כלים

ועדת הכלכלה אישרה היום לקריאה שנייה ושלישית הצעת חוק של ח"כ פאינה קירשנבאום, הקובעת כי ברירת המחדל של הצרכן, כשהוא מזמין צ'קים בבנק, תהיה צ'קים לא סחירים- "למוטב בלבד". הצעת החוק פותרת בעיה קשה של צרכנים רבים, המתלוננים על כך שצ'קים שכתבו למטרת קנייה מסוימת הועברו לגורמים אחרים, והשירות שהובטח להם לא ניתן

כיום, כאשר מזמינים בבנק פנקסי צ'קים, מקבלים כברירת מחדל צ'קים סחירים. כאשר נותנים צ'ק סחיר, כלומר צ'ק שניתן להעביר אותו מיד ליד, יכול העסק, להעביר את הצ'ק הסחיר לצד שלישי. מרגע שאותו צד שלישי אוחז בצ'ק אין אפשרות לבטלו. לצרכן לא נותר אלא לנסות ולתבוע את כספו מבעל העסק המקורי מולו התקשר בעסקה, אם יהיה את מי לתבוע.

הצעת החוק לשינוי המצב ולהצבה כברירת מחדל את הכיתוב "למוטב בלבד" על צ'קים אצל לקוחות פרטיים. רק מי שיבקש צ'קים ללא הכיתוב יוכל לקבלם. הצעת החוק תמנע מצב בו מי שמשלם על שירות בצ'ק, אמצעי מוגן ומוכוון שירות מסוים יוותר קירח מכאן ומכאן, בעיקר בעסקאות מתמשכות. מקרים כאלה הם רבים ומהווים פגיעה הקשה בציבור הצרכנים, במיוחד אלו המבוגרים והעולים החדשים אשר מתקשים להשתמש בצ'קים באופן בטוח.

הצעת החוק נולדה עקב פניות ציבור חוזרות ונשנות שהצביעו על בעיה קשה של צרכנים רבים. בשל חוסר מודעות למשמעות השימוש בצ'ק לא סחיר, בעיקר בקרב אוכלוסיה מבוגרת ועולים חדשים, הצרכנים חשו כי הם משתמשים באמצעי מוגן ומוכוון שירות מסוים, אך בפועל, ללא הכיתוב "למוטב בלבד", כאילו שילמו במזומן. הצעת החוק באה להגן על אזרחים אלו, ללא חסימה של האפשרות לקבל צ'קים סחירים- בבקשה ספציפית מהבנק ניתן לקבל גם צ'קים סחירים.

ח"כ פאינה קירשנבאום: "כשאנחנו נותנים צ'ק לבעל עסק, איננו מתכוונים לשלם מזומן לבעל העסק, למרות שבפועל זו התוצאה. כולי תקווה כי הצעת החוק תפתור בעיה זו ותהווה הגנה משמעותית יותר על ציבור המשתמשים בצ'קים כאמצעי תשלום בטוח ומוגן יותר. מדובר בנדבך חשוב נוסף בחקיקה להגנה על זכויות הצרכן, הנועד להגן על לקוחות שאינם מודעים לסיכוני השימוש בצ'קים סחירים."