בדיוק לפני שנתיים החלה רשות הטבע והגנים בניסוי ראשון מסוגו בישראל, במסגרתו צוידו פקחי מחוז מרכז של רשות הטבע והגנים במחשבי כף יד משוכללים: "סייבר פקח". המחשבים אפשרו לפקחים לדווח על תצפיות ולהעביר מידע ישירות מהשטח, תוך הסתייעות בנתוני GPS ומיפוי. מחר תציין רשות הטבע והגנים שנתיים לתחילת הניסוי ו-50,000 תצפיות שונות, שהתקבלו במהלך השנתיים האלו- עלייה של מאות אחוזים לעומת כמות הנתונים שהועברו בטרם החל הניסוי. בעקבות הצלחת הניסוי יצוידו עוד השנה עשרות פקחים נוספים, ועד סוף 2010 כבר יסתובבו בשטח 100 מחשבי כף יד, שצפויים להעביר כ-150 אלף תצפיות ונתונים מידי שנה

כלים

ה"סייבר פקח" הינו מחשב כף יד, בעל תוכנה שהותאמה לצרכי הפקחים והאקולוגים של רשות הטבע והגנים, שפותחה על ידי ד"ר נעם לידר- אקולוג ראשי של הרשות. באמצעות המחשב, אשר מחובר לרשת GPS, יכולים פקחי הרשות לדווח על תצפיות במינים שונים של חיות בר, על תוצאות ספירות וסקרים שביצעו, נזקים לחקלאות שנגרמו מחיות בר, תמותה או פציעות של בעלי חיים, דו"חות שניתנו ואירועי אכיפה כגון הרעלות או ציד לא חוקי.

ד"ר נעם לידר, אקולוג ראשי של רשות הטבע והגנים: "הדבר הראשון שראינו במהלך השנתיים האחרונות הוא הזינוק בכמות התצפיות שמתקבלות- המעבר ממילוי דו"ח במשרד לדיווח מהיר מהשטח מייעל את תהליך הדיווח במאות אחוזים. מעבר לכמות, הרי שאם בעבר מרבית התצפיות שדווחו היו של מינים נדירים, הרי שכיום מתקבלים נתונים עבור כלל חיות הבר בישראל. הנתונים הממופים מסייעים לנו בתכנון מעברי כביש לחיות הבר ומעברים אקולוגיים, לטיפול במפגעי סניטציה ובנזקים לחקלאים, בניתוח אירועי אכיפה שונים, במעקב אחרי הטלות צבי ים ובעוד נושאים רבים ומגוונים- לאפשרויות אין סוף!".

אלי אמיתי, מנכ"ל רשות הטבע והגנים: "רשות הטבע והגנים נמצאת בימים אלו ממש בתחילתו של תהליך מרגש וחשוב מאין כמוהו- הקמת מערכת המחשב "טבע save"- מערכת מחשוב מתקדמת שתוכל לשרת את כלל עובדי הרשות, מהפקחים בשטח דרך האקולוגיים המחוזיים ועד למנהלי החטיבות במטה הרשות. המערכת שתוקם תאפשר שקיפות ושיתוף של הציבור, תייעל משמעותית את זרימת המידע בתוך הארגון ומחוצה לו ותיתן לנו כלים טובים הרבה יותר לשמור על הטבע היקר לכולנו. הסייבר פקח הוא סנונית ראשונה בתהליך זה, וככזה ניתן להגדיר את השנתיים הראשונות לניסוי כהצלחה עצומה".