ברנרד רסקין, מנכ"ל רי/מקס ישראל, בעקבות ההנחיות החדשות של בנק ישראל: "נגיד בנק ישראל מגן על הצרכנים ועל ענף הנדל"ן כולו. מדיניות בנק ישראל שמרנית, והטלת מגבלה נוספת שהציבור אינו יכול לעמוד בה, עלולה הייתה ליצור כדור שלג שעלול לפגוע גם ברוכשי הדירות ובענף הנדל"ן"

"אני תומך במהלכיו האחרונים של נגיד בנק ישראל, סטנלי פישר, וסבור כי ההנחיות החדשות שהוציא מעידות על צעדים אחראים ושקולים, המגנים על הצרכן הישראלי ועל ענף הנדל"ן כולו", כך אומר היום ברנרד רסקין, מנכ"ל רי/מקס ישראל, בעקבות טיוטת הנחיות חדשות שמפרסם היום (ד') נגיד בנק ישראל, פרופ' סטנלי פישר.

על פי ההנחיות החדשות שייכנסו לתוקף ב-5.5.11 יוגבל משקל המשכנתא בריבית משתנה לשליש מסך ההלוואה לדיור שמעמיד תאגיד בנקאי ללווה. המגבלה חלה על הלוואות חדשות לדיור בכל מסלולי הריבית המשתנה, שבהן עשויה הריבית להשתנות במהלך תקופה קצרה מ-5 שנים.

ההנחיה גם מסדירה חובת גילוי ללקוחות שנטלו בעבר הלוואות לדיור בריבית משתנה צמודה לפריים, כאשר רכיב ההלוואה במסלול זה הוא שליש או יותר. מטרת הגילוי היא להגביר את מודעותם של לווים אלה להשלכות האפשריות של עלייה בשיעור הריבית על גובה ההחזר החודשי שיוטל עליהם, ועל מנת לאפשר להם בחינה מושכלת של סיכון זה והאפשרויות למזער אותו.

"טרם ההכרזה של הנגיד פישר על ההגבלות החדשות, הייתה חרושת שמועות בשוק בנוגע למהלכים דרמטיים שיגבילו מאוד את שוק המשכנתאות. דובר אפילו על כוונה של הנגיד לדרוש מהבנקים שכתנאי לקבלת משכנתא לקוחות יידרשו לגייס 40 אחוזים הון עצמי. אני שמח שהשמועות הללו התבדו היום", אומר רסקין.

"אני מאמין כי מדיניות בנק ישראל שמרנית, והטלת מגבלה נוספת שהציבור אינו יכול לעמוד בה, עלולה הייתה ליצור כדור שלג שעלול לפגוע גם ברוכשי הדירות ובענף הנדל"ן. חזרתי עכשיו מכנס בינלאומי ושמעתי נציגים של מדינות מתלוננים על שהבנקים שם מעניקים משכנתאות 'רק' בשיעורים של עד 90%, כך שהמדיניות בישראל נחשבת לשמרנית ביותר".

לדברי רסקין הממשלה רוצה להוריד את מחירי הדירות, אבל בפועל לא מגדילה את ההיצע: "הרצון להוריד את המחירים זה מיתוס. מי שחושב שרכישת דירות במרכז תל-אביב או ירושלים תהיה יום אחד אפשרית לזוגות צעירים, חי באשליה. זוגות צעירים צריכים לקנות דירות באזורים חדשים ורחוקים יותר. זה תהליך טבעי שקיים בכל העולם - הביקושים מגיעים לאזור חדש, גורמים להתפתחותו והופכים אותו למבוקש עם הזמן. מי שיש לו 800-700 אלף שקל לא יוכל לקנות דירה במרכז תל-אביב, ואת זה אין דבר שישנה".

לדבריו, הגבלת מימון לרוכשי הדירות עלולה לגרום ליזמים רבים לתהות אם זו העת להיכנס לפרויקט מגורים חדש, והיא עלולה לפגוע בתהליך האצת הבנייה שהממשלה עצמה מנסה לעודד.

הפתרון של מי שאינו יכול או מעוניין לרכוש דירה הוא שוק הדירות להשכרה. אך המאבק שהכריזה עליו הממשלה ברוכשי הדירות להשקעה - שהם בפועל בעלי הדירות להשכרה - ובגזירות מס הרכישה החדשות, לא תורם להיצע דירות להשכרה. "כשלא רוצים משקיעים אז מחירי השכירות עולים. לא מבינים שאם נוגעים בצד אחד, זה פוגע גם בצד השני".