IMG_0499הוועדה לפניות הציבור דנה היום בעניין ההיערכות לאירועים מיוחדים במקומות הקדושים, בנוגע למתרחש בעת שפוקדים אותם מאות אלפי מבקרים. כמו ביום ההילולה בקבר רחל בשבוע שעבר (י"א חשוון), הוצגה תמונה עגומה והתגלו בעיות קשות, שגרמו למחזות מבישים דוחס בלתי נסבל, נוסעים ששהו כשעה וחצי בתוך האוטובוסים, חלקם נאלצו לקפוץ מחלונות האוטובוסים בהמתנה לכניסה למתחם הקבר

רבים וביניהם רבנים חשובים, נאלצו לחזור כלעומת שבאו, בהוראת המשטרה עקב הדוחק העצום. יו"ר הוועדה ח"כ אורי מקלב פתח ואמר: "חייבים למנוע הישנות המחזות המבישים, שחוזרים על עצמם מדי שנה, ביום ההילולה. יש להפנים שמשנה לשנה מספר המבקרים גדל בשיעור דרמטי ועקב כך, על כל הגורמים לפעול בתיאום ולספק מענה הולם".

סמנכ"ל משרד התיירות, רפי בן-חור, טען שחל שיפור וכי יש מקום לטפל בתופעת המתרימים במקומות הקדושים. "פעמים רבות המתרימים חוסמים שבילי גישה, שמאות ואלפים צריכים לעבור בהם" אמר. לטענתו, לפיה לא היתה היערכות למספר כה גדול של אנשים השיב מקלב, כי מדובר באירוע חוזר ועל-כן אין זה מתקבל על הדעת שלא היתה היערכות הולמת.

יו"ר הארגון למורשת קבר רחל, מרים עדני, אמרה שאח"מים ורבנים חשובים לא הצליחו להגיע לקבר, חרף התיאום מראש, בעקבות הנחיות המשטרה. לדבריה, מדי שנה בימי חגם מגיעים פטריארכים לבית לחם ולכבודם סוגרים את קבר רחל ואת כביש הגישה אליו, על-מנת לאפשר להם לעבור אחר כבוד וללא עיכובים. מדוע לרבנים לא מעניקים כבוד כזה? שאלה עדני. עדני הציעה לאפשר הליכה רגלית עד למתחם במקום כניסת אוטוסובים שמעכבת את זרימת האנשים אל עבר המתחם.

מפקד עוטף ירושלים במשטרה, נצ"מ יהודה יהושע, הצר על כותרת הדיון "קריסת מערך ההיערכות" וטען שהאירוע מורכב עם רגישויות רבות. לדבריו, השנה הגיעו למקום 120,000 איש, פי 2 מהשנה שעברה והמספר צפוי לגדול בשנה הבאה. עוד אמר, שהאירוע כולו נמשך כ- 30 שעות והבעיה היתה בסה"כ 40 דקות (בשעות השיא בין 23:00 ל- 02:00 בלילה), אז נאלצו לסגור את המתחם לחלוטין מחשש לאר"ן (אירוע רב נפגעים). עוד הדגיש יהושע, שמתחם הקבר יכול להכיל לא יותר מ-700 איש, בזמן שבחוץ המתינו 35 אוטובוסים עם כ-120 איש בכל אחד. לטענתו, השוטרים ניסו להמשיך את התנועה פנימה אך אנשים קפצו מהאוטובוסים ולא נשמעו להוראות ואז נאלצו לסגור את המתחם לחלוטין. בנוסף אמר, "יש גם התרעות מפני פח"ע ומורכבויות נוספות ועל-כן לא כל פתרון הוא בר ביצוע".

מקלב העיר שבמידה ואין ביכולת הגורמים להיערך בצורה הראויה לקיבות כה גדולה יש להודיע על כך מראש שלא יהיה ניתן להגיע למתחם קבר רחל, ואם לא כך אזי יש למצוא פתרונות מערכתיים ולא להסתפק בפתרונות נקודתיים, שלא מאפשרים תמרון. נצ"מ יהושע השיב, ששאיפת המשטרה – לאפשר כניסה למתחם וללא המתנה ממושכת, וכי עתה מפיקים לקחים ושוקדים על פתרונות.

מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים, יוסי שוינגר, אמר שהם ת"פ של המשטרה באירועים אלו וכי הם מקבלים הנחיות מהשוטרים ומעמידים שירותים שונים וסדרנים בהתאם. לדבריו, הבעיה העיקרית נובעת מכך שביממה אחת, יש לאפשר כניסת יותר מ-100,000 איש ומכך שאנשים משתהים יתר על המידה בתוך המתחם. עוד אמר, כי החלו שיפוצים במטרה להגדיל את המתחם, אך תמיד תהיה מגבלה ביכולת להכיל מספר עצום של אנשים. "על המבקרים להישמע להנחיות, להתחשב ולקצר את משך שהייתם במקום" אמר.

במהלך הדיון עלה גם נושא הנגישות למקומות הקדושים ובפרט, לקבר רחל והציגו את הבעיה אחדים מהפונים לוועדה, אבנר עורקבי, יו"ר ארגון הנכים בישראל המיוחד ויצחק בנימין יעקבי, שניהם נכים הנתקלים בקשיים עד כדי אי יכולת הגעה לאתרים קדושים. לדבריהם, הבעיה קשה עוד יותר בכותל המערבי.

את הדיון סיכם היו"ר מקלב בקריאה למשטרת ישראל, למשרדי הביטחון וביטחון פנים והתחבורה וכן למנהלי המקומות הקדושים לקיים דיון היערכות ממצה שבו ילקחו כל התרחישים הצפויים, במקביל תקיים הועדה סיור בקבר רחל ע"מ לעמוד מקרוב על מציאת פתרון מערכתי במקום.