טסים לחו"ל ומודאגים מגורלם של העציצים? לא עוד. במסגרת הצגת הפרויקטים של סוף השנה במחלקה להנדסת אלקטרוניקה בשנקר פיתחו הסטודנטים עמית רוטהייזר וארז קגנובסקי, בהנחיית ד"ר עופר שוורצגלס, ראש המחלקה, עציץ אלקטרוני עצמאי. העציץ, המופעל באמצעות פאנל סולארי, משקה את עצמו בדיוק כמה שצריך, לא פחות ולא יותר. מכיוון שהעציץ 'עצמאי אנרגטית', כלומר שואב את כול האנרגיה הדרושה להפעלתו מהסביבה, הוא נייד וניתן להציבו בכל מקום בבית או מחוצה לו ללא חיבור לרשת החשמל.

כלים

איך זה עובד? בכל עציץ קיימות שתי דפנות, האחת מכילה את הצמח והאדמה והשניה שמופרדת מהראשונה ועוטפת אותה מכילה את מי ההשקיה הממולאים מראש לתקופה ארוכה. העציץ משחרר את המים לתוך האדמה בקצב המותאם למידת רטיבות האדמה.

כשמאגר המים מתרוקן, נדלקת נורה שמזכירה למלאו שוב. את חיישני הרטיבות ווסתי התאורה מפעילה אנרגיה חשמלית שנשאבת מקרני השמש על ידי פאנל סולרי שמותקן על העציץ על בסיסו או על פני המאגר.

העציץ עוצב ע"י בוגר המחלקה לעיצוב תעשייתי בשנקר אופיר צוקר בשני דגמים, הדגם העופר אמנותי, שמבוסס על שני מיכלי זכוכית שקופים, אחד בתוך השני, אשר ממקסמים את האסטטיקה של המים המקיפים את האדמה ומבליטים את הדינאמיקה בין חומרים טבעיים (צמח, אדמה, מים, אור) למלאכותיים (וסתים, צינוריות השקייה, זכוכית ותאורה). בנוסף ליופי של חשיפת שכבות העציץ, השקיפות מאפשרת לראות כיצד העציץ "פועל", ומתי חסרים מים. בעיצוב זה הפאנל הסולארי ממוקם בתחתית, בצמוד למצבר העציץ. לעומתו, עיצוב העציץ ההייטקי משדר את החידושים הטכנולוגיים הטמונים במוצר, כאשר הפאנל הסולארי מובלט בחלקו העליון, ופס לדים מאיר את הצמח כאילו היה מוצר לכשלעצמו.

החיישנים והוסתים ממוקמים בצורה כזו כך שההשקיה מחלחלת לאדמה בכמה מימדים, אל פנים העציץ ולא רק על פני השטח שלו, ולכן ההשקיה חסכנית במים ויעילה משמעותית לעומת השקיה רגילה, בשל אידוי מופחת, תלות זניחה בטמפרטורת הסביבה, חדירה לעומק שורשי הצמח, ותלויה ברטיבות מצע האדמה.

"מדובר בפיתוח חכם, מבוסס על אינטגרציה של טכנולוגיות קיימות, שסודרה באופן שמשפר הליך יומיומי, של השקיית עציצים. העציץ הסולארי מונע את התייבשות העציצים בזמן היעדרות ממושכת של בעל הבית, מונע בזבוז מים כאשר כמות המים תהיה מדויקת לצרכי הצמח, ומונע השקיית יתר או תת השקיה שעלולות לגרום לנזק לצמח", מסביר ד"ר עופר שוורצגלס, ראש המחלקה להנדסת אלקטרוניקה בשנקר.