במסגרת אירועי חבר הנאמנים של שנקר, ב- 31 במאי, יעניקו נשיאת שנקר, פרופ' יולי תמיר ואסף צחור, המנהל האסטרטגי של המשרד להגנת הסביבה, את פרסי קרן רוזן היוקרתיים לעבודות סביבתיות ומחקרים אקולוגיים בשנקר.

כלים

"קרן המלגות למצוינות יצירתית בעיצוב ולחדשנות בטכנולוגיות ירוקות על שם יעקב רוזן" הוקמה בשנקר כדי לתמוך בתהליכי מחקר ופיתוח מתוך גישה ברת קיימא. מטרת הקרן היא לעודד מחקר יישומי ולפתח תהליכי תוכן, תיעוש הנדסי ועיצוב אקולוגיים לפיתוח הסביבה הבנויה על מרכיביה. הפרס, 12 מלגות בסך 10,000 שקלים לכל זוכה, מוענק לפעילות עיצוב, יצירה, הנדסה ומחקר מדעי המבוססים על עקרונות הקיימות, שמירת הסביבה ויצירת סביבה בת קיימה.

אמנות סביבתית ומחקר סביבתי פורצי דרך

ישראל קלרשטיין, תלמיד המחלקה להנדסת פלסטיקה בשנקר, זכה בפרס על מחקר שביצע יחד עם ד"ר אנה דותן מהמחלקה שבדק את האפשרות להשתמש בסיבים מקש חיטה לחיזוק פוליפרופילן. מדובר במחקר כימי שבדק את ההתאמה הכימית של קש החיטה, הנותר כפסולת חקלאית לאחר קציר החיטה, לשילוב בחומר התעשייתי פוליפרופילן במטרה לחזקו– טכניקת ייצור חדשה שהשימוש בה הוא חלק ממגמה אקולוגית של שילוב חומרים טבעיים ביצירת חומרים כימיים בתהליכי ייצור תעשייתיים.

רועי גרינבוים, תלמיד שנה רביעית במחלקה לעיצוב תכשיטים בשנקר, זכה בפרס על פרויקט של צורפות תכשיטים מחומרים ממוחזרים. גרינבוים יצר טבעות מרכיבים כמו כבלי חשמל, צינורות גינה וטפטפות שיצאו משימוש באמצעות גלגול על סדן, התאמה למידת אצבע ויציקה.

לואיז קופ ורעות רביע, תלמידות המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר, על השתתפותן בפרוייקט המדידה והתיעוד של מצדה ותל גזר. מדובר במיפוי מחדש של שני האתרים ההיסטוריים באמצעות סריקת לייזר ופוטורמטריה (מדידה באמצעות תצלומי אוויר). המיפוי מחדש של מצדה שנערך על ידי המחלקה לעיצוב פנים מבנה וסביבה בשנקר בשיתוף חוקרים איטלקים היה המקיף ביותר מאז גילוי האתר בידי הפרופסור יגאל ידין, ובעל ערך פוטנציאלי חשוב בשימורו ובתיעודו של האתר.

רקפת כנען, חברת סגל המחלקה לתקשורת חזותית בשנקר, זכתה בפרס על התערוכה "חיבור וחיבור ציפור" שהציגה בגלריה "פריסקופ" בתל אביב. התערוכה הציגה פסלים דמויי ציפורים וביצים המבטאים אסוציאציות אישיות, חברתיות וסביבתיות של עולם פצוע ומתכלה שמצפין תקווה לאיחוי ולהשלמה.

אלעד ברק ורועי רון, בוגרי המחזור האחרון של המחלקה להנדסה כימית בשנקר, זכו בפרס קרן רוזן על מחקרם על השפעת תהליכי הפירוליזה (פירוק חומר אורגני על ידי חימומו ללא בעירה וללא חמצן) על תהליכי הספיחה (חיבור בין אטומים).

דר' ניר דבוטון, חבר סגל במחלקה להנדסה כימית בשנקר וראש המכון לחקר הקוסמטיקה והפרמצבטיקה (ייצור התרופות) זכה בפרס על מחקר שביצע על השימוש בתרכובות צמחיות טבעיות – צמחים, תבלינים וחומרי תזונה – ליצירת תכשירים להגנה ולסינון קרינת אור השמש.

פרופ' עמוס אופיר – חבר סגל המחלקה להנדסת פלסטיקה, זכה בפרס על מחקרו לפיתוח אריזות בעלות ביצועים מתקדמים ממקורות טבעיים, במסגרת עבודה מדעית גדולה ומקיפה שנעשית במחלקה להנדסת פלסטיקה בשנקר לפיתוח טכנולוגיות ירוקות המבוססות על חומרים פולימריים.

טטיאנה לובנובה – סטודנטית במחלקה לעיצוב תכשיטים זכתה בפרס על קולקציה שיצרה בשימוש חלקי מחשבים וחוטים טבעיים. "שברה" את הצורה המכנית והנוקשה של חלקי המחשב על ידי אריגת חוטים טבעיים דרכם, המעניקים להם מראה של מלאכות יד מסורתיות, שהתקיימו לפני התפתחות הטכנולוגיה והמהפכה התעשייתית.

דורון זאבי – סטודנט לתואר שני בעיצוב – זכה בפרס על פרויקט הגמר אותו הוא משלים בימים אלו, המבוסס על תשמישי קודש מפרטי לבוש וטקסטילים ממוחזרים. הפרויקט בוחן מחדש מסורת קדומה של יצירת תשמישי קדושה טקסטיליים מפריטי לבוש וטקסטיל של גברים ונשים לכדי יצירת תשמישי קודש טקסטיליים כפי שהיה נהוג בעבר בקהילות היהודיות השונות.

דנה כהן – סטודנט שנה ד' במחלקה לעיצוב אופנה – זכתה בפרס על קולקציית הגמר שלה, אותה היא יוצרת ממיחזור סוודרים משומשים.

פרופ' יולי תמיר, נשיאת שנקר, אומרת כי: "מכללת שנקר, הרואה את עצמה כנושאת הדגל של שיתוף פעולה בין התעשייה והאקדמיה, רואה את המשרד להגנת הסביבה כשותף אסטרטגי, שכן הן המשרד והן המכללה מעודדים טיפוח תפיסות אקדמיות המקדמות אתיקה לקיימות תעשייתית. מטרת המלגות ומענקי המחקר היא לספק מבוא מפורט של האתיקה והחשיבה הסביבתית על שני היבטיה המרכזיים: יחסי אדם-טבע, והקשר שבין סביבה לחברה. וזאת, על רקע התפתחות השיח בנושאים אלה, והמודעות הגוברת להיבטים שונים של המשבר האקולוגי. הפרויקטים של הסטודנטים המצטיינים משלבים בין דיסציפלינות העיצוב וההנדסה ונותנים נקודת מבט חדשנית ורעננה בתחום הגנת הסביבה."