כלים

מטופלות רבות פונות אליי בשאלות מה מומלץ ואפשרי לעשות בזמן הריון וממה עדיף להימנע. נשים רבות, בעיקר אימהות צעירות "לחוצות" יותר בזמן תקופת ההיריון בין היתר בעקבות חוסר מידע, אולם חשוב לציין כי תהליך ההיריון טומן בחובו אחריות כבדה של שני בני הזוג, מתחילתו ועד לשלב הלידה עצמה

pregnancyעישון ואלכוהול

שתיית אלכוהול אסורה לחלוטין בטרימסטר הראשון מאחר והנזק הפיזיולוגי בעל ההשלכות הקשות ביותר נגרם לעובר ברחם אימו השותה. האלכוהול הינו חומר טרטוגני מוכר (טרטוגן- חומר הגורם מומים בעובר כשנמצא בשימוש על ידי האם בזמן הריונה). התקופה הרגישה ביותר לטרטוגנים היא השליש הראשון של ההיריון. פגיעה בעובר עלולה להתרחש, עם זאת, גם בשלבי ההיריון המתקדמים יותר.

שתיית אלכוהול בתקופת ההיריון עלולה לגרום לתסמונת האלכוהול העוברית (FAS) באופן חריף יותר או פחות. בין 35 ל-40 אחוזים מהנשים שנוהגות לצרוך אלכוהול בכמויות גבוהות בזמן הריון, עלולות ללדת ילדים פגועים בתסמונת זו. תסמונת האלכוהול העוברית מהווה את אחת הסיבות העיקריות לפיגור שכלי.

פגיעות האלכוהול בעובר מתחלקות לשלוש קטגוריות: פגיעה מבנית (דיסמורפיה)- כטרטוגן, האלכוהול גורם מומים במספר מערכות. הפגיעה המוכרת ביותר היא הפגיעה בפנים. הביטוי החיצוני שלה הוא מפתח עיניים קטן, קפל עור בין העין לבסיס האף (אֶפיקנטוס), שמט עפעפיים, פזילה, אף קצר וסולד עם גשר אף שקוע, העדר חריץ בין השפה העליונה לאף, שפה עליונה דקה, חך שסוע, לסת קטנה, אוזניים נמוכות ומסובבות, עוות במבנה האוזן התיכונה, ראש קטן. בנוסף, ילדים אלו סובלים ממומי לב, מומים במערכת המין והשתן, פגיעה בשלד עם עוות בית החזה, דיסלוקציה של עצם הירך, פגיעות באצבעות, הפרעה בתנועות המרפקים ופגיעה במערכת החיסונית. חלק מן המומים ניתן לזהות בבדיקת אולטרסאונד, במידה ובדיקה זו תבוצע במהלך ההיריון.

פיגור גדילה - עוד בהיות הילוד ברחם נמצא פיגור גדילה סימטרי (בכל הפרמטרים) עם משקל לידה קטן מהאחוזון העשירי. מידת פיגור הגדילה תלויה במידת החשיפה לאלכוהול וכן במצבים נלווים כמו עישון, לקיחת תרופות אחרות, מחלות כבד ותת תזונה.

פגיעה התנהגותית/התפתחותית - פגיעה במערכת העצבים המרכזית, פיגור קל עד בינוני, לעתים פיגור קשה, היפראקטיביות עם הפרעות למידה, הפרעות בקואורדינציה ובמוטוריקה, הפרעות בזיכרון וביכולת פתרון בעיות. במקרים מסוימים תוארו גם הפרעות בדיבור ובשמיעה.

העישון, גם כן, אסור בהחלט בכל תקופת ההיריון מאחר והשפעת העישון מזיקה הן בהחדרת הניקוטין למחזור הדם של העובר והן בהתכווצות השלייה, דבר הגורם להפחתת כמות החמצן והחומרים המזינים אשר עוברים לעובר. ככל שהאם תרבה בעישון, כך יגדלו הנזקים לשלייה ולעובר. ממחקרים עולה כי משקל התינוק של אמהות שעישנו במהלך ההיריון נמוך משמעותית מהמשקל הממוצע.

תרופות וצמחי מרפא

מומלץ מאוד להתייעץ עם רופא טרם שימוש בתרופה כזו או אחרת גם אם מדובר בתרופה שהאם השתמשה בה לפני כניסתה להיריון. בהגיעה של האם לרופא, יש לציין בפניו כי היא בהריון. הדבר נכון גם לגבי רפואה אלטרנטיבית. חשוב מאוד לעדכן את המטפל בדבר ההיריון מאחר וישנם צמחי מרפא אשר אסורים בזמן הריון ואילו אחרים, מומלצים מאוד לחיזוק ותמיכה בזמן ההיריון.

תזונה

במהלך כל תקופת ההיריון ישנה עלייה טבעית במשקל של כ- 8-10 ק"ג. העלייה במשקל נובעת במחציתה ממשקלו של התינוק והשלייה, ושאר ק"ג עודפים נובעים מעלייה מתונה של מספר ק"ג בכל טרימסטר.

נשים רבות סבורות כי במהלך ההיריון עליהן לאכול "בשביל שניים". לא כך הדבר. יש צורך להגביר את כמות הקלוריות היומית בכ- 200 קלוריות בטרימסטר הראשון עד כ- 400 קלוריות נוספות ליום בטרימסטר השלישי אולם אין צורך לאכול "כפול". חשוב מאוד שהתזונה תהיה מאוזנת על ידי אכילת פחמימות, חלבונים, שומנים וויטמינים במהלך כל תקופת ההיריון.

כמו כן, מומלץ להקפיד לא לשתות יותר מ- 2 כוסות קפה ביום (כמו גם תה, קולה ודיאט קולה).

ממה מומלץ להימנע?

בתקופת ההיריון מומלץ להימנע מאכילת מזון נע, בין היתר, מאכילת סושי, קרפצ'יו, סטייק בדרגת רייר, דג נע וכדומה, מאחר ומזונות אלו עלולים לחשוף את הגוף למזהמים שונים.

פעילות גופנית

פעילות גופנית הכרחית לכל אדם אך מומלצת מאוד גם בזמן ההיריון. פעילות גופנית מכינה את הגוף ללידה, מקנה שליטה טובה יותר על הנשימה וההרפיה, ומאפשרת חזרה מהירה יותר של הגוף לפעילות רגילה לאחר הלידה. נשים שעוסקות בפעילות גופנית במהלך ההיריון סובלות פחות מכאבי גב, מעצירות, בעיות עיכול ומשינויים במצב הרוח. בנוסף, פעילות גופנית מסייעת בנשיאת העומס ובהתמודדות עם המאמץ הכרוך בהריון. מבחינה מטבולית פעילות גופנית מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם ולכן חשובה בעיקר לנשים סוכרתיות.

לפעילות גופנית בקבוצה יש ערך מוסף: מפגש עם נשים נוספות בהריון שאיתן תוכלי לחלוק חוויות, לקבל תמיכה ולהעלות שאלות.

אצל נשים שעסקו בפעילות גופנית בזמן ההיריון הייתה הפחתה של 25% בצורך בניתוחים קיסריים, העובר היה ערני ופעיל יותר, הצורך באפידורל ירד ב-35% ונרשמו 15% פחות מצוקה עוברית.

הפעילות בזמן ההיריון חייבת להיות מותאמת באופן אישי לכל אישה. ההמלצות הן הליכה ושחייה או כל פעילות אחרת במים, מאחר ומשקל ההיריון פחות מורגש בתוך המים. אם בחרת בשחייה, הימנעי משחיית חזה המגדילה את העומס על השקע בגב התחתון והעדיפי סגנונות שחייה אחרים.

כיום יש מודעות גוברת לנושא הפעילות בזמן ההריון, לכן לא תתקשי למצוא פעילויות מגוונות כגון יוגה לנשים בהריון, עיצוב וחיטוב ועוד. עם זאת, נשים שמעולם לא עסקו בספורט צריכות לנקוט במשנה זהירות כאשר הן מעוניינות להתחיל עם כניסתן להיריון בפעילות גופנית. יש לשמור על דופק של לא יותר מ- 140 בדקה. ולעסוק בענפי הספורט המומלצים בזמן היריון.

במהלך הטרימסטר האחרון יש להימנע מפעילות קופצנית. בנוסף, יש להימנע מפעילויות כגון קיקבוקסינג, אומנויות לחימה וספורט אתגרי אשר עלולים לסכן את העובר.

טיפולים אלטרנטיביים-

טיפולים אלטרנטיביים כגון שיאצו, טווינה, רפלקסולוגיה, דיקור סיני, צמחי מרפא ועוד, מותרים ואף מומלצים מאוד לכל הריונית. טיפולים מסוג זה טובים במיוחד להורדת מתח ועצבנות, שחרור כאבי גב ואף טיפול בבחילות, הקאות ועייפות שנשים רבות סובלות מהם בתקופת ההיריון. חשוב לזכור כי גם בתחום זה יש ללכת למטפלים אשר תחום התמחותם כולל טיפול בנשים בהיריון אשר יש בידם הכלים והידע לטפל באישה הריונית.

דבר נוסף אשר מומלץ בזמן ההיריון הינו אמבטיות שמנים, שחייה או ג'קוזי אשר מרגיעים ומנקים את הגוף מרעלים. עם זאת, אין לשהות בטמפרטורה הגבוהה מ- 39 מעלות.

כל האמור בכתבה זו הינו מידע בלבד, ואין לראות בו כהוראות לטיפול עצמי, אבחון, ו/או המלצה לטיפול זה או אחר. כל ייעוץ וטיפול חייב להינתן על ידי רופא ותחת פיקוחו.

nir_florentinהכותב, ניר פלורנטין, הוא מומחה ברפואה סינית, ומרצה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים