האיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק: עצומה עולמית של חקלאים כנגד ההצעות 'ההרסניות' של ארגון הבריאות העולמי (WHO) צוברת תנופה

כלים

נציגים מרכזיים מארגונים של מגדלי טבק ברחבי העולם נועדו השבוע בלקסינגטון, קנטאקי והאשימו את ארגון הבריאות העולמי (WHO) באדישות מוחלטת ביחס למקורות המחיה של מיליוני חקלאים ובני משפחותיהם באזורים העניים ביותר של העולם. לאסיפה הכללית השנתית של האיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק (International Tobacco Growers’ Association - ITGA) הגיעו השנה נציגים של חקלאים המפיקים כשמונים אחוזים מהטבק הנמכר בעולם, ודנו בהשלכות "ההרסניות" של ההצעות החדשות הנכללות במסמך Framework Convention on Tobacco Control (FCTC), ואשר יתכן כי יאומצו באורוגוואי בחודש נובמבר.

ההצעות בסעיפים 9, 10, 17 ו-18 של מסמך FCTC אוסרות על שימוש במרכיבים שמשמשים לייצור של מוצרי טבק, ומצמצמות את אזורי הגידול של הטבק ברחבי העולם. באיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק, אשר מייצג 30 מיליון חקלאים בעלי הבנה מעמיקה בטבק, טוענים כי לצעדים אלה יהיו השלכות הרסניות על החברה והכלכלה, מבלי לשפר את בריאות הציבור. למרות התרעות אלה, בקשתו של האיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק לקחת חלק בדיונים נדחתה על ידי ארגון הבריאות העולמי, אשר התייחס לחקלאים כאל 'הפרעה'.

"אנו הנפגעים העיקריים מהנחיות אלה" אמר אנטוניו אברונוזה, מנכ"ל האיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק. "ובכל זאת, אנשים בעלי הבנה מוגבלת מאוד בגידול טבק מחליטים על גורלנו כלאחר יד, מבלי להתייעץ עמנו כלל".

וכאילו כדי לזרות מלח על הפצעים, הארגון הלא-ממשלתי Framework Convention Alliance (FCA) אשר הוקם מתוך מטרה אחת ויחידה - 'לפתח וליישם את הצעות FCTC', כינה לא מכבר את התחינות של מגדלי הטבק 'מידע מטעה'. במסמך שפורסם באתר האינטרנט של הארגון נטען כי ההצעות אינן אוסרות על ייצור של טבק Burley, תוך התעלמות מהעבודה שללא המרכיבים, הביקוש לטבק Burley ידעך וייעלם כמעט לחלוטין, והחקלאים יישארו ללא גידול חלופי כדאי מבחינה כלכלית. עוד טוענים ב-FCA כי המרכיבים מגבירים את האטרקטיביות של הסיגריות, תוך התעלמות מהעובדה שכמחצית מהמעשנים בעולם כבר מעדיפים סיגריות עם פחות מרכיבים. "אין לנו שום התנגדות לכך שארגון הבריאות העולמי יסדיר את צריכת הטבק" אמר אברונוזה. "אולם, הם חייבים להקשיב למי שמבינים בטבק, ולא רק למי ששונאים אותו".

בשבועות האחרונים אורגנה על ידי האיגוד הבינלאומי של מגדלי הטבק עצומה במחאה על ההצעות של ארגון הבריאות העולמי והופצה בין מגדלי הטבק ברחבי העולם. עד כה נאספו למעלה מ-200,000 חתימות ב-25 מדינות שבהן מגדלים טבק. ב-8 בנובמבר, שבוע לפני הוועידה באורוגוואי, יגישו מגדלי הטבק לממשלותיהם את העצומות החתומות, ויקראו להן "למנוע מהוועידה של הקבוצה (Conference of the Parties) להרוס את מקורות המחיה של מגדלי הטבק ולהתנגד להנחיות בסעיפים 9 ו-10 ולהמלצות בסעיפים 17 ו-18".

מסמך Framework Convention on Tobacco Control (FCTC) הוא ההסכם הראשון שמגובש בחסותו של ארגון הבריאות העולמי.

סעיף 9 למסמך FCTC נועד להסדיר את תהליכי הבדיקה והמדידה של התכולה של מוצרי הטבק והעשן. סעיף 10 נועד להסדיר את חשיפת התכולה של מוצרי הטבק והעשן. קבוצת עבודה בהנהגתן של קנדה, נורבגיה והאיחוד האירופאי גיבשה בסעיפים 9 ו-10 הנחיות מפורטות שאמורות לשמש בסיס לחקיקה מקומית בכל מדינה. בגרסה האחרונה של טיוטת ההנחיות מומלץ לאסור שימוש במרכיבים אחרים במוצרי טבק.

בסעיפים 17 ו-18 למסמך FCTC מוצעות חלופות כלכליות בנות קיימא לגידול טבק. ההמלצות האחרונות יידונו בוועידה הרביעית של הקבוצה (Conference of the Parties) וקובעות כי "הצדדים, בשיתוף פעולה עם ארגונים מקומיים ובינלאומיים, לא ישקיעו בייצור ו/או קידום של מוצרי טבק וכן יצמצמו בהדרגה את אזורי הטבק...".

החותמים על מסמך FCTC ידונו על ההנחיות בסעיפים 9 ו-10 ויצביעו עליהן, וכן ידונו על סעיפים 17 ו-18, בוועידה הרביעית של הקבוצה שתיערך באורוגוואי, בנובמבר 2010.