87%landfill מהפסולת בישראל אינה ממוחזרת ומוטמנת באדמה, תוך יצירת מפגעים סביבתיים חמורים. מחר (ד') יתקיים דיון בוועדת הפנים שמטרתו לעלות את הסכום שמשלמות הרשויות המקומיות עבור הטמנת הפסולת, במטרה לעודד את הרשויות למחזר

כלים

'אדם טבע ודין' שיגרה היום (ג') מכתב ליו"ר ועדת הפנים והגנת הסביבה וקראה לו לאשר את הצו להעלאת היטל ההטמנה. על פי הארגון, עלותה הנמוכה של ההטמנה בישראל היא הגורם המרכזי לכך שהחלק הארי של הפסולת (87%) עדיין מוטמן באדמה ומחולל מפגעים סביבתיים ובזבוז משווע של משאבים.

על פי הנתונים שפרסמה 'אדם טבע ודין', למעלה משני מיליון טונות של פסולות שניתן למחזר, מוטמן מידי שנה באדמה. בין סוגי הפסולת – מיליון וחצי טון פסולת אורגנית שניתן לעבד לדשן אורגני, 700,000 טון קרטון ונייר שאינם ממוחזרים, 450,000 טון פלסטיק שאינו ממוחזר ו-300,000 טון של זכוכית, מתכת וטקסטיל שאינם ממוחזרים.

לדברי גלעד אוסטרובסקי, מדען הפסולת של 'אדם טבע ודין', העלאת ההיטל חיונית בכדי להגדיל את שיעור המיחזור, להרחיב את מעגל הרשויות הממחזרות ולקדם את תשתית מפעלי המיחזור. אוסטרובסקי הדגיש כי יש להעלות את היטל ההטמנה בהדרגה, זאת על מנת לאפשר לרשויות ולמפעלי המיחזור להיערך בהתאם.

עוד ציין אוסטרובסקי כי במרבית מדינות האיחוד האירופי, היטל ההטמנה הוא כלי מדיניות מרכזי המהווה מרכיב יסודי במדיניות ניהול הפסולת והמשאבים ומסייע רבות בצמצום ניכר של ההטמנה. "היטל ההטמנה נקבע בראש ובראשונה על פי יעדי המיחזור ומדיניות הפסולת בכללה. בהולנד, אוסטריה ובלגיה היטל ההטמנה עבור טון פסולת נעה בין 60 ל-87 אירו, בעוד בישראל השיעור הנוכחי עומד על 50 שקלים בלבד לטון פסולת מוטמנת".