החוק להסדרת התדיינות בסכסוכי משפחה שעבר בקריאה שנייה ושלישית בחודש דצמבר האחרון ועומד להיכנס לתוקפו בחודש ספטמבר הקרוב, עומד לשנות את הדרך בה מתגרשים בישראל מהקצה אל הקצה.

כלים

החוק החדש שעבר ביומה האחרון של הכנסת, עלה לשולחן הדיונים של הכנסת לאחר שנים של אלימות משפחתית ומשפטית בין בני זוג בהליכי גירושין. מקרי אלימות שבמקרים רבים הובילו גם לפגיעה קשה בילדיהם של בני הזוג. כל אותם מקרי קיצון הובילו להבנה המאוחרת, שהליכי גירושין אינם ככל ההליכים המשפטיים בהם חוקים ותקנות הם הדומיננטיים ביותר, כפי שקורה למשל בדיני נזיקין וחוזים. באיחור רב הבין המחוקק שהליכי גירושין המונעים בעיקרם מתהליכים רגשיים העוברים על בני הזוג שצריכים להתמודד גם עם חששות ופחדים גדולים מהעתיד הלא ברור, וגם עם המשקעים מהעבר שהובילו לגירושין. חייבים להיפתר בהסכמה בין בני הזוג. הסכמה המושגת רק בתקשורת ישירה ביניהם.

משמעותו של החוק החדש היא שמרגע כניסתו לתוקף לא יוכלו בני זוג המעוניינים להתגרש, להתחיל בהליך באופן חד צדדי, בדמות הגשת כתב תביעה ופתיחה במה שמכונה מרוץ הסמכויות (המרוץ שיקבע האם התיק יידון בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני). מעת כניסת החוק לתוקף, ידרשו בני הזוג להגיש בקשה ליישוב סכסוך ליחידות הסיוע שליד בתי המשפט. זאת כאקט ראשון בהליך הגירושין.

ביחידות הסיוע יקבלו בני הזוג יחדיו מידע בדבר האפשרויות העומדות בפניהם. מטרת הייעוץ ביחידות הסיוע היא להבהיר לבני הזוג את זכותם המלאה לנהל את הליך הגירושין שלהם בעצמם ואת זכותם להגיע לפתרון מוסכם הייחודי להם בלבד. מאחר והליך הגישור גירושין הוא ההליך העיקרי בו יכולים בני זוג להגיע יחדיו להסכמות טכניות תוך התמודדות עם המשקעים הרגשיים שביניהם, ברור כבר היום שבעצם מדובר בחוק המחייב גישור חובה בגירושין לפני הגשת כתבי טענות לבתי המשפט. למשמעות דרמטית זו קמו מתנגדים רבים מקרב עורכי הדין לענייני משפחה שחוששים מפגיעה בפרנסתם.

לאחר שיגישו את הבקשה ליישוב סכסוכים בגירושין ביחידות הסיוע שליד בתי המשפט, יופנו בני הזוג לעובדת סוציאלית שעברה הכשרה בגישור או שיוכלו לבחור באופן עצמאי במגשר פרטי המותאם ומוסכם על שני בני הזוג. במידה ולא יגיעו בני הזוג להסכמות ולאחר שיקיימו לפחות ארבע ישיבות גישור אשר ייערכו מתוך רצון כנה להגיע להסכמה, יוכלו בני הזוג להחליט שהם מוותרים על הליך הגישור בגירושין ושוכרים עורכי דין שייצגו אותם בבית המשפט. במדינות אחרות בעולם בהם נחקק חוק דומה, התברר שמעל לתשעים אחוזים מהזוגות שמתחילים בהליך גישור גם מסיימים אותו. מכאן שהחשש מהמשך ההליך בבית המשפט כמעט ויעלם לאחר שיכנס החוק לתוקפו.

נדב נישרי, מגשר ומנכ"ל קבוצת יחד גישור המספקת שירותי גישור גירושין בכל רחבי הארץ וחבר לשכת המגשרים בישראל.

http://www.yahadgroup.co.il/