תושבי יסוד המעלה: לא ייתכן כי מתנת משרד הפנים ליום העצמאות לישוב בן 125 שנים על הקרקע - תהיה חיסולו. שר החקלאות הביע תמיכתו במושבה, ושלח מכתב לשר הפנים אלי ישי בו הביע את הסתייגותו מצירופה של המושבה יסוד המעלה למועצה האזורית מבואות החרמון

כלים
"ברצוני לציין בפניך את החשיבות בשמירת המורשת והאופי של מושבות הגליל שמסמלות את תחילת ההתיישבות הציונית בסוף המאה ה- 19...ההתרחבות האורבנית מהווה סכנה ברורה לקיומם של המושבות במתכונת המשמרת את המורשת, החקלאות והכפר, כותב השר "שמחון לשר">שמחון לשר ישי.

עוד מוסיף השר שמחון במכתבו: "אני סבור, כי יש להקים מסגרת אורגנית, מוניציפאלית, שתאחד "את מטולה">את מטולה , "יסוד המעלה">יסוד המעלה וראש "פינה כרשות">פינה כרשות אחת למושבות הגליל, בה יינתן דגש לייחודיות של המושבות, לשמירה עליהן לדורות הבאים תוך מתן מענה ליתרון לגודל הנדרש לקיומן הבסיסי".

90% מתוך 360 בתי האב במושבה "יסוד המעלה">יסוד המעלה כבר חתמו על העצומה כנגד האיחוד המתוכנן ע"י משרד הפנים, של המושבה "יסוד המעלה עם">יסוד המעלה עם המועצה האזורית מבואות החרמון, ועדיין נאספות חתימות של חיילים ומורשי חתימה מתושבי המושבה.

"במקום לציין ביום העצמאות את התמיכה בהתיישבות העובדת, פועל משרד הפנים לפגיעה בהתיישבות בת 125 שנים, של האיכרים הראשונים בגליל, שאבותיהם נלחמו על התיישבות בארץ מוכת מחלות ואויבם ויכלו להם. אנו מוחים על התנהלות פוליטית בלתי אחראית של משרד הפנים ודורשים מממשלת ישראל להביט בראי הזמן וההיסטוריה של "ארץ ישראל">ארץ ישראל לתמוך ולעודד חקלאות, ציונות והתיישבות בגליל ולא לתמוך בפגיעה בייחוד של מושבות הגליל במחי יד והחלטה פוליטית שתהיה בכייה לדורות". אומרים ביסוד המעלה.

במושבה "יסוד המעלה">יסוד המעלה הוקמה וועדה המובילה את מאבק התושבים כנגד ההצטרפות למועצה אזורית מבואות החרמון. התושבים אומרים, כי הצירוף יהווה פגיעה בשימור המורשת הייחודית של המושבה הוותיקה שראשוניה עלו על הקרקע במאה ה- 19,כמו כן טוענים התושבים, כי האיחוד יגרום לפגיעה בחיי הקהילה וברמת השירותים לתושב.

המאבק נתמך על ידי התאחדות האיכרים, ארגונים חקלאיים, מושבות הגליל כמו מטולה, "ראש פינה">ראש פינה ועוד הממליצות לשר הפנים לשקול איחוד הגיוני של כלל מושבות הגליל ולא של ישובים בעלי מרקם חיים מוניציפאליים כה שונה.

המושבה "יסוד המעלה">יסוד המעלה נוסדה בשנת 1884 ע"י עולים ממזריץ פולין ומשפחות ספרדיות מצפת. כיום משתרעת על שטח של 12 אלף דונם, מתוכו 10 אלפים דונם שטחים חקלאיים. במושבה כיום 1400 תושבים.