הנציבות, שהוקמה בשנת 2001, היא גוף מייעץ שתפקידו לוודא שהחקיקה בכנסת אינה פוגעת בדורות הבאים. נציב הדורות הבאים הוסמך לחוות את דעתו על חקיקה שנגעה לעתיד בתחומים שונים, ובהם איכות סביבה, איכות חיים ובריאות, מדע, טכנולוגיה וחינוך, משק וכלכלה, תכנון ועוד. תפקידו היה לוודא שהחקיקה, אשר לרוב משרתת את צרכי ההווה והעתיד הקרוב, אינה גוזלת משאבים והזדמנויות מדורות העתיד. בשנים הראשונות לפעילותה עמד בראש הנציבות השופט בדימוס שלמה שהם, ומאז פרישתו לא אויש התפקיד.
במכתב המשותף מציינים ראשי הארגונים, כי הקמת נציבות הדורות הבאים בכנסת זיכתה את ישראל בכלל והכנסת בפרט בשבחים רבים ברחבי העולם, על יכולתה להקצות תשומת לב לצרכי הדורות הבאים למרות מצוקות ההווה. לדבריהם, ביטולה של הנציבות עלול להעביר מסר כאילו ישראל מפסיקה להתחשב בדורות הבאים, ומעדיפה מהירות על פני איכות בקביעת המדיניות ובקבלת ההחלטות. בין החותמים על המכתב נמצאים התאחדות הסטודנטים בישראל, המונה כ-300,000 סטודנטים ב-62 מוסדות אקדמיים, וחיים וסביבה – ארגון הגג של כ-120 ארגוני סביבה מכל הארץ. בנוסף חתמו עליו ארגוני הסביבה המרכזיים וארגוני צעירים.
יו"ר התאחדות הסטודנטים, איציק שמולי מסר כי: "ביטול הנציבות, במידה ויתממש, יגרום לריחוק ולניכור גדולים יותר של הכנסת מהדור הצעיר. כבר כיום הכנסת כמעט ואינה מביאה בחשבון בדיוניה ובהחלטותיה שיקולי טווח ארוך הנוגעים לטובתו של הדור הצעיר - וביטול הנציבות אף יחריף מגמה זו. הנציבות היא גוף בעל ערך המסייע לחברי הכנסת להתגבר על העיוורון המבני הכרוך בעבודתם – כיוון שהיא מעניקה להם את היכולת להבין לעומק את השלכות החלטותיהם היום על חיינו בעתיד, ולא רק להתחשב בתמריצים ובהטבות של החלטה כלשהי על הווה. אינני מצליח להבין את חששם של חברי הכנסת לשמוע חוות דעת נוספת הנוגעת לנו הצעירים בטרם יקבלו החלטות, אך ייתכן וזהו סימפטום המצביע על הבעיה כולה".
נאור ירושלמי, מנכ"ל "חיים וסביבה" הוסיף, כי "חוק נציבות הדורות הבאים עבר בכנסת בתמיכה רחבה ואפילו בהתלהבות. רוב גדול של חברי הכנסת הבינו כבר לפני כעשור את החשיבות העצומה בקיומו של מוסד שיתכנן לטווח רחוק, ידאג לשיקולים סביבתיים, חברתיים וחינוכיים, וייקח בחשבון את צרכי הילדים שלנו וילדי העתיד." לדבריו, המשך פעילותה של הנציבות חשוב במיוחד לאחר הצטרפותה של ישראל ל-OECD, ארגון המעמיד את נושא תכנון ארוך-טווח במרכז דרישותיו כלפי המדינות החברות, לצד הצורך בהטמעת שיקולים רחבים ומגוונים בחקיקה ובמדיניות, לרבות דרישות רבות בתחום הסביבתי.
במכתב פומבי, אותו יזם פרופ' אורן פרז מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, קוראים עשרות מדענים ואנשי אקדמיה לחברי הכנסת שלא לבטל את נציבות הדורות הבאים. לדברי פרופ' פרז "הקמתה והפעלתה של נציבות הדורות הבאים בכנסת העניקה כלי חשוב בידי הח"כים לבחינת השפעותיהן ארוכות הטווח של חקיקה ומדיניות בשורה ארוכה של נושאים. מנגנון זה נועד לסייע לכנסת בעבודה, ולא להחליף את חברי הכנסת."