מטרת התוכנית לטפח מנהיגות סביבתית בקהילה, כזו הפועלת מתוך ידע והבנה סביבתית מקיימת, המסוגלת לבנות תשתית לשיתופי פעולה בין הגורמים השונים בקהילה ובינם לבין קבוצות וקהילות נוספות. התוכנית האקדמית תכשיר צעירים וצעירות להוביל פרויקטים סביבתיים, לסייע בהתמודדות עם בעיות סביבתיות ולעודד טיפוח של משאבים טבעיים בקהילה. בוגרי התוכנית יפעלו בבתי ספר, בתנועות נוער, רשויות מקומיות ומתנ"סים והן בארגונים הפועלים במגזר השלישי.
טווח הנושאים שיעסקו בהם המנהיגים הקהילתיים נע בין הקמת גינות אקולוגיות, הכשרת שבילי אופניים, עידוד הליכה רגלית, מיחזור פסולת ועד דרישה לצריכה וייצור מקומיים ועוד. הלימודים ינועו בין שלושה צירים מרכזיים: סביבה – במטרה להגביר את המודעות למשבר הסביבתי העולמי, להבין את שורשיו והשלכותיו ולהכיר את ההיבטים השונים של המושג 'קיימות' תוך התייחסות לכל מעגלי החיים הפרטי, הקהילתי, הלאומי והגלובלי. קהילה – במטרה לפתח תפיסה קהילתית ולספק את הכלים הדרושים לצורך פעילות אפקטיבית בקהילה. מנהיגות – במטרה לטפח מנהיגות ויזמות ולתת כלים להובלת שינויים.
כבר היום מפעילה המכללה סטודנטים מנהיגי איכות סביבה בתוך בתי ספר ערבים ויהודים באזור. הסטודנטים תלמידי החוג למדעים וגיאוגרפיה, נפגשים עם התלמידים ומעבירים שיעורים בנושאים הקשורים באיכות הסביבה ובנחל הנמצא בסביבת בית הספר או הקהילה. קבוצה זו מונה 10 סטודנטים הנהנים ממלגת לימודים.
ד"ר מיקי מוטולה, ראש החוג לחינוך חברתי אומר "אנחנו באורנים מאמינים כי המסר מגיע מהילדים למבוגרים. כל בית ספר בוחר את המקום או הפרויקט המתאים לו, זה יכול להיות אימוץ קטע של נחל (הקישון!) ושמירה על סביבתו, או הכנת תיבות קינון לירגזי, יצירת ספסלי ישיבה מחומרים ממוחזרים, איסוף אשפה ועוד. המטרה היא שהסטודנטים שלנו יכשירו קבוצות של מנהיגים סביבתיים, כי כולנו יודעים שסביבה בריאה היא חברה בריאה."