האם התייעלות אנרגטית תוריד את הארנונה?
התייעלות אנרגטית של תאורת הרחוב בעיר, יכולה ליצור את הפתרון המבוקש. בוודאי תתהו כיצד הוצאה מאסיבית על החלפת תאורה יכולה להועיל לירידת הארנונה?. כדי לענות על כך נסתכל על אחד מסעיפי ההוצאה הגדולים ביותר של העירייה, סעיף הוצאות החשמל והאנרגיה. הרשויות המקומיות בישראל צורכות 5% מאספקת החשמל הארצית, כאשר 45% מצריכה זו מופנה לתאורת רחוב ורמזורים.
על אף שמחירי החשמל אותן משלמות רשויות מקומיות נמוכים מהתעריף הביתי, עליות המחירים לא פסחו גם עליהן, ולכן בשנים האחרונות הוצאות החשמל שלהן גדלו. באמצעות החלפת תאורת הרחוב לתאורת LED חסכונית, ניתן להקטין את הצריכה של הרשויות המקומיות בכ-30%, ובכך לחסוך סכומים נכבדים מדי שנה, כבר מהחודש בו החל תהליך ההתייעלות..
ההתייעלות האנרגטית תביא להתייעלות כלכלית בתחומים נוספים גם כן. למשל עלות כל הנורות שמחולפות בתאורת הרחוב מדי שנה ועלות כוח האדם להחלפת הנורות הפגומות (אחזקה). מכיוון שנורות LED פועלות כמעט ללא תקלות וללא שינוי (דעיכה) בעוצמת האור במשך שנים ארוכות, ניתן לחסוך משמעותית בעלויות התחזוקה של העיריה, מבלי שהאזרחים ישלמו על כך את המחיר ולמעשה, גם תוך הגברת תחושת הביטחון שלהם בעת הליכה בעיר בלילה.
חשבו גם על עלויות הטיפול בתאונות והפיצויים למשפחות קורבנות תאונות הדרכים, אשר מקורן בתאורה לקויה, וכמובן על כמות החיים שיכלו להינצל עקב תאורה ראויה בכבישים. הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים פרסמה בימים האחרונים את הסטטיסטיקות של תאונות הדרכים מתחילת שנת 2015, ודיווחה כי בתקופה זו נרשמה עליה של 167% בתאונות דרכים שהתרחשו בתוך העיר. על פי נתוני משטרת ישראל, תאורת רחוב לקויה או רמזורים לא מתפקדים היו חלק מהסיבות שגרמו לתאונות אלו ורבות לפניהן. לפיכך, באמצעות מעבר לתאורה אמינה יותר, כדוגמת תאורת LED, ניתן לחסוך בחיי אדם ובעלויות הנלוות.
התנאים כבר בשלים
בשנים האחרונות חברת החשמל מתריעה כי היא מגיעה לסף הייצור שלה. אזהרה זו הובילה ליצירת תוכנית לאומית להתייעלות אנרגטית, הכוללת גם תוכנית להתייעלות בתאורת החוץ ברשויות המקומיות. לצד יצירת המתווה, המדינה יצרה גם תמיכה ומימון לרשויות המעוניינות לבצע התייעלות אנרגטית, כך שהעלות לא תגולגל בסופו של דבר אל התושבים. המשרד להגנת הסביבה ומשרד התשתיות מציעים לרשויות מכל סטטוס סוציו-אקונומי תמריצים, מימון וסיוע.
המדינה אף השכילה להבין כי התייעלות אנרגטית צריכה להבחן בהסתמך על חסכון מצטבר לטווח הארוך, ולא על עלויות ההקמה והתפעול הזולות ביותר. השילוב בין סיוע ממשרדי הממשלה לבין יצירת הקריטריון הנכון לבחירת הספק, יכול להוביל לבחירה שתקטין עלויות מהר ובאופן חד, ותאפשר לעירייה להקל על התושבים ולהפחית את הארנונה.
הכותב הינו מומחה לתאורה ולהתייעלות אנרגטית. לבלוג של שניר בן משה