54% מתלמידי כיתות י"א- י"ב נוטים ל"מעין השתמטות" ומעדיפים שירות צבאי קל ברמת סיכון נמוכה. מבין בעלי הפרופיל הקרבי, 43% מעדיפים לבחור ב"מעין השתמטות". 8% מכלל התלמידים דיווחו שאין בכוונתם לשרת בצה"ל. מבין בעלי הפרופיל הקרבי, 4% אינם מתכוונים לשרת בצה"ל. כך עולה ממחקר רחב היקף לעבודת תזה שביצע איתן אדרס מהמחלקה למינהל ומדיניות ציבורית באוניברסיטת חיפה

כלים

אדרס שימש בעברו טייס קרב בחיל האויר. המחקר יחשף בכינוס השמיני של העמותה הישראלית ליחסים בינלאומיים לזכרו של ד"ר גיל פרידמן ז"ל, אשר יתקיים ב 31.5.10 במכללה האקדמית גליל מערבי.

מטרת המחקר היתה לבדוק את הקשר שבין הגלובליזציה לבין הנטיה להשתמט משירות צבאי בצה"ל. המחקר נערך בקרב 2705 תלמידי כיתות י"א-י"ב המוגדרים כאוכלוסייה חייבת גיוס בערים גדולות ובפריפריה, בעלי רקע חברתי ודתי מגוון. למחקר לא נדגמו חרדים וערבים הפטורים משירות על פי חוק.

"המחקר מציע גישה חדשה המסייעת להבנת התופעה הגוברת של השתמטות משרות חובה צבאי בישראל. הגלובליזציה, בהשלכותיה החברתיות והתרבותיות על היחיד, תורמת להתגברות נטייתו להשתמט. לשם כך מוגדר מושג חדש: רמת הגלובליזם של היחיד ונבחנת השפעתו על נטיית היחיד להשתמט. ההתייחסות להשתמטות אינה דיכוטומית אלא משתרעת על פני רמות שונות", מסביר החוקר, איתן אדרס.

אדרס גילה כי בקרב המיועדים לשירות צבאי הולכת וגוברת תופעת ה"השתמטות הרכה": "מדובר במעין השתמטות, המתבטאת בבחירת שרות חובה צבאי קל ובעל רמת סיכון נמוכה. זו השתמטות "רכה" שמטרתה להישאר במסגרת החברתית הנורמטיבית המשרתת, ולהמנע מהתמודדות אפשרית עם הרשויות והחוק", הוא מסביר.המחקר מצא כי ככל שרמת הגלובליזם של היחיד גבוהה יותר כך גוברת נטייתו להשתמט לחלוטין ול"מעין השתמטות". לצד נטייה לתרבות הצרכנות ולהגשמת שאיפות אינדיווידואליסטיות, "המרכיב החשוב ביותר של רמת הגלובליזם, המשפיע על הנטייה להשתמט, הוא רמתם של הקשרים המקומיים הפעילים המתבטאים בפעילות בתנועת נוער, טיולים בארץ, גאווה בישראליות, השרות הצבאי של האב, ואימוץ ערכים לאומיים כגון 'מדינה יהודית ודמוקרטית'. רמה נמוכה של קשרים מקומיים פעילים מעידה באופן מובהק על נטייה להשתמט משרות צבאי", מדגיש אדרס.

מנכ"ל המכללה האקדמית גליל מערבי, יהודה ברוק, אל"מ במיל. וחבר בפורום המג"דים אמר בתגובה כי צה"ל מהווה תמונת ראי של החברה הישראלית. "החינוך לאחריות לאומית והזדהות עם המדינה מתחיל מערכים המוקנים לנוער בבית, בבית הספר ומסרים המועברים באמצעי המדיה השונים. לצד הגלובליזציה ו"חיזוק" האינדיבידואליזם, נמנעת המערכת מעידוד השרות בצה"ל, וזאת באי קיום ההחלטות ישימות שהתקבלו לתמיכה באלו שתורמים לחיזוק בטחון המדינה ולהוקעת תופעת ההשתמטות בדרכים שהיו מקובלות בשנות ה-60".

הכינוס השמיני של העמותה הישראלית ללימודים בינ"ל, IAIS יערך השנה לזכרו של ד"ר גיל פרידמו ז"ל מאוניברסיטת תל אביב ויתקיים ב 31.5.10 במכללה האקדמית גליל מערבי. הכנס, בהשתתפות עשרות חוקרים, יעסוק במגוון רחב של סוגיות תיאורטיות ומדיניות-עכשוויות המעסיקות את הציבוריות הישראלית, בהם: הפוליטיקה של המימון הגלובלי, המערכת הבינ"ל וארה"ב, המזה"ת 2010, לקראת אירן גרעינית ומבט ביקורתי על חקר ולימוד היחסים הבינ"ל במדינת ישראל. כנשיא העמותה משמש הפרופ' בני מילר.

עדכונים אחרונים

ינו 29, 2024

מקצועות מבוקשים ומתגמלים לשנת 2024

גם על רקע המלחמה, שוק העבודה ממשיך להתפתח ויוצר הזדמנויות חדשות במגזרים שונים. בתקופת…
נוב 30, 2023

שליטה באמנות האנימציה: המשמעות של קורסי אפטר אפקטס במכללות לאנימציה

בתחום כמו אנימציה, חשוב להישאר מעודכנים תמיד. ככל שהתעשייה מתפתחת, כך גם הכלים והטכניקות…
אוק 24, 2023

התפקיד המכריע של ההכנה בתהליך החטיבה: הדרכת תלמידי כיתות ו' מחוננים

להכנה לחלוקה יש תפקיד מכריע בהדרכת תלמידי כיתות ו' המחוננים. תהליך זה חיוני כדי להבטיח…
אוג 03, 2023

מה חשוב ללמוד כשיוצאים לעבודה בהייטק

בעולם הטכנולוגיה המתפתח במהירות, חיוני להישאר בקדמת העקומה ולהצטייד בכישורים ובידע…
מרס 01, 2023

כל מה שחשוב לדעת על לימודי ניהול

תוכנית הלימודים בתואר ראשון בלימודי ניהול עוסקת בתיאוריות ובפרקטיקות של הניהול העסקי.…
ינו 16, 2023

סטודנטים? כך תקלו על עצמכם בתואר

לימודי תואר ראשון הם חוויה מרתקת ומעצימה, אבל גם תובענית מאוד.