גלעד דיין (41), מנכ"ל לוח חיפוש העבודה האינטרנטי ג'ובי ואחד המומחים הבולטים בארץ בתחום חיפוש העבודה, מתגורר כיום בכפר סבא, אבל העביר את ילדותו ונעוריו באופקים. כשסיים את שירותו הצבאי חיפש במשך תקופה ארוכה עבודה באיזור אופקים, ולאחר שלא מצא החליט לעבור למרכז. דיין, שלא הצליח למצוא עבודה, הלך לסדנת הכשרה למחפשי עבודה,שם הבין שגם חיפוש עבודה הוא מקצוע בפני עצמו, והחליט לעסוק בתחום. דיין מצא את עצמו בתחומי ההשמה, המיון ומשאבי האנוש וחיש קל התקדם למשרות בכירות בתחום ואף פתח את "ניצן משאבי אנוש", המתמחה בהשמת בכירים ועובדי הייטק, עובדי שירות לקוחות ומקצועות פארא-רפואיים. בשנת 2005, כאשר החל הגידול בנגישות לאינטרנט, הקים דיין את לוח Jobby לחיפוש עבודה. הלוח, שהיה חלק ממהפכת שינוי הרגלי חיפוש העבודה בישראל, הוא היום אחד מלוחות חיפוש העבודה הגדולים באינטרנט, הכולל כיום למעלה מ-12 אלף משרות ומעל ל-60 אלף מחפשי עבודה זמינים באתר בכל רגע נתון.
"אני מכיר את מצוקת התעסוקה בדרום אישית." אומר דיין "בכל פעם שבה אני נוסע מהמרכז הביתה, לאופקים, אני מרגיש כאילו עברתי למדינה אחרת, מדינה שבה האנשים מנוכרים פחות אבל המדינה מתנכלת להם יותר. המצב באופקים, בשדרות ובאזור כולו מעולם לא היה שופע במקומות עבודה, וכעת בשל איום הקסאמים והמיתון מעגלי העבודה אף הולכים ומצטמצמים. אחד הדברים שאני לוקח איתי מאופקים הוא האמונה בערך של עזרה מי שצריך, זה אחד הערכים שאמא שלי, עליזה דיין, שכולם מכירים מהשנים בהן היתה האחות בקופת חולים כללית באופקים ,חינכה אותי עליו. על מנת לעזור לתושבי האזור הסובלים מעול הקסאמים אני מציע להם גישה חופשית, חינם, למשרות בלוח Jobby . חובתנו כבעלי עסקים לזכור שכולנו יחד בסיפור הזה, כולנו שדרותיים, ולכן על כולנו להירתם ולעזור ככל שניתן. אני חושש מנפילתה הכלכלית והמוראלית של שדרות, שתהיה ההתחלה של נפילת ישראל כמדינה" אומר דיין.
את האמונה בעזרה למי שצריך קיים גלעד דיין גם ע"י מאבקים תקשורתיים שהוא מנהל לעידוד העסקת בני 40+ ולהפסקת האפליה כנגד אמהות טריות בשוק העבודה. לעיתים קרובות ניתן לראות את גלעד בטלוויזיה, מתראיין בנושאים אלו, ורבים מתושבי אופקים מזהים אותו בגאווה בנה של האחות עליזה.
למה אתה, בתור איש עסקים, מנהל מאבקים עקרוניים חברתיים כאלו? אין לך מה להפסיד מזה?
"המשק הישראלי בתצורתו הנוכחית הוא משק מפלה, שאין בו מקום לפריפריה, לנשים ולמבוגרים. למבוגרים מעל גיל 40 כמעט אין היום סיכוי למצוא עבודה, גם במרכז. עם זאת יוקר החיים בארץ לא מאפשרת לאוכלוסיות הללו שלא לעבוד, וגם אין הצדקה שלא לאפשר להם לעשות זאת. אני מאמין שבהסברה ניתן לשנות את המשק ולחנך מעסיקים לנקוט בשיוויון בבחירת העובדים, ואנו כבר מתחילים לראות תוצאות קונקרטיות בשטח. מחובתה של מדינת ישראל לא להסתפק בחוקים ובססמאות אלא לקדם את השילוב של עובדים מסקטורים חברתיים שונים בשוק העבודה, ומחובתנו כבעלי עסקים לסייע לה לקדם זאת." מסביר דיין. "אני אישית מעסיק בJobby אמהות לילדים קטנים ונשים מעל לגיל 40, בתקווה שרבים ילכו בעקבותיי ויראו את היתרונות באוכלוסיות הללו. אני יכול לומר בבטחה שעל אף שהאמהות שבחברה הולכות הביתה בשעה 15:00 אנחנו מצליחים להיות אחד מלוחות הדרושים המובילים וחברת ההשמה ניצן משאבי אנוש שאני עומד בראשה משגשגת גם היא ומביאה לתוצאות מדהימות."
מה בעצם השתנה בשוק העבודה?
"שוק העבודה השתנה משמעותית בשנים האחרונות: מקצועות שפעם תעודת בגרות היתה כל שנדרש בכדי להתקבל אליהם מבקשים עכשיו בוגרי תואר ראשון, השארות בתפקיד משך שנים ארוכות כבר לא מעידה על נאמנות למשרד אלא על פחד משינויים ושיער שיבה, שפעם נחשב ליתרון, היום מהווה חיסרון. בכדי לסייע למחפשי העבודה להתמודד עם השינויים האלו, אנחנו יוצרים בJobby סל של שירותים מתקדמים למחפשי עבודה, כמו למשל שיכתוב ועריכה מקצועית של קורות חיים, סדנאות שמכינות לריאיון עבודה, ואפילו צילום של קורות חיים בוידיאו. השוק היום רווי במבקשי עבודה ועל כל משרה מגישים קורות חיים מאות מועמדים, ומכיוון שהיום הכל נע סביב מיתוג, מדובר באפקט משמעותי – רבים מהפונים לשירותים האלו הם מחפשי עבודה שבמשך זמן רב לא זומנו לראיונות, ובעקבות הכלים החדשים שהם קיבלו מצאו עבודה במהירות. אחד הדברים שמנחים אותי הוא הרצון לחזות ולהקדים את השינויים בתחום התעסוקההיום אני עובד על פרויקט משותף של Jobby ושל "תפנית"- בית הספר למנהלים של האוניברסיטה הפתוחה במסגרתו אנחנו מעבירים יחד סדנא מקיפה, אקדמית, למחפשי עבודה. הסדנא, שתקנה למשתתפיה שיטות מסודרות ומקורות נוספים לחיפוש עבודה ולהתמודדות על תפקידים נחשקים, תקיף נושאים כגון שיטות לחיפוש עבודה ויעילותן, הכנת קורות חיים מכווני מטרה ובולטים, הכנה לקראת ראיון עבודה, מיתוג עצמי והתמודדות עם שאלות מכשילות, ניהול משא ומתן מול מעסיקים והפקת המקסימום מראיון שני ושלישי. מבחינתי זו התקדמות ענקית בהבנה שאדם יכול לצאת ממוסד אקדמאי כשהוא איש מקצוע מעולה, אבל אם הוא לא קיבל שם כלים שיסייעו לו למצוא עבודה, יהיה לו מאוד קשה , וזאת הפעם הראשונה שהנושא הזה הולך להילמד בארץ באופן מסודר, כולל כל הצדדים שלו. "
אתה מרגיש שהשינויים שאתה מוביל משפיעים?
"במסגרת המאבק לשינוי שוק התעסוקה בארץ, אני מוצא את עצמי מופיע בחודשים האחרונים באמצעי התקשורת השונים. בכל פעם כשאני עולה להופיע אני גאה בכך שלי, גילי דיין מאופקים, ניתנה ההזדמנות להשפיע, ואני מקווה שעם חלוף הזמן נראה ששוק העבודה נכנס למצב מאוזן יותר שמאפשר ליותר אנשים להתמודד בהצלחה על משרות. ניצני ההצלחה הראשונים כבר נראים לעין – רק לאחרונה פנו אלי מנכ"ל של חברה שבקש לגייס אליו אנשים בני 50 ומעלה כי בעקבות הקמפיין "נפל לו האסימון" שהם העובדים לטווח ארוך שהוא מחפש. בעקבות פתיחת האתר בחינם לתושבי שדרות והסביבה קיבלנו פניות מ- 10 מעסיקים ומעל ל-100 עובדים שמחפשים עבודה באזור וקישרנו ביניהם, וכמו כן גרמנו לחשיפתו לציבור של הגוף שמטפל באפליה כנגד נשים בשוק העבודה. עם זאת, המשימה עוד לא הושלמה מבחינתי ואני אמשיך להתריע על עוולות בשוק העבודה ולנסות לתקן אותם בכל הדרכים העומדות לרשותי."