כלים

הוועדה המחוזית דרום אישרה היום (ב) את הקמת פרויקט המלונאות של היזם יואב איגרא בעמק ססגון. כידוע, מאבק משפטי וציבורי ממושך שהובילה 'אדם טבע ודין' יחד עם החברה להגנת הטבע, מגמה ירוקה ותושבי האזור פתח בפני הוועדה המחוזית את האפשרות לאשר את הקמת הפרויקט באתר אחר - חלופת המבואה הדרומית – תוך מיזעור הנזק הסביבתי. למרות שחלופה זו מקובלת על כל גורמי המקצוע, ארגוני הסביבה והתושבים, התעלמה הוועדה המחוזית מאפשרות זו ואישרה, כאמור, את הקמת המלון באחד השטחים הבראשיתיים והייחודיים בארץ- עמק ססגון אשר בבקעת תמנע

עמק ססגון

השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, הגיע בבוקר לוועדה המחוזית וניסה לשכנע את חברי הוועדה שלא להקים את המלון בעמק ססגון וכי כל פגיעה בעמק היא בלתי הפיכה.

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' בירך את התגייסותו של ארדן למאבק ותקף בחריפות את החלטת הוועדה המחוזית: "ביהמ"ש הורה לוועדה לדון בהשלכות הסביבתיות של התכנית. ואולם, חברי הוועדה התעלמו מדוח מקצועי אובייקטיבי שקבע שאסור להקים את המלון בעמק ססגון והצביעו בניגוד מוחלט לאינטרס הציבורי. מבחינתנו, המאבק יתחדש בכל הכוח, נדרוש שהנושא יעבור להכרעת המועצה הארצית ובמידת הצורך גם נפנה לערכאות משפטיות".

מהחברה להגנת הטבע נמסר: "את ערכי הטבע והנוף הייחודיים של עמק ססגון יש לשמור ולא להרוס, ולכן החברה להגנת הטבע תמשיך לפעול לשמירת עמק ססגון ותתנגד לפרויקט במיקומו הנוכחי. לאור העובדה כי הוועדה דחתה את תוכניתו הגדולה של איגרא וקבעה כי אין מקום בעמק ססגון לפרויקט בכזה היקף, החברה להגנת הטבע קוראת ליזם להודיע על ביטול הפרויקט בעמק ססגון וקידומו באתר חלופי מוסכם במרחב תמנע."

ממגמה ירוקה נמסר בתגובה: "אנחנו בעד פיתוח ותיירות, אך אנחנו גם בעד תכנון שהוא נכון וחכם ומתחשב בערכי הטבע ורצון התושבים באיזור. עמק ססגון הוא אחד המקומות היפים והמיוחדים ביותר מבחינת ערכי טבע ששומרו בארץ ובערבה בפרט. לכן יש לבנות את המלון באתרים החלופיים המוצעים הקרובים לתשתיות קיימות.

מהוועד להצלת עמק ססגון נמסר בתגובה: "במקום להיות אמיצים, חברי הוועדה המחוזית בחרו לנקוט בצעד פחדני ולהתעלם מהדוח הסביבתי. ברור שהמאבק לא נגמר עד שהדחפורים יעלו על הקרקע ונעשה הכל שזה לא יקרה".

עמק ססגון - סיפורו של מאבק סביבתי

כזכור, בשנת 2008 הגישה אדם טבע ודין יחד עם התושבים, עתירה נגד התכנית להקמת המלון של איגרא שתוכנן להשתרע על שטח בן 300 דונם ולכלול 4 מתחמי מלונאות, מרכז כנסים ונהר מלאכותי. בעקבות העתירה קבע בית המשפט כי בהליך אישור התכנית נפלו פגמים משפטיים המהווים "פגיעה חמורה בשלטון החוק", והחזיר את התכנית לדיון מחדש בוועדה המחוזית. פסק דין זה הוא שעצר עד כה את העבודות בשטח.

כמו כן, בהוראת בית המשפט, נערך דוח אובייקטיבי מיוחד שבדק 10 חלופות שונות למלונאות בתמנע על פי פרמטרים שונים, בדגש סביבתי. דוח זה קבע באופן חד משמעי כי יש לעצור כל תוכנית לבנייה בעמק ססגון מאחר "שתהיה זו טעות חמורה להמשיך בהליך אישור התוכנית באתר המקורי שתפגע בנוף נדיר ברמה הלאומית, באזור שטרם הופר על ידי פעילות אנושית, בהתעלם משמירה על עקרון צמידות הדופן ותפגע בציר הטיול הארצי להולכי רגל – שביל ישראל".

בדוח צוין כי קיימים מספר אתרים חלופיים שבהם ניתן להקים את המלון מבלי לפגוע בסביבה, והמליץ על מימוש הפרויקט באתר הצמוד למבואת הכניסה לפארק תמנע. חלופה זו אף קיבלה את ברכתם של ארגוני הסביבה והמשרד להגנת הסביבה

דוח נוסף, של החברה להגנת הטבע, שהושלם בנובמבר 2009, בדק ומצא כי ישנם לפחות 8 חלופות שונות במרחב תמנע, שכל אחת מהן טובה יותר מבחינה סביבתית ונופית ועדיפה על המיקום הנוכחי של הפרויקט – עמק ססגון.

חברי הוועדה המחוזית שהצביעו נגד הקמת המלון הם נציג המשרד להגנת הסביבה, ראש עיריית נתיבות, נציגי ארגוני הסביבה ונציג משרד הבריאות.