כרזות וקריקטורות של פת"ח: הניסיון לאחות את הקרע הפנים- פלסטיני נמצא בדרך ללא מוצא והאשמה בכך היא איראן. בכנס השנתי ללימודי המפרץ הפרסי בישראל שנערך באוניברסיטת חיפה הציג הדוקטורנט עידו זלקוביץ' את הלכי הרוח ברחוב הפלסטיני תומך הפת"ח: החמאס משרתים את האינטרסים של איראן ולא של העם הפלסטיני; מי שמרוויח ממלחמת האחים ברחוב הפלסטיני הם האיראנים

כלים

"הלכי רוח אלה הרואים באיראן כמי שפוגעת באינטרס הפלסטיני וכמי שמעצימה את הסכסוך הפנים פלסטיני רק ילכו ויתעצמו. מבחינה זו, גם בקרב פעילי ותומכי פת"ח יש הבנה שצריך להיאבק בהשפעה האיראנית", אמר הדוקטורנט עידו זלקוביץ' מאוניברסיטת חיפה בכנס השנתי השני ללימודי המפרץ הפרסי בישראל שנערך על ידי מרכז עזרי לחקר איראן והמפרץ הפרסי באוניברסיטת חיפה.

לדבריו, הלך הרוח בקרב פעילי ותומכי הפת"ח כפי שהוא מוצג בכלי התקשורת הרשמיים של הפת"ח ובאתרים שונים ולא רשמיים ברשת הוא שתנועת חמאס משרתת את האינטרס האיראני ולא הפלסטיני, והאיראנים הם הנהנים הגדולים ממלחמת פת"ח-חמאס ברחוב הפלסטיני.

זלקוביץ' ציין שראשית התמיכה האיראנית בחמאס מתחילה עם הסכמי אוסלו, כשהאיראנים זנחו את פת"ח וחיפשו בת ברית אחרת. עד שנת 2005 לא היה מנהיג החמאס השייח' אחמד יאסין מעוניין בהשפעה איראנית והוא לא איפשר זליגה של השפעה כזו. מצב זה השתנה עם עלייתו של חאלד משעל שהבין שכדי לשלוט הוא זקוק לכספים האיראנים. "המצב כיום הוא שאיראן הפכה להיות לעומק האסטרטגי של חמאס. זו לא קביעה שלי אלא של ראש ממשלת חמאס הנייה, כפי שהצהיר בשנת 2006", ציין זלקוביץ'.

אולם ההתקרבות של חמאס לאיראן גררה תגובת נגד של פעילי ותומכי פת"ח, שהציגו את תנועת חמאס כמשתפת פעולה עם איראן, וכמי שפועלת לטובת האינטרס האיראני על חשבון האינטרס הלאומי הפלסטיני. בכלי התקשורת הרשמיים של הפת"ח מוצג חאלד משעל כשהוא נואם על רקע דגל איראן ולא על רקע דגל פלסטין. לדבריו של זלקוביץ', את עיקר הביקורת ניתן למצוא באתרים ובבלוגים ברשת של צעירים הפועלים בדרך אנונימית וללא הכוונה מלמעלה. כך מוצג משעל כ"ליצן" של טהרן בכרזה אחת, בקריקטורה אחרת מוצגים האיראנים כמי שנהנים מההרג ברחוב הפלסטיני ובכרזה נוספת מוצג הניסיון לפיוס בין חמאס ופת"ח כדרך ללא מוצא, כשמי שאחראית לכך היא איראן. בקריקטורה החדשה ביותר, שהופקה לכבוד המונדיאל המתקרב, מוצגת נבחרת הכדורגל של איראן כשאת ראשי השחקנים מחליפים ראשי הנהגת חמאס. "בשביל מי שלא הבין את המסר מופיע 'מאמן' הנבחרת - אחמדיניג'אד", ציין זלקוביץ'.

לדבריו, חשיבות הביקורת באתרים ובבלוגים הלא רשמיים גדולה מכיוון שהיא מציגה את עמדות הצעירים ואת העמדות שיתקבעו בדור הבא של ההנהגה. אולם למרות בני הברית המפתיעים במאבק נגד איראן, מוקדם עדיין לדבר על התקרבות בין הציבור הפלסטיני לציבור הישראלי. "הדאגה של הרחוב הפת"חי מחדירה איראנית עדיין לא גורמת להם לחבב יותר ישראל. מבחינתם מדובר בשני כיווני מאבק שונים שלא משפיעים בהכרח זה על זה", סיכם.