הוועדה לביקורת המדינה קיימה היום (שני, 25.10) דיון בנושא יישום המלצות דוח ועדת החקירה הממלכתית בנושא ניהול משק המים בישראל. בין ההמלצות של ועדת החקירה שהממשלה לא קיבלה: עדכון תקנות מי השתיה, פתרון לריב הסמכויות בין רשות המים למשרד להג"ס, פתרון לתיאגוד רשויות חלשות ועוד

כלים

יו"ר ועדת החקירה הממלכתית לנושא משק המים, השופט דן ביין, אמר בדיון: "הבעיה בנושא משק המים היא ביישום, לקבל החלטות זה יפה ובעבר התקבלו הרבה מאוד החלטת טובות על ידי הממשלה, אך חלק גדול מהן לא יושמו, אני מקווה שהפעם המצב יהיה שונה והן ייושמו. המבחן הוא בביצוע, אני מאוד שמח שההמשלה אימצה את רוב המלצות הוועדה ומקווה שבאמת יהיו תוצאות. נראה לי סביר שתוך שנה תהיה תוכנית אב למשק המים".

פרופ' יורם אבנימלך, חבר בוועדת החקירה הממלכתית לנושא משק המים: "ישנה חשיבות רבה ביישום ההחלטות, לא רק בהקמת ועדות. זכות הטבע למים לא מקבלת חשיבות, יש צורך לקדם תוכנית פעולה אופרטיבית, מיידית, לטווח הקצר ולטווח הארוך, להשבת המים לטבע ולשיקום הנחלים".

השר לתשתיות לאומיות, עוזי לנדאו, אמר בדיון: "למשק המים אין כיום בעל בית אמיתי אחד, יש מספר משרדים, מספר שרים, שאף אחד מהם איננו יכול לכפות את המדיניות על האחרים ולקבל את מלוא האחריות על עצמו. כל אחד מהם חזק מספיק כדי לטרפד מדיניות של אחרים. אנחנו מכינים עם רשות המים תוכנית חירום ועומדים להגישה לממשלה בשבועות הקרובים, ונפעילה אם התחזיות של חורף שחון אכן יתממשו".

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, אמר בדיון: "אני רוצה להסתכל על העתיד ולא על העבר, לאן ממשיכים מכאן. האחריות שלנו היא לראות שהמדיניות הנכונה מתבצעת, כדי שלא נחזור על טעויות העבר."

ראש רשות המים, פרופ' אורי שני, אמר בדיון: "אני אפתח בדבר הכי מהותי לטעמי שלצערי הוועדה פספסה, זה הנושא החשוב. היצע המים שלנו קטן, המחסור האקוטי במים בישראל נובע לא רק מזה שהביקוש גדל אלא שההיצע קטן, אנחנו כל הזמן עומדים בפני פחות ופחות מים. השנה הולכת להיות שנה שביעית ברציפות של בצורת. אי אפשר לדבר על משק המים ולא לדבר על התהליך העיקרי שקורה בו, זה חסר בדוח והיה מסביר הרבה. לדבר רק על החלק הבירוקרטי מבלי להסתכל על התופעה האקלימית, לטעמי זה חסר. אנחנו עושים המון טעויות, כל יום עושים טעויות, אבל בסופו של דבר, משק המים הישראלי צולח את שנות הבצורת שלו בהצלחה, כולם מקבלים את המים שלהם."

ניר פפאי, נציג החברה להגנת הטבע, אמר בדיון כי "החלטת הממשלה מאתמול, ראשון, בנוגע ליישום עקרונות לניהול מאוזן של משק המים בישראל הינה חשובה, אך יחד עם זאת החברה להגנת הטבע סבורה כי בהחלטה חסרים מספר סעיפים, ובראשם זכות הטבע למים, וכאן המדינה מתעלמת לחלוטין מאחד מהנושאים החשובים ביותר לטבע בישראל".

פפאי: "לא ניתן לנהל משק מים מורכב כמו שלנו ללא מטרות ויעדים. צריך הגדרה מה אנחנו בדיוק רוצים, זו החלטה ערכית, ולצערנו משק המים היום מתנהל ללא חזון. מאוד בולט לרעה בהחלטת הממשלה שאין אזכור להשבת המים לטבע. מי שסבל בעבר וסובל כיום יותר מכל מכישלונות רשות המים זה הטבע - הנחלים, בעלי החיים, הצמחייה וכמובן בני האדם הנהנים ממנו. הייתה לממשלה אתמול הזדמנות לבוא עם בשורה לעם ישראל, הם לא עשו זאת, אלא בחרו להתעלם מזה לחלוטין והחשש שלנו הוא שזה מבטא את סדר העדיפות של הממשלה".

בדיון סקר מנכ"ל 'אדם טבע ודין', עו"ד עמית ברכה, את מסקנות ועדת החקירה למשק המים שלא קיבלו ביטוי בהחלטת הממשלה שהתקבלה אתמול.

עו"ד ברכה קרא לממשלה לאמץ את המלצות וועדת החקירה הממלכתית הנוגעות למניעת זיהום מקורות המים והגנה על בריאות הציבור ואמר כי מצופה שהממשלה תיתן מענה גם להמלצות חשובות אלו.

השוואה שעשתה 'אדם טבע ודין' בין המלצות ועדת החקירה הממלכתית לבין החלטת הממשלה מאתמול, העלתה כי הממשלה התעלמה מהיבטים סביבתיים חשובים עליהם המליצה הוועדה.

בין הנושאים שלא זכו לביטוי ראוי לעמדת אדם טבע ודין:

יש לעדכן את תקנות איכות מי השתיה לאלתר, בהתאם להמלצות ועדת עדין אשר הוגשו לשר הבריאות לפני למעלה משלוש שנים

ועדת החקירה הממלכתית

הצעת המחליטים הממשלתית

§ התקנים התקפים כיום לעניין איכות מי שתייה אינם מספיקים בהתחשב בידע שנצבר בינתיים בתחום זה.

§ יש צורך בהקצבת מסגרת זמן סבירה להשלמת הליכי התקנת התקנות ויישומן.

§ אין התייחסות להמלצות הללו.

אדם טבע ודין קוראת לשר הבריאות ולועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת ליישם את המלצות ועדת החקירה ולאשר את התקנות המוצעות ולאשרן במהירות הראויה. זאת, על מנת להבטיח את בריאות הציבור כך שאיכות מי השתייה תותאם לתקנים המתקדמים בעולם.

יש לפתור את ריב הסמכויות בין רשות המים לבין המשרד להגנת הסביבה בכל הנוגע לטיפול בזיהומי מים וקרקע

ועדת החקירה הממלכתית

הצעת המחליטים הממשלתית

§ יש למצוא פתרון מיידי לעניין ריב הסמכויות, באמצעות השרים הנוגעים בדבר או באמצעות הממשלה/ועדת שרים.

§ על אף המלצת ועדת החקירה, הצעת המחליטים אינה קוראת לשינוי מצב הסמכויות בנושא זה.

אדם טבע ודין קוראת לשר להגנת הסביבה ולשר התשתיות ליישם את המלצות ועדת החקירה ולפעול לאלתר כך שניהול משאבי הקרקע והמים יתבצע באופן הוליסטי. ניתן לבצע זאת או במסגרת שיתוף פעולה מלא בין המשרדים או במסגרת ריכוז הסמכויות בתחום זה תחת משרד אחד אשר יהיה מופקד על הראיה הכוללת של ניהול משאבי הקרקע והמים.

לצורך ניהול משק מים בר קיימא והגדלת היצע המים יש לעשות שימוש בפתרונות המתחשבים באינטרסים סביבתיים, בריאותיים, חברתיים וכלכליים לפני הקמת מתקני התפלה נוספים

ועדת החקירה הממלכתית

הצעת המחליטים הממשלתית

§ התפלת מים אינה חזות הכל ועלויותיה הכוללות גבוהות.

§ יש לפעול להטמעת החיסכון במים באופן שוטף, כערך בעל חשיבות לאומית.

§ על רשות המים לזרז טיוב קידוחים מזוהמים והחזרתם לשימוש. בעניין זה, יש לעשות שימוש נרחב יותר בצווים לתיקון המעוות.

מטמיעה באופן חלקי את ההמלצות החשובות, ובין היתר קובעת כי יגובש מודל לניתוח עלות-תועלת של פרויקטים בתחום המים והביוב אשר יבחן את הכדאיות הכלכלית, הסביבתית והחברתית של הפרויקטים – ויהווה מתכונת לאישור ביצוע פרויקטים.

אדם טבע ודין קוראת לרשות המים ליישם באופן מיידי את המלצות ועדת החקירה ואת הצעת המחליטים הממשלתית, ולפעול להטמעת נושא החיסכון במים בניהול השוטף של משק המים, ולא רק בעיתות משבר. כמו כן, יש לפעול לטיוב קידוחים מזוהמים והחזרתם למשק המים. על רשות המים לשקול את ההשלכות הסביבתיות, החברתיות, הבריאותיות והכלכליות המלאות טרם אישור מתקני התפלה נוספים.

ועדת החקירה הממלכתית

הצעת המחליטים הממשלתית

§ יש סכנה בהקמת עשרות תאגידים קטנית וסופם להיות חלשים ולפעול בצורה בעייתית.

§ יש לבטל את חוזר מנכ"ל משרד הפנים האוסר על מתן סיוע לרשויות מקומיות שלא הקימו תאגידי מים וביוב, ולהסתפק בקנסות.

אינה מתייחסת להמלצות חשובות אלו למרות השפעתן הברורה על זיהום מקורות המים במדינה.

אדם טבע ודין קוראת לשר התשתיות לפעול ליצירת מספר מצומצם של תאגידים אזוריים בעלי איתנות פיננסית עם כוח אדם מקצועי ולפי הגיון גיאוגרפי והידרולוגי. זאת על מנת להבטיח אספקת מים באיכות טובה, טיפול בשפכים לאיכות גבוהה ומניעת זיהום סביבתי והיווצרות מטרדים.

לבטל את האיסור על מתן סיוע לרשויות מקומיות שלא הקימו תאגידי מים וביוב על מנת לאפשר הקמתן והשלמתן של תשתיות מים וביוב ומניעת פגיעה בסביבה ובבריאות הציבור. לתקן את חוק תאגידי מים וביוב ולבטל את אפשרות הפרטתם של התאגידים.

התנועה קוראת להביא להפסקה מיידית של הזיהום הסביבתי הנגרם על ידי אי-טיפול בכל השפכים והזרמת ביוב באיכות ירודה לסביבה

ועדת החקירה הממלכתית

הצעת המחליטים הממשלתית

§ יש לפעול לאיסוף כל השפכים ולהפסקת ההזרמה של ביוב לנחלים ולבורות סופגים.

§ יש להכין תכנון כולל למערכות הקולחים.

§ על רשות המים להקים מערך מדידה ומסד נתונים באשר לכמויות השפכים המגיעים למט"שים.

מאמצת רק את ההמלצה לפעול לאיסוף כל השפכים וטיפול בהם כראוי.

אדם טבע ודין קוראת לרשות המים ליישם את המלצות ועדת החקירה גם לעניין מדידת כמויות השפכים המוזרמים למט"שים, וכן לפעול להכנת תוכנית אב ארצית להשבת קולחים. כל זאת על מנת למנוע את המשך זיהום הסביבה מביוב.

יו"ר הוועדה, ח"כ יואל חסון, סיכם את הדיון: "הוועדה תעקוב ותוודא ביצוע החלטות הממשלה, בעוד 5 חודשים נקיים דיון מעקב, ברמת מנכ"לי משרדים, כדי לוודא עד כמה התחילו התהליכים. אני מבקש לקבל את התייחסות רשות המים לגבי השבת מים לטבע, מה קורה עם הטבע, כיצד הם נותנים מענה לנחלים ולטבע."