oranamirleviבמעמד נשיא המדינה שמעון פרס, אישים, חברי כנסת, ראשי רשויות, שגרירים ואנשי עסקים רבים, התקיים אמש בתיאטרון העתיק הרומי בעיר בית שאן, אירוע לציון כינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל וסין, ביזמת שגרירות סין בישראל ועיריית בית שאן

כלים

דוד לוי שר החוץ לשעבר, שחתם בזמנו על ההסכם החשוב לכינון היחסים הדיפלומטיים בין ישראל לסין, הינו תושב העיר בית שאן. קיום האירוע במקום מגוריו נועד לבטא את הוקרת התודה על פועלו.

בין המשתתפים נראו שגרירי דנמרק, קוריאה, הודו, ויאטנם, קניה , חברי כנסת, אנשי עסקים כמו: נוחי דנקנר, שלדון אדלסון, יצחק תשובה, יצחק מנור, יעקב שחר. אורה נמיר, לשעבר שגרירת ישראל בסין, דובר צה"ל אבי בניהו, קצינים בכירים באו"ם ובכירי צי סוחר של ארצות באירופה, המשוררת נורית הירש, המפיק חיים סלוצקי, רן כהן לשכת מסחר אסיה, ראשי רשויות מכל רחבי הארץ, קציני צה"ל, דיפלומטים, אנשי תקשורת מהארץ ומחו"ל ועוד.

שגריר סין בישראל ז'או ג'ון אמר באירוע, כי המבנים העתיקים, הסראייה והתיאטרון הרומי בבית שאן, בהם התקיים האירוע לציון 18 שנים לכינון היחסים הדיפלומטיים בין שתי המדינות, מסמלים את העומק של שתי התרבויות והציוויליזציות העתיקות, הסינית והיהודית. עוד אמר השגריר, כי האירוע מתקיים בסוכות כיוון שבתאריך זה נולד קונפוציוס, גדול הפילוסופים של סין ובעל השפעה מכרעת על תרבותה של סין, ובסמוך לחגיגות העצמאות של העם הסיני שייחול ב- 1 באוקטובר.

"למספר 18 קונוטציה מבשרת טובות, ביהדות וגם בתרבות הסינית, שמשמעותה "חיים" ו-"שגשוג" ואכן היחסים שהחלו לפני 18 שנה, התפתחו במהירות, ולשתי המדינות יש שיתופי פעולה מקיפים ופוריים בתחומים רבים כגון פוליטיקה, כלכלה, מסחר, טכנולוגיה, תרבות וספורט" אמר השגריר.

נשיא המדינה שמעון פרס סיפר באירוע, כי צפה בהתרגשות בשידור הטלוויזיה, לפני 18 שנים, בעת החתימה על האמנה בין סין וישראל, וראה את דוד לוי, אז שר החוץ של ישראל, עומד על החומה הסינית, "זה היה יום חורף קר, ואתה היית לבוש במעיל כבד. שני דברים זכורים לי היטב, הקור הגדול של מזג האוויר ששרר וחום ההישג המדיני. בשם העם אני אומר תודה לך דוד, זו זכות גדולה ואשראי גדול לעמנו, ועשית זאת באופן מעורר כבוד" אמר הנשיא ללוי.

הנשיא פרס הגיש לשגריר סין בישראל שיר שכתב במיוחד לכבוד האירוע, בשם "מנגינה סינית":

"פועמת כמו הלב

מנשקת כמו שפתיים

ירוקה כמו האביב

עתיקה כמו מערה

פורחת כמו עץ דובדבן

זורמת כמו נהר הינגצ'ה

בודדת כמו חליל

מעצימה אותנו, תמירים וגבוהים

לזמר אותה יחדיו"

עוד אמר הנשיא, כי הרומאים בנו את המבנים העתיקים בבית שאן לפני יותר מאלפיים שנה ומאז לא היה הישג גדול כמו החתימה על האמנה בין שתי המדינות, שהוא הישג חשוב ביותר לישראל. בנוסף, נשיא המדינה פנה אל ג'קי לוי ראש העיר בית שאן ובנו של דוד לוי ואמר "הרומאים בנו את האמפיתיאטרון, אבל תושבי בית שאן גנבו את ההצגה".

האירוע נפתח בקוקטייל חגיגי, במבנה הסראייה העתיק בבית שאן בו הוגש תפריט סיני כשר, והמשיך בהופעתה של הזמרת הסינית חה חואי, מלווה בעשרות נגנים ורקדנים סיניים , שעטו תלבושות צבעוניות מסורתיות, בשירה סינית מסורתית ומופע דרמטי ומוקפד.

כחלק מההופעה שרה חה חוו'י בעברית את השיר "חורשת האיקליפטוס" וגרפה מחיאות כפיים סוערות קהל מהופנט של שלושת אלפים איש ,וכן שרה שיר משותף עם הזמר דוד דאור.

איציק בן לולו מנהל קרן בית שאן לתרבות של עירית בית שאן אמר כי הופעותיה של הזמרת בסגנון שירה סיני-אותנטי, הפכו לשם דבר עולמי לאחר שהופיעה באולימפיאדת בייג'ינג ובטקס הפתיחה של הביתן הישראלי בתערוכת אקספו בשנחאי. בן לולו הוסיף כי הזמרת אף נרתמה למבצע קידום תיירות מסין לישראל, והשתתפה בסרטון שצולם בישראל , באתרים שונים ויוקרן ברשתות הטלוויזיה בסין.