hisun1חברת ביונדווקס (BiondVax) המפתחת חיסון אוניברסאלי לשפעת, הודיעה היום על זכייתה בפרס חדשנות טכנולוגית בפיתוח חיסונים לשנת- 2010 בקרב חברות הפועלות באירופה, מטעם חברת הייעוץ והמחקר העולמית פרוסט אנד סאליבן. הפרס ניתן לביונדווקס על פיתוח החיסון האוניברסאלי לשפעת המולטימרי (Multimeric-001). חיסון זה נועד לתת הגנה רב-עונתית ורב-זנית כנגד זני שפעת קיימים ועתידיים לרבות שפעת החזירים ושפעת העופות

כלים

ביונדווקס עומדת להתחיל שלב II של ניסויים קליניים במסגרת תכנית פיתוח חיסון המולטימרי. בשנים האחרונות, עם הופעתן של מגפות שפעת כלל עולמיות, הוכח שוב כי למחלת השפעת השפעה משמעותית על חייהם של מיליוני אנשים ברחבי העולם. וירוס השפעת חשוף לשינויים (מוטציות) רבים ברצף החלבונים שלו ולכן, הוירוסים החדשים המופיעים מדי שנה אינם מוכרים למערכת החיסונית ויש צורך בהכנת חיסון חדש מדי שנה. החיסון הקיים מגן מפני הוירוסים הכלולים בו ואינו מתאים לכל המוטציות החדשות, לכן יש צורך בחיסון האוכלוסייה לפני כל עונת שפעת. בנוסף, החיסונים העונתיים מיוצרים בשיטות יקרות, הדורשות זמן ואינן תמיד יעילות.

הפיתוח של ביונדווקס נועד להתגבר על מגבלות החיסונים העונתיים הקיימים כיום. החברה מפתחת חיסון המבוסס על המכנה המשותף לכל הוירוסים של השפעת, ולכן יכול להפעיל את המערכת החיסונית כנגד כל הוריאציות הקיימות והעתידיות של וירוס השפעת. החיסון מבוסס על מחקר שערכה פרופ' רות ארנון במשך כ- 15 שנה במכון וייצמן ונמשך בחברת ביונדווקס מאז התחלת פעילות ב-2005.

לחיסון המולטימרי שלושה מאפיינים המייחדים אותו לעומת החיסונים הקיימים נגד שפעת ולעומת חיסונים אוניברסאליים אחרים הנמצאים בשלבי פיתוח: ראשית, הוא מעורר את שתי זרועות מערכת החיסון: הזרוע הנוגדנית והזרוע התאית, ובכך מגביר באופן משמעותי את היכולת להתמודד עם המחלה. שנית, החיסון מבוסס על אזורים שמורים בוירוס השפעת מסוג A ומסוג B ולכן אמור להגן בפני כל סוגי וירוס השפעת העונתי והפנדמי כאחד. בנוסף, יצור החיסון נעשה בתהליך קצר ופשוט הנמשך כ 6-8 שבועות וזאת בהשוואה לייצור חיסונים בביצים או בתרביות תאים הנמשכים כ 4-6 חודשים.

לעומת החיסונים הנוכחיים לשפעת עונתית, את החיסון האוניברסאלי שמפתחת חברת ביונדווקס ניתן יהיה לקחת אחת ל 3-5 שנים שכן הוא צפוי להקנות הגנה ארוכת טווח כנגד הוירוס. יעילות החיסון הוכחה בחיות מעבדה ולאחרונה סיימה חברת ביונדווקס בהצלחה שני ניסויים קליניים שלב II/I בבני אדם, צעירים ומבוגרים, ובשניהם נמצא החיסון בטוח לשימוש. בנוסף הפעיל החיסון את שתי זרועות מערכת החיסון האנושית – הזרוע הנוגדנית והזרוע התאית. לאור הצלחות אלה, המשיכה החברה בתכנית הקלינית ובחודשים הקרובים יחל ניסוי שלב IIa בבני אדם עם החיסון המולטימרי. תוצאות ניסוי זה צפויות להתקבל באמצע שנת 2011.

"ביונדווקס שמחה על קבלת פרס יוקרתי זה של פרוסט אנד סאליבן", אמר ד"ר רון בבקוב מנכ"ל ביונדווקס, "אנו מאמינים בבשורת החדשנות שמביא איתו החיסון האוניברסאלי שלנו לשפעת. יש לחיסון זה פוטנציאל לשנות באופן משמעותי את הדרך בה אנו מתגוננים מפני מחלת השפעת ולא מדובר רק בהגנה מפני הוירוס העונתי אלא בחיסון שיעיל כנגד שפעת עונתית ופנדמית כאחד".

פרס החדשנות של פרוסט אנד סאליבן מוענק בכל שנה לחברה שהציגה חדשנות במוצר בעזרת טכנולוגיות פורצות דרך. הפרס מכיר בערך המוסף, ביתרונות המוצר ובהחזר ההשקעה שהוא מציע ללקוח אשר יוביל להגדלת ההכנסות ונתח השוק.

ביונדווקס, הנסחרת בבורסה בת"א, עוסקת במחקר ופיתוח חיסון אוניברסאלי לשפעת. החברה פועלת לפיתוח חיסון ייחודי וחדשני נגד מרבית סוגי השפעת שיספק הגנה רב-עונתית ורב-זנית כנגד זני שפעת קיימים ועתידיים לרבות שפעת החזירים ושפעת העופות. פרופ' ארנון, ראש וועדת המחקר המייעצת של ביונדווקס, הינה ממפתחי תרופת הקופקסון לטיפול בטרשת נפוצה. לחברה רישיון בינלאומי בלעדי מטעם 'ידע' מחקר ופיתוח, הזרוע המסחרית של מכון וייצמן, לפיתוח ייצור ושיווק החיסון האוניברסאלי לשפעת. החברה פועלת משנת 2005 ומעבדות החברה ממוקמות בפארק המדע ברחובות.