המכון לחקר האנטישמיות והגזענות ע"ש סטפן רוט באוניברסיטת תל אביב מפרסם דו"ח לפיו בעקבות מבצע "עופרת יצוקה" – אנטישמיות ושואה בלב השיח הציבורי הבינלאומי בשנת 2009. התארגנות מוקדמת של פעילים קיצוניים מן השמאל ובייחוד מקרב המהגרים המוסלמים הביאה להתקפה מכוונת כלפי יהודים וכלפי ישראל כמדינה יהודית, המשתמשת באנטישמיות ובזיכרון השואה ככלים פוליטיים

כלים
השנה שחלפה מאז החל מבצע "עופרת יצוקה" הייתה הגרועה ביותר מאז החל המעקב אחרי אירועים אנטישמיים לפני שני עשורים הן מבחינת מספרם של האירועים האלימים הבולטים, והן מבחינת האווירה העוינת שיצרו בעולם הפגנות רבות משתתפים וביטויים מילוליים וחזותיים שכוונו כלפי יהודים וכלפי מדינת ישראל. עוצמתו ואופיו של הגל שהחל בינואר 2009 העידו על התארגנות מוקדמת של פעילים קיצוניים מן השמאל ובייחוד מקרב המהגרים המוסלמים, שתוצאתה הייתה מתקפה מכוונת ומתוכננת. הם משתמשים בכל הכלים האנטישמיים הקיימים, כולל השוואה בין יהודים וישראלים לנאצים, שהפכה למעין מובן מאליו הנכנס בהדרגה גם לשיח המרכזי, וזאת כדי להביא להסכמה בינלאומית על דה-לגיטימציה של יהודים ושל ישראל כישות אחת. מנהיגים מוסלמים רדיקלים מפגינים יכולת גבוהה לרכז סביבם ציבור תומך, לגייס כספים ולהפיץ תעמולה, וזה בעזרת קבוצות של פעילי שמאל קיצוני, הפעילים במיוחד באוניברסיטאות – לעתים יחד עם תומכים יהודים וישראלים - ומבטאים אנטי-ציונות חריפה ספוגה בביטויים אנטישמיים מובהקים.

בשנת 2009 תיעד וניתח מכון רוט באוניברסיטת תל אביב 1129 אירועים אלימים המהווים עלייה של למעלה מ-100% בהשוואה לשנת 2008 שבה נרשמו 559 אירועים כאלה. פרט להם נרשמו עוד מאות רבות של איומים בכתב ובע"פ, עלבונות, גרפיטי והפגנות בעלות תוכן אנטישמי מובהק, וכמה מהן גלשו למעשי אלימות. לא כללנו מאות רבות של גילויים אנטישמיים, מילוליים ואלימים, המזינים זה את זה, שכוונו כלפי יהודים ורכושם, או תועדו במרחב ציבורי ללא קשר פיזי ליהודים או לרכושם, אך אי אפשר היה לקבוע כי נגרמו מתוך מניע אנטישמי. לעתים יהודים אינם מגישים תלונות משום חשש שינקמו בהם על כך ומשום שהם מטילים ספק בתוצאות. לפיכך נראה שמספר המקרים, האלימים והמילוליים, גדול בהרבה מן המספרים המוצגים כאן.

העלייה הגדולה ביותר באירועים אלימים בשנת 2009 נרשמה בבריטניה: 374 לעומת 112 ב-2008; בצרפת נרשמו 195 אירועים אלימים בהשוואה ל-50 ב-2008; בקנדה נרשמו 138 לעומת 13 (תודות להגנה יוצאת דופן על מוסדות יהודיים ב-2008); ובארה"ב – 116 בהשוואה ל-98. בגרמניה הייתה כנראה עלייה מתונה במספרם של כל סוגי האירועים, לעומת ירידה משמעותית בפעילות אלימה, אך הקהילה היהודית שם מרגישה מאוימת – אירוע קשה אחד משאיר משקע יותר מכמה אירועים מתונים. ברוסיה ובאוקראינה נרשמה ירידה ניכרת, מ-40 ו-38 ל-28 ו-20, בהתאמה, אולי עקב הידלדלות במספרם של יהודים שאפשר לזהותם ככאלה.

ברוב המכריע של הארצות האחרות המספרים נעים בין 1 ל-30, אך גם הכפלה או השלשה של מספר נמוך עלולות להצביע על מגמה, אם כי יש לבחון זאת לאורך כמה שנים. מדובר למשל ב-6 מקרים ב-2009 לעומת 1 בשנה הקודמת בנורווגיה, ב-15 לעומת 0 בברזיל, ו-22 בהשוואה ל-0 באוסטריה, שבה זכה הימין הקיצוני להישגים מרשימים בבחירות. בתי כנסת, בתי ספר ומרכזים קהילתיים ממוגנים היום טוב יותר ולפיכך קרוב למחצית מן הפגיעות באנשים וכששית מן הפגיעות ברכוש פרטי נעשו ב-2009 באופן ספוראדי וספונטאני, הרחק מן המוסדות היהודיים. הימין הקיצוני ממשיך להוות גורם מרכזי בפעילות האנטישמית, אך ברוב המקרים האלימים שאירעו בעיקר במערב אירופה בשנת 2009 ומבצעיהם זוהו, המבצעים היו ממוצא ערבי או מוסלמי.

מספר האירועים הגבוה ביותר ברוב הארצות התרחש בינואר, במהלך המבצע. מגמה זו ירדה לאחר שהסתיים בפברואר ובמרץ, אך מספרם של האירועים האנטישמיים נשאר גבוה מזה שהיה לפני כן. למעשה מספרם של הגילויים האנטישמיים המתועדים הוא בקו עלייה מאז ראשית שנות ה-90, וזה גם בשנים שבהן לא התרחש אירוע משמעותי במזרח התיכון. לפיכך יש לתלות את מקורותיה של העלייה בגילויים האנטישמיים למיניהם בשנת 2009 בגורמים עמוקים יותר, כמו תחרות על תשומת הלב בעידן של שיטפון מידע המביאה להקצנה בביטויים; בורות ושטחיות בקרב בני נוער המחפשים סמלים ועבורם ישראל, ציונות ויהודים נעשו סמל מובהק של רוע; זרם התעמולה המוסלמית, הממומנת היטב על ידי רווחי הנפט, מלבה אווירה זו ומנצל אותה, ורשויות החוק נמנעות לעיתים מלעמוד בפניה מחמת "התקינות הפוליטית" ועיקרון חופש הדיבור; והשימוש המתמיד בשואה ככלי פוליטי ללא עכבות בעיקר על ידי השוואה, ולמעשה זיהוי, בין מגן דוד לצלב קרס, השוואה שפרושה הוא כי אין למדינה יהודית ולתומכיה זכות קיום. אירועים בולטים כמו קריאה שלא לציין את יום הזיכרון לשואה שקבע האו"ם ב-27 בינואר או הפצת העלילה על קצירת איברים כביכול מגופות של פלשתינאים בידי חיילי צה"ל, מושפעים מן ההשוואה.

"הביטויים וההאשמות שנשמעו בשנת 2009 בזירה הבינלאומית לא היו כמותם בעבר. הדמוניזציה המתמדת של המדינה היהודית ותומכיה מציגה אותם כסמל של כל רוע וכמקור מרכזי לצרותיו של העולם, מתרחקת מדיון פוליטי עניני ומובילה, במתכוון ושלא במתכוון, למחשבה שביטולה של מדינת ישראל כמדינה יהודית וכהישג יהודי יביא גאולה לעולם." אומרים במכון רוט.

עדכונים אחרונים

ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
נוב 30, 2023

שליטה באמנות האנימציה: המשמעות של קורסי אפטר אפקטס במכללות לאנימציה

בתחום כמו אנימציה, חשוב להישאר מעודכנים תמיד. ככל שהתעשייה מתפתחת, כך גם הכלים והטכניקות…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…
אוג 03, 2023

מה חשוב ללמוד כשיוצאים לעבודה בהייטק

בעולם הטכנולוגיה המתפתח במהירות, חיוני להישאר בקדמת העקומה ולהצטייד בכישורים ובידע…
מרס 01, 2023

כל מה שחשוב לדעת על לימודי ניהול

תוכנית הלימודים בתואר ראשון בלימודי ניהול עוסקת בתיאוריות ובפרקטיקות של הניהול העסקי.…
ינו 16, 2023

סטודנטים? כך תקלו על עצמכם בתואר

לימודי תואר ראשון הם חוויה מרתקת ומעצימה, אבל גם תובענית מאוד.