מחקר שנערך בישראל על ידי צוות בינלאומי בראשותו של פרופסור יאיר בר-חיים מהחוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב, במהלך מבצע "עופרת יצוקה", ובחן את השפעת המלחמה על האוכלוסייה האזרחית בישראל יתפרסם בתאריך 15 באפריל 2010 בכתב העת היוקרתי של האגודה האמריקאית לפסיכיאטריה

כלים
ממצאי המחקר יחשפו בכנס שיתקיים ב-27 באפריל באוניברסיטת תל אביב ויעסוק, בין היתר, בהפרעות חרדה. בכנס המאורגן על ידי מרכז אדלר לחקר ההתפתחות לפסיכולוגיה והפסיכופתולוגיה של הילד, החוג לפסיכולוגיה, הפקולטה למדעי החברה ע"ש גרשון גורדון, ישתתפו חוקרים בינלאומיים בעלי שם בתחום של הטיפול בילדים הסובלים מהפרעות רגשיות-התנהגותיות, וכן יוצגו הפיתוחים והמחקרים האחרונים העוסקים ביעילותה של גישה טיפולית ממוחשבת חדשה לצד ההתפתחויות האחרונות בעולם הטיפול והאבחון בפסיכופתולוגיה של ילדים.

המחקר של פרופ' בר – חיים מדווח על עליה בתסמיני פוסט טראומה, דיכאון וחרדה בקרב האוכלוסייה האזרחית. ככל שזו הייתה קרובה יותר לקו החזית, ספגה פגיעות רבות יותר ומשך זמן ההתראה על התקפות הטילים לה זכתה היה קצר יותר (ראו איור מצ"ב). עוד נמצא קשר בין המצאות תחת איום הטילים לבין הימנעות והתנתקות קוגניטיבית מאיומים. ככל שהימנעות זו מאיום נמצאה חזקה יותר, כך נמצא הפרט בסיכון גבוה יותר לפתח תסמינים פתולוגיים כמו פוסט טראומה, דיכאון וחרדה.

לתוצאות מחקר זה, השלכות על הבנת תגובת המוח למצבי דחק קיצוניים, על משמעותם הפסיכולוגית של אמצעי ההתראה המועמדים לרשות האוכלוסייה בזמן מלחמה, ועל דרכי הטיפול בתגובות דחק. את הפניית הקשב הרחק מאיום מדדו החוקרים באמצעות מטלת מחשב קלאסית בה משתמשים באופן נרחב. מטלה זו מאפשרת לדעת להיכן מופנה קשב הנבדק ברמות דיוק גבוהות.

לגבי המחקר הנוכחי, מצאו החוקרים קורלציה מובהקת בין עוצמת הימנעות קשב מאיום (כפי שנמדד תחת התקפות הטילים) וכמות הסימפטומים המדווחים על ידי הנבדקים. מידת הסימפטומים במקומות בהם התרעה ארוכה (דקה שלמה) הייתה נמוכה ודומה לזו שבמקומות מחוץ לטווח הטילים (תל אביב) - ממצא זה מצביע על חשיבות התחושה (והפרקטיקה) שיש מספיק זמן להגיב ולהתגונן על החוסן הנפשי. מצידה השני של המטבע, קיים ריבוי סימפטומים כשמשאבי ההתגוננות דלים והאיום בלתי צפוי (15 שניות התרעה בשדרות וישובי עוטף עזה).

עדכונים אחרונים

ספט 29, 2024

שילוב בין יזמות לטכנולוגיה: הכשרה אקדמית שיכולה לעזור לכם להקים סטארט אפ

העולם המודרני רווי חדשנות טכנולוגית, וסטארט-אפים טכנולוגיים ממשיכים להוביל את השינוי…
ספט 26, 2024

הצעד הראשון לקראת תואר באמנות: חושפים את התוכנית ללימודים בבית ברל

תואר ראשון באמנות: הדלת לעולם של יצירה עולם האמנות הוא עולם של אינסוף אפשרויות. תואר…
אוג 22, 2024

ניהול סטארט-אפ נכון: טיפים שכל יזם מתחיל צריך להכיר

הקמת סטארט-אפ היא תהליך מאתגר ומרגש המצריך ידע, יצירתיות ויכולת ניהול גבוהה. הצלחת…
יול 31, 2024

קשיים ואתגרים באקדמיה: הסוד טמון בתכנון ואסטרטגיה

לימודים אקדמיים הם תקופה מאתגרת ומלאת לחץ עבור סטודנטים רבים. ההתמודדות עם הקשיים…
ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…