saknaimemu רשות הטבע והגנים שיגרה אמש לוויינים משלה: 12 שקנאים, ששה מהם נושאים משדרי GPS לווייניים על גבם, שוחררו הבוקר חזרה לטבע בעמק יזרעאל, במסגרת מחקר שמירת טבע המשותף לרשות הטבע והגנים ולמעבדה לאקולוגיה של התנועה במחלקת אס"א באוניברסיטה העברית

כלים

השקנאים נלכדו לפני כשבוע באמצעות שיטה מיוחדת, במאגר מים באזור יקנעם. 12 השקנאים שנלכדו הועברו אחר כבוד למשמורת בשמורת טבע חיבר כרמל, ושם המתינו להגעתם של המשדרים המיוחדים- אשר מתאימים למידות גופם של השקנאים בגודלם ומשקלם.

המשדרים הם משדרים משולבים שכוללים משדר GPS לוויני, שיישלח לחוקרים מידע לגבי מיקומו של השקנאי מידי שעה בשעה; ומקלט GPS מיוחד ומתקדם, אשר יכול לאגור במשך שנה שלמה נתונים על זוויות התנועה של השקנאי, וכך יכולים החוקרים בארץ לפענח מתי השקנאי אוכל, ישן ועף- וגם היכן. לקראת השחרור הועברו השקנאים למשמורת בידיהם של מגדלי הדגים של קיבוץ הזורע, שדאגו לספק את רעבם עד לרגע שבו יושבו לטבע.

אוהד הצופה, אקולוג העופות של רשות הטבע והגנים: "מדובר במחקר פורץ דרך, אותו מוביל פרופ' רן נתן מהאוניברסיטה העברית. המשדרים המשוכללים הללו יאפשרו לנו לראשונה לדעת היכן נמצאים השקנאים "שלנו" בכל רגע נתון- וחשוב מכך, גם מה הם עושים.

האפשרויות שנתונים שכאלו יספקו לנו הן רבות: נוכל לדעת האם יש קשר בין אזורי הקינון של השקנאים ובין מצבם הגופני במהלך הנדידה, האם השקנאים מגיעים לארץ "רעבים" מסיבה כלשהי בבית הגידול שלהם- באירופה או באפריקה, להיכן הם ממשיכים בנדידה לאחר שמספקים להם מזון וגם על הבדלים בין התנהגות שקנאים מאזורים שונים ובזמנים שונים. יש לנו קולגות ממדינות כמו יוון, קזחסטן, רומניה ואחרות, שכבר מחכים לעבוד לצידנו ולהצטרף למחקר באזורי הקינון עצמם. המידע יסייע לנו להיערך מידי שנה לבואם של השקנאים הנודדים והפתרונות שנוכל לתת למגדלי הדגים בישראל, שלהם קונפליקט תמידי עם השקנאים, יוכלו להיות המדויקים ביותר."