"לגרמניה יש היום מקום מכובד בקרב הארצות הדמוקראטיות. דבר זה קרה הודות לעמדה המכבדת של גרמניה שלאחר השואה כלפי הניצולים." אמר נח פלוג, יו"ר מרכז הארגונים של ניצולי השואה בישראל המשמש כנשיא ארגון אושוויץ הבינלאומי בכנס בברלין שהסתיים לפני שעה קלה, במלאת 10 שנים לחקיקת החוק בגרמניה להקמת הקרן "זיכרון, אחריות ועתיד" שפיצתה את עובדי הכפייה בשואה. "אני פונה אליכם היום כניצול שואה בבקשה, שתעשו כל שביכולתכם כדי שהניצולים שעוד נותרו יוכלו לחיות את שיבתם בכבוד". ביקש פלוג בשם ניצולי השואה בעולם כולו, ונענה

כלים

שר האוצר הגרמני ד"ר וולפגנג שויבלה אמר: "גרמניה אחראית לכל מה שקרה וחובתנו לסייע לניפגעי השואה בערוב ימיהם". פון פירסנברג שנשא דברים בשם התעשיינים הגרמנים, חברות הביטוח והבנקים הודיע כי יקימו קרן מיוחדת למען שרידי ניצולי השואה.

"הזיכרון דומה למים" אמר פלוג שהיה הנואם המרכזי באירוע. "השניים חיוניים לחיים. הם מחפשים את הדרכים שלהם בכל פעם מחדש למקומות חדשים ומגיעים לאנשים נוספים. אך בשונה מהמים לזיכרון יש פנים שונים. הוא נמצא במקומות שונים, יש לו ריחות ורעשים אחרים. לא פג תוקפו ואי אפשר להחליט על סיומו".

"ההחלטה על הקמת הקרן הגרמנית לפיצוי עובדי הכפייה בתקופת השואה לפני 10 שנים באה מאוחר מידי אך הביאה לעשיית צדק חלקי שהביא לאיתור של 1,660,000 בני אדם שאולצו לעבוד נגד רצונם בתנאים קשים.", אמר פלוג והביע את תקוותו: "אנחנו ניצולי השואה רוצים שיסתכלו עלינו ולא ישכחו שאנו הקרבנות. הכרחי שהעולם של היום וגם בעתיד יבין איך פעל שלטון האופל. איך נעשה רצח של עם איך הוכרחו מיליוני בני אדם לעבוד בתנאי עבדות ומי היה האחראים לזוועה". והוסיף: "זה דורש תיעוד תמידי ופעולות הסברה למען הדור הצעיר. תפקידה העתידי של הקרן הוא לשמור על הזיכרון ולשם כך אנו מנהלים דיונים רבים ברחבי העולם".

"כעת, ב גילי המתקדם, אני רואה איך ההשלכות המאוחרות של תקופת השואה פוגעים יותר ויותר בניצולים. הזיכרונות הטראומטיים הקשורים בעוני ובדידות מכתיבים לרובם את הרכב החיים היום יומיים." הדגיש פלוג בטקס. "אנו, הניצולים, לוקחים את האחריות עלינו, להזכיר את המספר הלא יתואר של מיליוני הנספים, להזכיר אותם גם בגרמניה גם בישראל ובכל מקום בעולם. זה טוב, זה נכון וזה חשוב. אבל אל לנו לשכוח את הניצולים שבמיוחד היום, בזקנתם נזקקים לעזרתנו. הקרן צריכה לדאוג לכך שכל עוד שחיים קורבנות של השואה בתוכנו היא תפעל ביתר שאת עבורם".

"הפעילות החשובה ביותר בה פעלנו היא העובדה שאנו קורבנות השואה לא שתקנו". אמר פלוג, "בשיחות אין סופיות אנחנו ניצולי השואה דווחנו וסיפרנו בכול העולם ובמיוחד בגרמניה על זיכרונותינו ועל חוויותינו. זאת תרומתנו לדמוקרטיה, לסובלנות ולהכרה בסבלם של אחרים ונגד האנטישמיות והימין הקיצוני. את כל זאת עשינו בלי שנאה ומתוך אחריות חינוכית ופוליטית גדולה" .

"אנו מייחלים שהדור הצעיר ייפתח רגישות לתופעות של אי הצדק, רצח חפים מפשע ודיכוי. לא משנה איפה ונגד מי שזה קורה. אנו מקווים שהאנשים יפעלו נגד העוול נגד אפליה ושנאה ובעד הבנה הדדית וכבוד בין כולם". הוסיף פלוג