הקמת עסק חדש הוא תהליך מאתגר ומרגש גם יחד, תהליך אותו עוברים אלפי ישראלים וישראליות מדי שנה. רבים מאיתנו אוהבים ליזום ולנסות ולהגשים את החלומות שלנו, והקמת עסק חדש היא אחת הדרכים לעשות זאת ולהצליח להתפרנס ולפרנס את משפחתנו דרך תחום שמעניין אותנו.

עבור מי שמקים עסק חדש חשוב מאוד לזכור שעם כל ההתרגשות והרצון הטוב, לא פשוט להצליח בעולם העסקי – כמעט בכל תחום שרק נחשוב עליו שוררת כיום תחרות של ממש ועלינו להתחרות בעסקים דומים רבים, כמו גם להצליח לתמרן את העסק שלנו בים של אי וודאות בנוגע למצב השוק והעדפות הצרכנים, בין בעיות פיננסיות ומימוניות שונות ועוד.

להלן כמה דברים פשוטים, אך חשובים מאוד, שמומלץ לכל בעל עסק חדש ומתחיל לעשות, על מנת להעניק לעסק שלו את הסיכויים הטובים ביותר להישרדות והצלחה –

תכנית עסקית מקצועית ומפורטת עד כמה שניתן

"תכנית עסקית" היא אחד מאותן שמות שנזרקים הרבה לאוויר בעולם היזמות, ובפועל אכן מדובר באחד הדברים החשובים ביותר עבור יזמים מתחילים. התכנית העסקית מכילה אלמנטים רבים שאתה, כבעל עסק מתחיל, חייב לתת עליהם את הדעת ברמת פירוט גבוהה. החל מהגדרה מפורטת של יעדים ומטרות של העסק לטווחי זמן שונים ועד לתכנון התקציב להקמה, פיתוח ותפעול העסק בתקופה הראשונה – כל אלו יופיעו בתכנית עסקית טובה, כמו גם לקוחות פוטנציאליים צפויים, בעיות אפשריות צפויות ועוד.

ככל שהתבנית העסקית שלכם תהיה מפורטת יותר, כך תגדילו את הסיכוי להתמודד בצורה טובה עם הקשיים של תקופת ההתחלה של העסק.

צמצום הוצאות בלתי נחוצות

סעיף זה אולי נשמע מובן מאליו, אך בפועל יזמים רבים מגלים שעם הקמת העסק בא גם התיאבון להוצאות מיותרות ובזבוזים שאינם באמת הכרחיים.

אל תשכרו את המשרד הגדול והיפה יותר אם עדיין אין לעסק שלכם הכנסה צפויה, אל תרכשו ציוד רב עוד לפני שהשגתם את הלקוח הראשון וכד'.

צמצמו הוצאות למינימום ההכרחי בלבד. אם וכאשר העסק יצליח ויתפוס תאוצה, יהיה לכם מספיק זמן לבזבז ולקנות לעסק (ובעצם לעצמכם...) כל מיני צעצועים.

ייעוץ כלכלי והדרכה פיננסית צמודה

גם אם אתם ממש טובים עם מספרים, אל תסמכו על זה בתור ערובה לכך שתצליחו לנהל את הספרים של העסק, ולעשות את כל החישובים הנדרשים, בעצמכם.

ישנם אינספור פרמטרים שצריך לקחת בחשבון ושיטות שונות לתכנן ולחשב את תזרים המזומנים של העסק, ההכנסות וההוצאות הצפויות, ריביות, הלוואות וכד'. הפתרון המתבקש לכך הוא שכירת שירותי ייעוץ כלכלי. זה יכול להיות יועץ פיננסי, רואה חשבון מנוסה או בעל מקצוע אחר מהתחום.

אל תתביישו לשכור שירות זה כבר בשלב המוקדם ביותר של תכנון והקמת העסק – זה מה שיציל אתכם מטעויות קריטיות ויסייע לכם לתכנן בצורה אפקטיבית את התפתחות העסק.

לסיכום, אם אתם מקימים עסק חדש, פעלו בשיקול דעת וסבלנות רבה. הקפידו על נקודות מתבקשות ופשוטות כמו אלו שהזכרנו, וסיכוייכם להצליח יעלו.   בהצלחה!