rambam_lifeנס רפואי הוא מושג הפכפך, אך לעיתים התרחשותו היא מה שעושה את ההבדל בין חיים למוות. תיקייה חסן, בת 44 ואם לארבעה ילדים מהצפון, היא ההוכחה החיה לכך, תרתי משמע. לפני כשבועיים הועברה תיקייה מבית החולים בנהריה לקריה הרפואית רמב"ם עם חשד לקרע של אבי העורקים, מצב שהעמיד אותה בסכנת חיים מידית. צוות מנתחי הלב והצוות בחדר ניתוח נערך במהירות לקבלת החולה. ממש בכניסה לחדר ניתוח נקרע לחלוטין אבי העורקים של החולה, דם פרץ לחלל הקרום שעוטף את הלב והלב הפסיק להתכווץ

כלים

למרות שהחולה למעשה נפטרה, הצוות הרפואי לא ויתר והחליט לנתח אותה תוך כדי ביצוע החייאה. הניתוח הסתיים בהצלחה וכמה ימים לאחריו התאוששה תיקייה לחלוטין ושוחררה לביתה כשהיא חשה בטוב.

לדבריו של ד"ר גיל בולוטין, מנהל המחלקה לניתוחי לב ברמב"ם ומי שהוביל את המהלך הדרמטי, ניתוח החולה, גם אחרי שליבה הפסיק לפעום, לא היה ברור מאליו: "מדובר בניתוח עם סיכון גבוה, מהלך שהופך למורכב יותר כשמדובר בהתחלת הניתוח במצב של החייאה. כנגד כל הסיכויים החלטנו להמשיך ולנתח ולשמחתי ההחלטה הזו החזירה אותה לחיים ואפשרה לה לשוב אל משפחתה".

כאמור, ניתוח החולה היה מהלך מאוד מורכב: תוך כדי החייאה נפתח בית החזה של החולה והיא חוברה למכונת לב-ריאה. במהלך הניתוח ארוך שנמשך חמש שעות, הוחלף אבי העורקים והמסתם האאורטלי של החולה.

את הניתוח ביצע צוות גדול ורב מקצועי שכלל את רופאי מחלקת ניתוחי לב, ד"ר גיל בולוטין, ד"ר עובד כהן, ד"ר ויקטור קרצמן, ד"ר זיו בקרמן וד"ר ירון ברק, את המרדימים, ד"ר אלאונרד פופה, ד"ר אלכסנדר ריבלין וד"ר איימן בוקאעי, את הקרדיולוגים דר' דיאב מוטלק ודר' יורם אגמון וצוות חדר הניתוח ברמב"ם, יעקב קסברי, דיצה בורנשטיין, וואפיק מוסא וחנה הופמן.

"מידי שנה נעשים ברמב"ם כעשרים ניתוחי אבי העורקים, כשמחציתם הם ניתוח חירום עקב קרע", מסכם ד"ר בולוטין, "לא בכל יום מתרחשת דרמה כזו בחדר הניתוחים וכשמקרה כזה מסתיים בטוב, זה מזכיר לכולנו עד כמה מדהים וחשוב התפקיד שלנו".