בעקבות הביקורת הציבורית הנוקבת, נמשכה בזמנו אותה הצעת חוק מהכנסת, והוחזרה רק לאחרונה במהדורה חלקית.
ח"כ חנין מתח ביקורת קשה על חוק ההסתננות. לדברי ח"כ חנין החוק הינו "מסוכן, בלתי מוסרי, בלתי חוקתי, עומד בניגוד לחוק יסוד כבוד האדם וחירותו וכן סותר את התחייבויותיה הבינלאומיות של ישראל."
בפתיחת דבריו הביע ח"כ חנין הזדהות עם המצוקות הקשות של תושבי שכונות הדרום של ת"א ובעיירות הנוספות בהן מרוכזים מבקשי המקלט והמסתננים מאפריקה. ח"כ חנין אמר: "הסיבה לבעיות הקשות בשכונות הללו היא מדיניות ממשלתית אטומה ומנוכרת המלווה לעיתים גם באטימות של העירייה."
בהקשר זה סיפר ח"כ חנין על ביקורו אמש במאהל מחוסרי הדיור בשכונת התקווה. ח"כ חנין הוקיע את נסיונה של הממשלה לברוח מאחריות על המצוקות החברתיות באמצעות הסתה נגד הזרים, באותו סגנון שאפיין את האנטישמים ברוסיה בתחילת המאה: "הכו ביהודים והצילו את רוסיה". "לא המסכנים מאפריקה הם אוייבי שכונות הדרום, אלא המדיניות הממשלתית המקפחת והאנטי חברתית".
ח"כ חנין אמר שהצעת החוק הממשלתית, שזכתה לכינוי חוק המסתננים, רק תחריף את הבעיות החברתיות בשכונות כאשר תיצור ציבור גדול שמצד אחד אין כל אפשרות להרחיקו מהארץ, (כפי שהממשלה מודה בעצמה - בגלל המצב הנורא באריתראה ובחבל דרפור שבסודן), מצד שני אסור לו לעבוד בארץ ואסור גם לסייע לו בדרך כלשהיא. זהו מתכון בטוח לאסון חברתי".
החוק אינו מבחין בין "מסתננים" לבין "פליטים", בין "מבקשי מקלט" לבין "מהגרי עבודה" ואינו קובע דרך טיפול שונה בהם. לדברי ח"כ חנין: "במסגרת פתרון אמיתי חייבים לייצר מנגנון של בדיקת הבקשות של מבקשי המקלט. אם הם פליטים – למדינה יש חובות כלפיהם. המדינה לא יכולה להתייחס לאנשים כאילו שאינם פליטים ללא בדיקה אינדיבידואלית של בקשתם למקלט".
· מבקשי מקלט וילדיהם שייכנסו לישראל צפויים למאסר מנהלי של 3 שנים לפחות, גם אם אין כל אפשרות או כוונה לגרשם.
· על פי החוק לא ניתן לשחרר ממעצר פליטים ומבקשי מקלט מחבל דארפור, למשל, אך ורק משום שמתקיימת במדינתם פעילות עוינת לישראל.
· החוק קובע כי ילדים יוחזקו במעצר עם הוריהם, זאת חרף האיסור על מעצר ילדים. אלא כאמצעי אחרון ולתקופה הקצרה ביותר.
בעניין מתקן הכליאה אמר ח"כ חנין כי : "אם מתקן השהייה אמור להרתיע אנשים שבורחים מדרפור או אריתריאה בשל סכנת חיים, התנאים במתקן צריכים להיות קשים כל כך שאנשים שברחו מסכנת חיים במולדתם יעדיפו למות בה מאשר להגיע למתקן השהייה שמכין להם ראש הממשלה. אני לא חושב שמישהו מאיתנו היה מוכן שיוקם כזה מתקן בישראל. מצד שני, אם התנאים במתקן לא יהיו נוראים כל כך, איזה ערך הרתעתי יהיה לו?
בעניין האיסור לעבוד אמר ח"כ חנין: "ומה יעלה בגורלם של 30,000 מבקשי המקלט שיוותרו מחוץ למתקן הכליאה, אשר החלטת הממשלה אוסרת עליהם לעבוד? חייבים למצוא פתרון אמיתי, לייצר מסגרת שמאפשרת לאנשים האלה להתקיים כל עוד הם נמצאים כאן. אני לא מבין איך אפשר להצדיק מצב מטורף שיש כל כך הרבה אנשים שלא ניתן להוציאם מהארץ ושאסור להם לעבוד ובמקביל המדינה ממשיכה לייבא כל כך הרבה מהגרי עבודה. במקום היבוא - יש לאפשר למבקשי המקלט לעבוד בזמן שמבררים את מעמדם על מנת שיוכלו להתקיים.
"הממשלה מציעה מערכת של כאילו פתרונות במקום התמודדות אמיתית במקום לעצור את הדלת המסתובבת באמצעות הפסקת היבוא של אלפי עובדים חדשים בכל שנה – הממשלה מציעה מלחמה נגד קורבנות הדלת הזאת: הישראלים ומבקשי המקלט כאחד."
ח"כ חנין הציע להכניס בחוק שינויים בפרק ההגדרות על מנת להבטיח, כי החקיקה תקבע דרך טיפול שונה בפליטים, מבקשי מקלט ומבקשי הגנה בהתאם למחויבויותיה הבינלאומיות של ישראל ובהתאם להוראות המשפט הישראלי.
לדברי ח"כ חנין, אין ספק כי למדינת ישראל עומדת הזכות לשמור על גבולותיה ולפקח על הבאים בשעריה. אולם, כל אמצעי הננקט על ידי המדינה חייב להביא בחשבון את החובה המוסרית והמשפטית שלא לכלוא פליטים ומבקשי מקלט ולא להענישם.