מנהלת התכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה בישראל הציגה את ממצאי הדו"ח של תכנית המדדים עבור השנים 2007-2009, במסגרת יום עיון בנושא שיזם המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות עבור הנהלות קופות החולים ומשרד הבריאות. הדו"ח בוחן פעילות של קופות החולים בשישה תחומים קליניים מרכזיים ברפואת הקהילה בישראל: אסתמה, גילוי מוקדם של סרטן, חיסון שפעת, רפואת ילדים, סוכרת ומחלות לב וכלי דם. הדו"ח לשנים 2009-2007 מצביע על המשך מגמת השיפור במרבית המדדים שנבדקו
מגמת השיפור המוצגת בדו"ח היא פרי עבודה מאומצת וממוקדת המושקעת ע"י הקופות בפעילותן ברפואת הקהילה.
עיקר הממצאים:
• גידול בשיעור החיסון נגד שפעת, בפרט בקרב חולי אסתמה.
• נמדד שיפור קל באיזון הכולסטרול. יעד האיזון של רמת הכולסטרול הושג בלמעלה מ-70% מאוכלוסיית היעד.
• בקרב נשים חל גידול בשיעור מבצעות ממוגרפיה. כמו כן, באוכלוסיה הכללית שיעור הביצוע של בדיקות לחץ דם וכולסטרול בקרב נשים גבוה יותר מאשר בגברים.
• שיפור מרשים ברמת התיעוד של השמנה באוכלוסייה כולה ובמיוחד בקרב ילדים. כמו כן, נמדד שיפור בהיקף תיעוד מדידות לחץ דם, במיוחד בקרב צעירים. תיעוד מפורט הוא שלב ראשוני וחיוני לצורך הגדרת היקף הבעיות וקבלת החלטות בדבר אמצעי מניעה וטיפול.
אף שמרבית המדדים מציגים שיפור מתמשך בקרב כלל האוכלוסייה, הרי שבמספר מדדים עדיין קיימים פערים בין מבוטחים הזכאים לפטור/הנחה מתשלומי השתתפויות עצמיות בקבלת שרותי הבריאות – קרי מבוטחים המשתייכים לאוכלוסייה חלשה מבחינה חברתית-כלכלית – לבין יתר האוכלוסייה.
כמו כן, במספר מדדים לא נצפה שיפור בתקופת המעקב, בכלל זה ברמת האיזון של סוכרת, שיעור החולים המאוזנים עדיין עומד על כמעט חמישים אחוז.
פרופ' אורלי מנור, יו"ר מנהלת תכנית המדדים, ביה"ס לבריאות הציבור- האוניברסיטה העברית והדסה: "נתוני הדו"ח מציגים בדיקה רצופה ושיטתית של מדדי איכות במגוון תחומים של רפואת הקהילה ומשום כך הם מאפשרים לבחון באופן מקיף את העשייה בתחומים אלה. הנתונים בדו"ח זה, המתווספים למידע הקיים על הביצועים הכלכליים ועל רמת שביעות הרצון של המבוטחים, יאפשרו למקבלי ההחלטות לעצב תמונה מקיפה ויסייעו להם לקבל החלטות מושכלות בתחום חשוב זה של מערכת הבריאות".
פרופ' אלכסנדר אבירם, המנהל המדעי של המכון הלאומי לחקר שרותי הבריאות ומדיניות הבריאות: "הכנס בא לציין את חידוש פעילותה של תכנית הלאומית למדדי איכות רפואת הקהילה. ואת פרסום הממצאים לשנים 2007-2009. יש לברך את פרופ' אורלי מנור העומדת בראש הצוות החדש שמוביל כיום את התכנית. למרות קשיי המעבר הצליח הצוות להשלים את הפיגור ולגבש את תכנית העבודה לעתיד. יש לציין בתודה את שיתוף הפעולה לו זכה הצוות מצד כול העוסקים במלאכה בקופות החולים. הם אלה שהחזיקו את הלפיד בתקופת המעבר ובזכותם לא נשברה המשכיות איסוף הנתונים והמדידה. מטרתו השנייה של הכנס היא להציג בפני המשתתפים מן הקופות השונות את ממצאיו של מחקר ההערכה שהוזמן ממכון ברוקדייל ובוצע בצורה מאד מוצלחת על ידי ד"ר רחל ניסנהולץ-גנות וד"ר ברוך רוזן. מטרת המחקר הייתה לברר את ההשפעה שהייתה לתכנית המדדים על תבניות העבודה בקופות החולים ומה דעתם של רופאי הקהילה עליה. מן המחקר עולה כי רופאים אלה, אשר בזכותם ממשיך השיפור המתמשך במדדי האיכות, מכירים בחשיבותה של תכנית המדדים ותומכים בהמשך פעילותה למרות העומס הלא קטן שהיא מטילה עליהם".
התכנית הלאומית למדדי איכות לרפואת הקהילה בישראל
הדו"ח המופק ע"י מנהלת התכנית נועד להעריך את איכות הטיפול הרפואי בקהילה ברמה הלאומית ולהציג שיפורים ושינויים באיכות הטיפול לאורך זמן, כדי לשפר את איכות הטיפול הרפואי הניתן לתושבי ישראל. הנתונים בדו"ח נמסרו ע"י קופות החולים ביוזמתן, והם מתבססים על נתוני כלל אוכלוסיית המבוטחים בקופות החולים בישראל. מבדק חיצוני ובלתי תלוי בודק את טיב מקורות המידע ואת תהליכי ההפקה של המדדים בקופות ובמנהלת התוכנית.
התוכנית החלה ב- 2000 כפרויקט מחקר של צוות חוקרים מאוניברסיטת בן גוריון בראשותו של פרופ' אבי פורת ובמימון של המכון הלאומי לחקר שירותי הבריאות ומדינות הבריאות. לאור הצלחתו אומץ הפרויקט על-ידי משרד הבריאות והפך ב- 2004 לתכנית לאומית קבועה שפועלת בהובלת המכון הלאומי ובמימונה של מועצת הבריאות.
הדו"ח הראשון פורסם בשנת 2004 והציג נתונים לשנים 2003-2001. בשלוש השנים הבאות פורסם הדו'ח מידי שנה בשנה. הדו"ח האחרון פורסם בשנת 2008 ופירט את תוצאות המדדים לשנים 2007-2005; לאחר פרסומו עבר ניהול התכנית לידי חברי סגל של בית הספר לבריאות הציבור, האוניברסיטה העברית והדסה בראשותה של פרופ' אורלי מנור.
לצד פרופ' אורלי מנור חברים במנהלת התכנית פרופ' עמיר שמואלי, פרופ' אריה בן-יהודה, פרופ' אורה פלטיאל, דר' רונית קלדרון ודר' דינה יפה.
הדו"ח הנוכחי הוא הראשון שמפיקה המנהלת החדשה והוא מציג את תוצאות המדדים לשנים 2009-2007.