תלמידי המסלול לרפואה סינית בסמינר הקיבוצים עברו השבוע ב-100 אחוזי הצלחה את מבחן ההסמכה של האגודה הישראלית לרפוי סיני מסורתי. המבחן מהווה סיכום כולל של לימודי הרפואה הסינית והמערבית בישראל. במבחן נוטלים חלק סטודנטים מכלל המכללות בארץ כאשר המבחן עצמו מחולק לשני חלקים: החלק הראשון מתייחס לרפואה הסינית המסורתית הכוללת תזונה על פי הרפואה הסינית, דיקור, תיאוריות ברפואה הסינית המסורתית ושאלות הנוגעות לתחום הרפואה המערבית על כלל חלקיה. החלק השני כלל את מגוון רחב של שאלות ידע והבנה הנוגעות להשפעות הרפוי ומרכיבים פעילים של צמחי המרפא הסיני.
בסמינר הקיבוצים לומדים ארבעה שנים של לימודי רפואה סינית. שלוש השנים הראשונות מתרכזות בלימודים תיאורטיים אינטנסיביים המשלבים פתולוגיות, לימודי כירורגיה, ילדים, מחלות פנימיות, אורטופדיה ועוד מגוון רחב של תחומים נוספים. בשנה השלישית משתלבים עם הלימודים התיאורטיים לימודים מעשיים לעבודה בקליניקות לאחר תקופת הלימודים. בשנה הרביעית בוחרים הסטודנטים אם לטוס לסטאז' בסין או לקיים סטאז' במכללה עצמה.
"לימודי הרפואה הסינית בסמינר הקיבוצים היו אינטנסיביים במיוחד וזיכו אותי במצבור ידע אדיר שספק אם הייתי רוכש במכללות אחרות", ציין השבוע משה המר שעבר את מבחני ההסמכה בהצלחה יתירה. "במהלך השנים למדתי גם תחומים אחרים של רפואה משלימה במכללות אחרות, אך אני חייב לציין שהרמה האקדמית והפדגוגית של הלימודים בסמינר היא הגבוהה ביותר שנתקלתי בה עד כה. גם הלימודים המעשיים היו ברמה הגבוהה ביותר עם דוקטורים מובילים בתחומם שחלקם מנהלים ומבצעים מחקר במחלקות אינטרגרטיביות בבתי חולים בארץ. דבר נוסף שמייחד את הסמינר הוא היחס המקצועי והאישי בנוסף לאווירה הפסטורלית המיוחדת של מדשאות הירוקות והשקט הפסטורלי".
בנוסף למסלול הלימודים שמתקיים בארץ יזכו השנה שלושה סטודנטים ראשונים ממכללת סמינר הקיבוצים לקבל תואר ראשון ( (B.A במסגרת לימודיהם לתואר ראשון בתחום הרפואה הסינית המסורתית. סמינר הקיבוצים הינו המוסד האקדמי הראשון בעולם המערבי שהסטודנטים שלו לומדים בפועל בתכנית שמקנה תואר ראשון בתחום זה ויזכו לקבל את התואר הנכסף. אליהם יצטרפו בסוף תשע"ב 10 סטודנטים נוספים שיתחילו את התוכנית בשנת הלימודים הקרובה.
מדובר בתוכנית לימודים של שנתיים בסין (לא לימודי סטאז' של שלושה חודשים כפי שנהוג בשאר המכללות לרפואה משלימה בישראל). במסגרת התוכנית נדרשים סטודנטים שלומדים במשך 3 שנים רפואה סינית בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים לצאת לסין לתקופת לימודים אינטנסיביים של שנתיים נוספות באוניברסיטת צ'נגדו, בסופן הם זוכים לתואר ראשון (B.A) בין לאומי ברפואה סינית מסורתית.
התואר מקנה לבוגרים אפשרות להמשיך ללימודי תואר שני מוסמך במגוון אוניברסיטאות ומכללות ברחבי הארץ ובעולם ומקנה כמובן גם פטורים לסטודנטים שמחליטים לבצע הסווה למקצועות בתחומים השונים דוגמת מדעי החברה וכלכלה. ראוי לציין כי זו פעם ראשונה שמוסד מערבי מקבל אישור להתחיל את לימודיו בארץ המוצא ולעשות בצ'נגדו את ההשלמה בשפה האנגלית.
צ'נגדו נחשבת לאחת האוניברסיטאות המובילות בתחום לימודי הרפואה הסינית בעולם ולומדים בה כ-22,000 סטודנטים. לצורך קבלת התואר מכירה צ'נגדו בשלוש שנות הלימודים בבית הספר לרפואה משלימה של סמינר הקיבוצים כנקודות זכות לתואר מסין, מתוך 5 שנות לימוד סה"כ שנדרשות להשלמת התואר. כאמור, במסגרת ההסכם נדרשים הסטודנטים להשלים שנתיים אקדמיות נוספות של לימודים מתקדמים בסין מעבר לשלוש השנים האקדמיות שלמדו בארץ. ההסכם בין המוסדות נחתם לאחר שבסמינר הקיבוצים התאימו הדרישות האקדמיות לתנאים שהציבה צ'נגדו. תלמידי המכללה שסיימו 3 שנות לימוד במסלול לרפואה סינית, משלימים את הקורסים הנדרשים ועוברים בהצלחה את המבחנים, יכולים להשלים את המסלול הקיים לתואר ראשון בסין.
הלימודים באוניברסיטה הסינית כוללים סטאז' בבית חולים סיני מסורתי. היקף השעות המעשיות עומד על 1,455 שעות(בניגוד ל-180 שעות הנדרשות בארץ) ומקנה ערך מוסף משמעותי למטפל הנכנס לשוק העבודה. משך ההשלמה כולל ברובו התמחות בבית החולים האוניברסיטאי בצ'נגדו. צ'נגדו נמנית על המוסדות האקדמיים המוכרים ע"י אונסקו לצורך הכרת תארים אקדמיים.
הרפואה הסינית המסורתית בסין הינה רפואה בת אלפי שנים. הכלים העיקריים של הרפואה הסינית הינם הדיקור/אקופונקטורה, צמחי המרפא והטווינא. הטיפולים מוענקים בבתי חולים במחלקות אשפוז או במרפאות חוץ. התחום נלמד באוניברסיטאות בפקולטות לרפואה ורוקחות. מסלול הכשרת רופא כולל 5 שנים לתואר ראשון, 3 שנים לתואר שני ועוד 3 שנים לדוקטורט כאשר ממשלת סין משקיעה הון עתק במחקרים ופיתוח. הסינים ידועים כעם מאד מעשי שמאמץ לחיקו רק את מה שיעיל, משפיע ומסייע להליך הריפוי ולכן משלב את יתרונות הרפואה הסינית עם הרפואה המערבית. המערב נחשף לרפואה הסינית המסורתית באופן הדרגתי במהלך המאות האחרונות.
ראשית אומצו הדיקור וטכניקות המגע ולבסוף, לאחר שהוסרו החששות הוכרו ואושרו גם צמחי המרפא. כיום לאחר קבלת "ההכשר", צמחי המרפא הסינים מתחילים לקבל את מקומם ככלי החשוב ביותר לטיפול במחלות פנימיות וחיצוניות שונות כמו בסין. תחילה היה זה הציבור אשר גילה את תוצאותיה של הרפואה הסינית ולאחר מכן גם קופות החולים ובתי החולים במערב זיהו את הפוטנציאל האדיר הטמון בשיטה ולא החמיצו את ההזדמנות להעניק את הטיפולים לקהל לקוחותיהם.
הכשרת מטפלים ברפואה סינית במערב בכלל ובישראל בפרט הינה תחום פרוץ, אשר כל אחד יכול להכריז על עצמו כמטפל/מורה ולפתוח בית ספר המכשיר מטפלים. שנים של ניסיונות להסדרת התחום עדין לא צלחו ובשוק יש "חגיגה".
סמינר הקיבוצים אשר חרט על דיגלו להיות מוביל בתחום החינוך והטיפול ברפואה סינית בחר לאמץ את הסטנדרטים הגבוהים כפי שהם קיימים באוניברסיטאות בסין ולשם כך נדרשים הסטודנטים ללמוד 5 שנים על מנת לקבל תואר ראשון ברפואה סינית מסורתית. משמעות הדבר היא שבוגרי התוכנית לתואר ראשון בסין לומדים בפועל 2000 שעות יותר מדרישות האגודה הישראלית לרפואה סינית.
לימודים אלו נותנים לבוגרי התוכנית ידע תיאורטי רחב בהרבה מהנדרש בארץ וניסיון קליני שאין שני לו. עובדות אלו יסייעו לא רק למטופלים העתידיים אלא גם לבוגר המחפש עבודה בתחום.
תלמידי התוכנית לומדים ומטפלים לצד גדולי הפרופסורים בתחומי הרפואה השונים ונחשפים לכמות גדולה של מטופלים וקשת רחבה ביותר של מחלות ומקרים. הסטודנטים העובדים בבית החולים האוניברסיטאי לומדים גם את מגבלות הרפואה הסינית ויתרונותיה ולומדים להבין את חשיבות הטיפול האינטגרטיבי.