מ כלול הלימודים החדש מופעל על-ידי המרכז האוניברסיטאי אריאל בשומרון (ביחידה ללימודי חוץ והמשך), שעמד בקריטריונים הנדרשים על-ידי משרד התמ"ת, לקיום לימודים אלו במוסד אקדמי בעל תשתיות אקדמיות מתאימות ומחלקות לימוד אקדמיות רלוונטיות לתחום הנגישות: ארכיטקטורה, הנדסה אזרחית (בניין), מקצועות טיפוליים, הנדסת אנוש, ותעשיה וניהול.
בהמשך לחקיקת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות תשנ"ח – 1998, נקבעה בחוק התכנון והבנייה החובה להתנות כל היתר לבנייה חדשה או לשימוש חדש בבניין קיים באישור של שני בעלי מקצוע מסוג חדש – מורשה לנגישות מבנים תשתיות וסביבה (מתו"ס), ומורשה לנגישות השירות.
למתן האישור, על שני בעלי המקצוע לקיים ביניהם התייעצות ולתת משקל שווה הן לצורת המקום והן לאופן התנהלותו, כדי לוודא שיתקיים בו עיקרון הרצף (לפיו אדם עם מוגבלות יכול לצאת מביתו ולהשתתף בפעילות שמתקיימת ברשות הרבים ככל אדם אחר) ועיקרון ההכלה (אדם עם מוגבלות יקבל שירות, יעבוד, יתגורר, ילמד, וישתמש באמצעי תחבורה במקום, במועד ובמחיר שעושה זאת כל אדם אחר).
בנוסף, כל מעסיק המעסיק 25 עובדים ומעלה חייב למנות מבין עובדיו רכז לנגישות, שתפקידו להטמיע את החוק במקום העבודה ולהיות איש הקשר לבקשות ולתלונות בין באי המקום – עובדים, מקבלי שירות ומבקרים - למעסיק.
בכוונת המרכז האוניברסיטאי באריאל לקיים גם קורס לאנשי בינוי, לוגסיטיקה, תעסוקה ורכש, כדי להכשיר את הגורמים הרלוונטיים ליישום החוק. בהמשך אף יישקל קיום קורס ליועצים משפטיים ולמבקרי פנים, ללימוד החקיקה הספציפית בנושא נגישות נכים.
על פי החוק, על המועמדים למורשים לנגישות מתו"ס להיות רשומים בפנקס המהנדסים, האדריכלים וההנדסאים במדור התכנון והבנייה המתנהל במשרד התמ"ת. על המועמדים למורשים לנגישות השירות להיות בעלי הכשרה אקדמית במקצועות התכנון והבנייה (בהתאם לקריטריונים שנקבעו עבור מורשים לנגישות מתו"ס), וכן במקצועות השיקום והטיפול (עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה, חינוך, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת, וסיעוד), עיצוב פנים, הנדסת תעשייה וניהול, או לפחות בעלי תואר שני, בכל תחום אחר. לתפקיד רכז הנגישות אין דרישות סף, הוא נבחר על-ידי המעסיק, אך רצוי כי יכיר היטב את כל היבטי הארגון שבו הוא עובד.
מדינת ישראל ייחודית בקביעת התפקיד ושני המקצועות הללו להחלת חוק שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות, וחקיקת הנגישות כפי שבאה לידי ביטוי בחוק התכנון והבנייה, חוק רישוי עסקים וחוק הרשויות המקומיות. מקצועות המורשים לנגישות השירות ולנגישות מבנים, תשתיות וסביבה (מתו"ס) הם בפיקוח משרד התמ"ת.
בשנים 2002 – 2005 קיים המרכז האוניברסיטאי באריאל קורסים להכשרת יועצי נגישות. תכנית הקורס היוותה את הבסיס לתכנית המיושמת כיום, ובוגרי הקורסים השונים מהווים חלק מן הגרעין שצמח להיות מורשים ורכזים לנגישות.