IMG_0019חוקרים מאוניברסיטת בן-גוריון פיתחו תהליך התפלה שעל בסיסו מוקם כיום במפעל מכתשים ברמת חובב מתקן חדש להתפלת שפכים תעשייתיים. מתקן זה מיועד להחזיר למפעל כשני שליש מכמות השפכים כמים מטוהרים באיכות גבוהה. המים המוחזרים יחליפו מים שפירים הנצרכים כיום במפעל. בהתאמה, תקטן כמות השפכים הנשלחים לבריכות האיוד

כלים

החוקרים, מהמחלקה להתפלה וטיפול במים במכון צוקרברג לחקר המים בקמפוס האוניברסיטה בשדה בוקר, בראשותו של המהנדס יגאל פולקמן, מנהל הפיילוט להתפלה וטיפול במים, ובהשתתפות מיכאל וייסמן, הטכנאי הראשי של הפיילוט, פיתחו את התהליך בשיתוף פעולה הדוק עם חברת נירוסופט מכרמיאל, אשר אף זכתה במכרז להקמת מתקן ההתפלה.

מתקנים נוספים לטיפול בתמיסות תהליך ובשפכים, המבוססים אף הם על תהליכים שפותחו בפיילוט להתפלה וטיפול במים, נמצאים כיום בשלבים שונים של יישום במפעלים מתחום האלקטרוניקה והמזון.

הפיילוט להתפלה וטיפול במים בשדה בוקר מתמחה בפיתוח פתרונות בנושאים של מחזור מים, הקטנת נפח של שפכים תעשייתיים וטיפולים בתמיסות תהליך שונות. תהליך התפלת השפכים שפותח עבור מכתשים הוא אחד ממגוון תהליכים אשר מפותחים כיום גם עבור תעשיות אחרות. לדוגמא: תהליך חדשני להרחקת מלחים מגליצרין (מוצר לוואי בתעשיית הביו-דיזל), על מנת לאפשר ניצולו כדלק למנועים.

עבודת הפיילוט מול התעשייה מיישמת את הידע הרב בתחומי הממברנות וההתפלה אשר נצבר במסגרת הפעילות האקדמית של המחלקה להתפלה וטיפול במים במכון צוקרברג לחקר המים בשדה בוקר, בראשותו של פרופ' יורם אורן.

עבודת הפיתוח מתחלקת בדרך כלל לשני שלבים. בשלב הראשון, אשר מבוצע במערכות הניסוייות של הפיילוט להתפלה וטיפול במים, נבדקים המאפיינים של התמיסות או השפכים שבהם מבקש המפעל לטפל והאפשרויות השונות לטיפול בהם; בשלב השני מפעילים חוקרי האוניברסיטה מתקן ניסיוני (פיילוט שדה) בחצר המפעל. שלב זה מבוצע בשיתוף פעולה הדוק עם חברה תעשייתית.

חשוב להדגיש, כי התהליכים להתפלה ולטיפול בתמיסות ובשפכים תעשייתיים מסובכים בהרבה מהתהליכים המקובלים להתפלה של מי ים או של מים מליחים. הסיבה לכך היא ששפכים אלה מכילים רכיבים בעייתיים (למשל: חומרים אורגניים בריכוזים גבוהים) שהרכבם שונה ממפעל למפעל. מצב זה מחייב פיתוח של תהליכי התפלה וטיפול ייחודיים לכל סוג של שפכים ולמעשה לכל מפעל.