חיישנים מן האוויר ומן החלל, לצד מערכת צנתור ומערכת הפועלת כאולטרא-סאונד, כל אלו הם שילובים של מספר טכנולוגיות חדישות ששופרו והותאמו לצרכי איתור זיהומים בקרקע, ונמנים עם הפיתוחים החדשים שיוצגו בכנס "טכנולוגיות חישה, הדמיה וגילוי מרחוק" שיתקיים ביוזמת במרכז אוניברסיטאי אריאל בשומרון ביום ג' 1 ביוני 2010

כלים
מערכות אלו המנוצלות במשולב על-ידי ד"ר נפתלי גולדשלגר ממשרד החקלאות ובשיתוף עם מו"פ שומרון ובקעת הירדן, ופרופ' אייל בן דור מן החוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם באוניברסיטת תל-אביב, עוזרות לאבחן את הנזק שנגרם לקרקע ולהציע פתרונות אופטימאליים למזעורו. תוצאות מחקר זה הביאו לשיתוף פעולה עם גוף המים העולמי לניטור קרקעות מליחות באזור עמק יזרעאל ובאזורים חקלאיים באוזבקיסטן.

קרקעות שזוהמו וסובלות מפגיעה אקולוגית, בעיקר המלחה, מאובחנות ומטופלות כיום בשיטות חדשניות של חישה מרחוק. המחקרים העכשוויים מאפשרים קבלת תמונה רחבה בזמן אמיתי ובעלויות נמוכות ללא מגע עם האובייקט, זאת לעומת שיטות דיגום הקרקע המסורתיות, שבהן ההליך היה נמשך זמן רב בעלות גבוהה יותר, וסיפק תמונה נקודתית בלבד של שטח מסוים.

אחת השיטות לחישה מרחוק מזכירה צילום אולטרסאונד המבוצע לנשים הרות. בטכניקה זו מעבירים החוקרים מכ"ם על פני שטח קרקעי מסוים. המכ"ם מקרין לעומק של עד 10 מטרים מתחת לפני הקרקע, ועל-פי אופי החזרת הקרן ניתן ללמוד על הרכב הקרקע ומאפייניה.

בשיטה אחרת מצלמים את הקרקע באמצעות מצלמות המותקנות על-גבי מטוסים או חיישנים המצויים על לוויינים, ומפיקים תצלומי אוויר והדמאות לוויין מורכבות. לאחר עיבוד ראשוני באמצעות כלי מחשוב ומודלים סטטיסטיים הנמשכים זמן קצר, ניתן לאתר אזורים שנפגעו בתת הקרקע ובצמחייה על-פני שטחים נרחבים.

אופן נוסף לבדיקת איכות הקרקע הוא באמצעות החדרת סיב אופטי (צנתור) בקידוח אל הקרקע. כך ניתן לקבל מידע מפורט אודות הרכב הקרקע וריכוזי החומרים והזיהומים בה. באופן דומה מבוצע צנתור לחולים במטרה לאבחן ואף לטפל באיברים פנימיים בגופם מבלי להידרש לניתוח פולשני. שיטה זו חוסכת לא רק זמן אלא גם מאפשרת לראשונה מבט תלת-מימדי של חתך בקרקע.

ד"ר גולדשלגר מצא כי בעזרת ניטור בטכנולוגיות החדשניות ניתן לזהות את רמות המליחות השונות באזורים שונים ולאתר אזורים שבהם קיימות בעיות של חוסר דישון בקרקע או מחסור במים בגידולים השונים. הנושא צובר תאוצה רבה במיוחד על רקע הרס מתמיד של קרקעות באזורים חקלאיים נרחבים במדינת ישראל.

פרט לגילוי הזיהום וטיפול בו, תוצאות מחקרים אלו יכולים גם לייעל משמעותית את אופן הניהול החקלאי של הקרקעות במדינה, ויאפשרו לדעת היכן צריך לשנות את שיטות ההשקיה, והיכן יש צורך לבצע פעולות שונות כמו ניקוז או טיפול מונע.

בכנס "טכנולוגיות חישה, הדמיה וגילוי מרחוק" יוצגו כ- 30 מחקרים בנושאי הקרינה האלקטרו-מגנטית והאופטית, גילוי והדמיה בתחום הביטחוני-תעשייתי, ניטור סביבה, וכן מחקרים בתחום הבריאות והרפואה. הכנס מתקיים ביוזמת המרכז למחקרים ביטחוניים (Homeland security) במרכז האוניברסיטאי והעומד בראשו, פרופ' יוסף פנחסי