michael_bitonמיכאל ביטון, המתמודד על ראשות מועצת ירוחם במקום עמרם מצנע הפורש: "אני רואה עצמי כגשר המחבר בין חילונים, מסורתיים ודתיים בירוחם, ובין הבאים לירוחם לנולדים בה. רק גשר וחיבור, זניחת גישת "הם ואנחנו", עזיבת דרך השנאה, יובילו את ירוחם קדימה, ומכאן שמה של הרשימה שהקמנו: "ירוחם אחת". חרתנו על דגלנו עזרה, שותפות, ערבות, כבוד ושוויון לכל קבוצה ויחיד לקראת הצלחתם."

כלים

אתה נשוי לאמריקאית, קצין בצבא, בעל תואר שני, נציג של ארגון פילנתרופי קנדי. אתה מציג את עצמך כירוחמי אסלי, אבל 10 שנים עבדת בסוכנות, נסעת לחו"ל וללימודים בירושלים. האם אתה ירוחמי אמיתי? מי אתה באמת?

ביטון: "קודם כל אני בנם של אליהו ז"ל ומסעודה תיבדל לחיים ארוכים, בן ירוחם מלידה. זו זהותי המרכזית. אליה נוספו דברים טובים ונוצרו במשך הדרך קשרים יפים- אבל לכל אורך הדרך לא שכחתי מאין באתי. גם כאשר הצטלמתי לסרט "להיות קצין", לפני עשרים שנה, הייתי מקור גאווה לירוחם כולה, כל יציאה שעשיתי הייתה כדי להביא ידע וליישמו בירוחם.

אני אדם מסורתי, בביתי אני מעניק חינוך דתי לילדי - אבל אני רואה עצמי כמחובר לכלל הציבור בירוחם: אני שמח וגאה בחבריי יוצאי חבר המדינות, עולים מרוסיה, ויוצאי פרס, יהודים שבאו מהודו ומרוקו. יש לי חברים בוגרי הגרעינים וישיבת ההסדר- וכמובן גם ילידי ירוחם. יש לי אפילו חברים בני הקהילה החרדית.

אני רואה עצמי כגשר המחבר בין חילונים, מסורתיים ודתיים בירוחם, ובין הבאים לירוחם לנולדים בה. רק גשר וחיבור, זניחת גישת "הם ואנחנו", עזיבת דרך השנאה, יובילו את ירוחם קדימה, ומכאן שמה של הרשימה שהקמנו: "ירוחם אחת" חרתנו על דגלנו עזרה, שותפות, ערבות, כבוד ושוויון לכל קבוצה ויחיד לקראת הצלחתם."

היית מנהל המתנ"ס, לכאורה הצלחת יפה, אבל במחיר פיטורי עובדים וגם ייסורים אישיים. האם אתה בשל להנהיג בירוחם שוב?

ביטון: "קודם כל בוא נעשה סדר בעובדות: אני הראשון מבני ירוחם (ולצערי, גם האחרון עד כה...) שעבר את המיונים הקשים לקורס מנכ"לי מתנס"ים של החברה למתנ"סים. בזמנו הייתי מנהל המתנ"ס הצעיר בארץ. קיבלתי מתנ"ס במצב קשה: גירעונות רבים, מוסר עבודה לקוי, תשתית פיזית מוזנחת ומיושנת, ובתוך 3 שנים ניקינו את הגירעונות, בנינו בניין חדש ושיפצנו את הישן, יזמנו עשרות תוכניות חדשות והחיינו את המתנ"ס.

במסגרת תוכנית הבראה נאלצתי לנקוט בדרך של פיטורין, אבל אני אומר באחריות: אף עובד שרצה לעבוד לא פוטר. אני מודה שהייתי מנהל צעיר, ויש דברים ומרכיבים בעבודת המנהל הנלמדים רק ממרחק של שנים. את תפקידי הניהוליים המרכזיים עשיתי, עד היום, מחוץ לירוחם. בסוכנות ניהלתי תוכניות במיליוני שקלים, בתחומים הפיזיים והחברתיים. עבדתי עם משרדי ממשלה, עבדתי בצמוד לראשי ערים ולמדתי לחיוב ולשלילה מהתנהגותם. עבדתי עבודה הדוקה עם ראש עריית באר שבע.

בעבודתי בקרן קנדה הייתי אחראי על תוכניות השקעה ב-60 מיליון דולר, בתחומים רבים ומגוונים, תוך שאני מתנסה בניהול סכומי כסף ומערכות גדולות מאוד. לירוחם אני חוזר כעת בשל מקצועית ומנוסה ברמה ארצית ובין לאומית, בעיקר בתחומי עבודה עם תורמים וקרנות- תכונה הכרחית למי שרוצה להוביל את ירוחם בעתיד. חשוב לומר, כנגד הלשונות הרעות והשמועות בנושא המתנ"ס (שדרכן תמיד לעלות כנגד המציג עצמו לבחינת הציבור): ברור מה מקור השמועות, והציבור חכם מספיק כדי לסנן ולהתמקד במספרים, בתוצאות ובהישגים.

האם תוכל למלא את נעליו הגדולות של מצנע? הוא הרי משאיר אחריו ואקום בתחומים כמו גיוס כספים, תנופה, כוח האישיות?

ביטון: "עמרם מצנע הוא אדם דגול וחבר אישי, שעשה דברים גדולים למען ירוחם. ההישגים נשארים. אפילו מצנע מבין שאי אפשר לסיים מהפכה בחמש שנים בירוחם. דרושה רציפות של האסטרטגיה ושל היוזמות שמצנע התחיל בהם. אנחנו נמשיך בעשייתו של מצנע- ונרתום גם את מצנע עצמו להמשך עבודה עבור ירוחם, בתפקיד אחר. אדם בעל לב וקשרים כאלה- תהיה זו טעות לוותר עליו.

הקבוצה שסביבי והפעילים שהצטרפו אלינו עד כה, הם הטובים והמוכשרים מקצועית הקיימים בירוחם. יש לנו אנשים מתחומי החינוך, החברה, הקהילה, הרפואה, עריכת הדין, ההתנדבות ועוד. כדי להמשיך את הדברים הטובים יש צורך בצוות מקצועי ומתנדב שיוביל את ירוחם. היכולת קיימת, אנחנו לוקחים על עצמנו את האתגר.

האתגר הוא: לשמר את מחויבות הממשלה לירוחם, שימור התורמים הקיימים וצירוף נוספים וחדשים, ושימור ההתנהלות התקינה במועצה ובגופים הקשורים אליה. ננסח חזון מתפתח וחדשני- המשך מה שנעשה עד כה, והעלאת מחשבות ורעיונות שטרם נוסו ובוצעו. עקרונות היסוד המעשיים הוצגו כבר בפנייתי לתושבים.

מצע מפורט יוצג לעיון הציבור בשבועות הקרובים- כרגע נעשית עבודה בתחום זה על ידי פעילים בעלי מומחיות מגוונת."

מי הם חברי הרשימה שלך?

ביטון: "ידוע לכולם שבלי קואליציה רחבה ויציבה אי אפשר לנהל את ירוחם. יש צורך בראייה רחבה ולא מגזרית. עם זאת לכל קהילה ומגזר קשיים ואתגרים משלו. צריך לסייע לכולם: לקהילה ההודית, הפרסית, לחרדים ולעולים- וגם לציונות הדתית ולבני ירוחם הצעירים שלא מגדירים את עצמם כקהילה- אבל הם בודאי קבוצת התייחסות מרכזית עבורנו. עקרון מרכזי עבורנו הוא לראות את טובת כלל הישוב, פיתוחו ושגשוגו, תוך בניית הסכמה בין קבוצות ומגזרים, מענה פרטני לקהילות השונות ללא פגיעה בטובת הכלל.

גם הקבוצות השונות בירוחם, למדו בדרך הקשה שהבטחות גבוהות לא ימומשו: שלדי המתנ"סים לחרדים ולהודים עומדים בשיממונם. תושבי ירוחם חכמים, נזהרים מהבטחות. ירוחם אחת לא תבטיח הבטחות בלי כיסוי. נבטיח רק הבטחת בחירות אחת: עבודה קשה והרתמות לנושאים המרכזיים שיקדמו את ירוחם.

אנו מדברים בעיקר על חמישה נושאים עיקריים: שילוב בכל המערכות של צעירים, בני ירוחם וחדשים, סיוע לאוכלוסיות עם קשיים- "אף אחד לא נשאר מאחור". פיתוח כלכלי ותיירותי- בלי פרנסה לא נוכל להתפתח, חיזוק החינוך הקהילה והתרבות וירוחם ישוב ירוק- פיתוח פיזי, תשתיות איכותיות- ישוב מטופח ונאה. כמו כן ניתן את דעתנו על בעיות ספציפיות הדורשות פתרון כגון: רופא כונן בישוב, מותו של הספורט בירוחם- בעיות ספציפיות הדורשות טיפול וגיוס משאבים לפתרונות.

אם אתה כזה בחור טוב- למה אתה הולך לפוליטיקה?

ביטון: "אם הייתי מעוניין בהפקת תועלת אישית- הייתי ממשיך להתפרנס בכבוד בעבודתי במגבית קנדה, ועושה לביתי. כאחד מתושבי ירוחם המאוהב בה, וחושב עליה גם בתקופות ששהיתי בחוץ (גם בעת שעבדתי מחוץ לירוחם הייתי מעורב חברתית ועסקתי בהקמת עמותות חברתיות בירוחם) למדתי שאם הטובים ביותר לא יכנסו לפוליטיקה ולעמדות המנהיגות של ירוחם, תדעך ירוחם ותדרדר. הפוליטיקה היא מרחב קשה ומורכב, וכבר התחלתי לשמוע לכלוכים. אבל קיבלתי החלטה לפעול ע"פ חוק, בהגינות, ובקמפיין חיובי. אנחנו מסמנים במעשינו אפשרות לפוליטיקה אחרת - והציבור רואה, מבין ומצטרף. הכוחות החיוביים בירוחם צריכים לקחת אחריות, לצאת לרחוב ולהשמיע את קולם- כי בלעדיהם לא נוכל להתקדם. עד כה הצטרפו אלינו למעלה ממאה פעילים- ובכל יום אנו שוברים מחסומים מדומים ומצרפים אלינו אנשים ממגזרים מפתיעים בירוחם. אין מה לפחד- הדבר בידנו- רק אנחנו נדאג לנו.

מה ירוויחו התושבים מהבחירה בך?

ביטון: "מי שתומך ברשימת ירוחם אחת- יכול להיות בטוח שאף אחד לא יקבל טובות הנאה כתוצאה מפעילותו ברשימה. התמורה היחידה לתומכים בנו תהיה הנהלה העובדת קשה ובמסירות עבור התושבים, הנהלה פתוחה, שקופה וזמינה. פרסמתי את מספר הנייד האישי שלי (050-4408805) ומאז קיבלתי מאות פניות ושיחות- כל אחד יכול להתקשר אלי ואני מבטיח לענות לכל אחד ברצינות.

אני מביא קבוצה נמרצת ובעלת חזון ודרך, ורקורד המראה על יכולת ביצוע גבוהה. אני מציע גישה של רציפות והמשכיות ושימור היפה הקיים כאן. טובות הנאה או תועלת אישית יהיו במקומות אחרים- אני מצפה שהשאלה לא תהייה "מה אני מרוויח באופן אישי" אלא "כיצד אני יכול לתרום באופן אישי להצלחת ירוחם".

ואכן, לכל אחד יש מה לתת. אני דוגל בעקרון הסיוע ההדדי- כל אחד נותן כפי כוחו. זו רוח שצריכה להתרחב בירוחם. בחזוני אני רואה את ירוחם כמודל וכקהילת מופת שבאים מכל העולם לראות וללמוד איך נראית מציאות חיה של נתינה קהילתית: אחד ייתן ידע, אחד ייתן יכולת התנדבות, אחר יביא ידיים טובות, ואחד ישב אצל קשיש מן הקהילה שעה ביום ויגאל אותו מבדידותו.

כיצד אתה מתכונן להיערך להגעת עיר הבהדי"ם ולמנף אותה לתועלת ירוחם?

ביטון: "ירוחם צריכה להיערך לאירוע גדול זה. מצנע עשה עבודת הכנה יסודית, אותה למדנו, בתחומי הדיור, ההטבות לאנשי הקבע והחשיפה בקרב קצינים ונגדים פוטנציאלים- וכן בתחום שירותי הקהילה והחינוך. ירוחם צריכה לייצר עסקים שיצמיחו פעילות לעיר הבהד"ים. אחד הקשיים בעבר היו העתקת הכביש לאילת מירוחם לדימונה ולמצפה רמון- הגעת עיר הבהד"ים, הרחבת כביש 40 והגעת כביש 6 לצומת הנגב מחזקים את ירוחם על המפה ויכולים להוות מעין תיקון לעוול ההיסטורי. עיר הבה"דים מתוכננת להגיע ב2014- יש לנו 4 שנים להתכונן לכך. "

כיצד בכוונתך לפטור את בעיית הדיור, ובמיוחד הדיור לזוגות הצעירים, בירוחם?

ביטון: "מדובר בבעיה קשה ומורכבת. שורש הבעיה בהחלטת המדינה להפסיק לבנות דיור ציבורי. הבניה האחרונה במימון המדינה הייתה בשכונות העולים - נווה העמק, נווה נוף ונאות הדר, שאכן הביאה לצמיחת ירוחם. כיום האופציה למגורים הינה בניית בנה ביתך או שיפוץ מבנים ישנים. קבלנים ויזמים מחפשים לבנות כאן על בסיס שיקולי רווח וכדאיות. ירוחם נופלת בין הכיסאות בשל העדר בינוי ציבורי ורתיעתם של קבלנים פרטיים מהשקעה. נדרשים כלים רציניים לעידוד הבניה: מצנע מנסה לקדם, ובכוונתי להמשיכו בזה, פתרון של איתור שטחי ציבור ובניית מקבצי דיור לצעירים על שטח ציבורי בהשקעה פילנתרופית. כיוון נוסף אותו נבחן יהיה עידוד יזמים וקבלנים לבנות בירוחם- כרגע שלושה קבלנים מעורבים במספר קטן של פרויקטים במודל של קבוצות רוכשים- פרויקט שטרם עלה על הקרקע אך עומד בפני מימוש ויורחב.

אני מתחייב לפעול למתן עדיפות לבני ירוחם וצעירים מחוסרי דיור ברכישת מגרשים עתידיים של בנה ביתך (כולל הוזלת עלויות הבניה במסגרת התאגדות קבוצתית). כיום קיימים בלוקים נטושים בשכונת "אלי כהן" בבעלות פרטית- יש לפעול להכשרתם למגורי זוגות צעירים. כלל המהלכים שמניתי יביאו להרחבת היצע הבניה והדיור. בסך הכול יש לזכור כי ביקוש גבוה זו מחמאה לירוחם- אך נוצר כאן מצב של קיפאון. עוד 200-300 יחידות דיור תוך 5 שנים הוא יעד אפשרי למימוש, שייתן מרווח נשימה, יוזיל עלויות ויצור הזדמנויות נוספות.

האם נאמנותך האמיתית לא נתונה לבני הגרעינים וישיבות ההסדר? האם לא יעבור ניהול המועצה לידיהם עם ניצחונך?

ביטון: המדובר בשמועת זדון נוספת שהודלפה במכוון והושתלה בציבור- אולם אין בכוונתי להתחמק ממתן תשובה עניינית. מי שמכיר אותי יודע, והדברים מפורסמים- מה עשיתי בעת פעילותי בעמותת "צעירים בירוחם" שהקמתי: המנכ"לית, טל אוחנה, בת ירוחם מבריקה, בעלת תואר שני. עימה בני ירוחם מוכשרים נוספים. אנו רוצים בטובת כלל תושבי ירוחם. נפעל להשבת בני ירוחם המוכשרים הביתה. אנחנו רוצים בשגשוג קהילות צעירים נוספות לצד הקהילה הציונית דתית- העושה דברים נפלאים בירוחם.

לא נבנה על שנאה וניכור. אנחנו רוצים את הטובים ביותר- ונשלב אותם במערכת שלנו. לא נאשים אחרים בקשיים שלנו. ניקח את גורלנו בידינו, ונוכיח שבני ירוחם מסוגלים ויכולים להוביל בעשייה, בעמותות ובחינוך. אני מאמין בשילוב ידיים וריכוז המאמץ המשותף למען ירוחם. אף אוהב ירוחם לא יישלל- נפעל לחזק את הקבוצות שכיום לוקחות חלק קטן באופן יחסי, בהובלה ובמנהיגות. "

האם נכון שבכוונתך להקים שכונה בדואית בירוחם? מה עמדתך בסוגיית הבדואים?

ביטון: " גם נושא זה הוא ספין תקשורתי שטורחים אחרים להפיץ. אין לו אחיזה במציאות. ובכל זאת יש לי יחס ועמדה ביחס לאוכלוסיה הבדואית בירוחם. יחסה של ירוחם לבדואים מתון, ברוך השם. חשוב מאוד להישמר מלהכריז מלחמה על הקהילה הבדואית. קיים כיום סטאטוס קוו של מתן שירותים, ויש להיזהר מהפרתו. חסרי האחריות המפיצים שמועות צריכים להיות זהירים יותר בדבריהם.

סוגיית הבדואים היא אתגר קשה ברמה הלאומית, חמורה כפליים באזורי ערד, באר שבע ודימונה. אי אפשר לטפל בה בכוח ובחוק בלבד. כשמונים אלף בדואים חיים בישובים הלא מוכרים בתנאים תת אנושיים. על המדינה לבנות יישובים נפרדים עם תשתיות המתאימות לאורח חיים, של מים, ביוב חינוך ורפואה- אך לא בתחום השיפוט של ירוחם.

אני כראש מועצה אתמודד עם אתגר הקשר עם האוכלוסייה הבדואית באמצעות דיאלוג, תוך סיוע לצרכיהם ושמירת הקשרים הטובים עם ירוחם. עם זאת הפתרון היחיד לאוכלוסיה זו היא הקמת יישובים עבורם בתכנון המתאים לצרכיהם ותרבותם שיבוצע תוך הסכמה עם ראשי הקהילה. כך בכלל הנגב וכך גם בירוחם. יש בירוחם קבוצת תושבים המצויים בקשר ומסייעים לבדואים. הנושא נלמד על ידיהם והם הגיעו לרמת מומחיות גבוהה בתחום. נשמע את דבריהם של חברי קבוצה זו- בה חברים ימין ושמאל, דתיים וחילונים, ונקבל את ההחלטות הטובות ביותר לכלל המעורבים."