father_baby_sאשתך בהריון והפכת לגבר המאושר בעולם. אך המשימה לא כל כך פשוטה ולכן הכנו עבורך את המדריך המלא לתמיכה בבת זוגתך ההריונית

כלים

בעבר נחשבו הריון, לידה וכל התהליכים השונים הקשורים אליהם כטריטוריה נשית, בה כל הורה גברי הרגיש לעיתים זר ומבולבל. לידה שגרתית לאחר הריון נעשתה בחדר היולדות רק בנוכחות מיילדת שליוותה את היולדת, והגבר, שהוא הורה לעתיד, נאלץ היה להמתין בחוץ עד לסיום כל לידה.

בעבר נהוג היה להימנע מהכנסת גברים לחדר הלידה מכמה סיבות, כדוגמת: חשש מפני זיהום, מתוך רצון להימנע מתביעות רשלנות מצד הבעל בעקבות טעויות של הצוות הרפואי וחשש מפני בעיות עתידיות בתחום המיני לאחר שאותו הורה צפה בלידה. במהלך השנים השתנתה מאוד הגישה מבחינת הריון, לידה ויחס אל הגבר כאל הורה לעתיד. החששות השונים בנושא הלידה פחתו, והיום רבים מהגברים נוטלים חלק פעיל בחוויית הלידה לאחר שהתכוננו לכך מראש.

הריון ותמיכת הורה גברי באישה ההרה

במהלך כל הריון, כמו גם בשעת לידה, חווה האישה ההרה שינויים קיצוניים הן מבחינה פיזית והן מבחינה נפשית. במצבים אלה חשוב ביותר, כי בן הזוג יתמוך בבת זוגו ויסייע לה להתמודד גם עם המצבים הפחות מוכרים והפחות נעימים של ההריון. כל גבר, שעתיד להיות הורה, צריך להיות מודע לשינויים העוברים על בת זוגו, לעודד אותה, לגלות מעורבות, לתמוך ולקחת חלק פעיל בכל שלב משלבי ההריון. בהקשר זה, עליו לדעת, כי ישנם כמה שינויים אופייניים המתלווים לכל הריון:

עייפות – התפתחות העובר דורשת לא מעט משאבים ומעמיסה מאוד על תפקודי הגוף. מסיבה זו, כל אישה חווה במהלך הריונה עייפות גדולה, החל משלב תחילתו של הריון וכלה בשלב של לידה. כל בן זוג, הורה לעתיד, צריך להיות מודע לעייפות זו ולקבלה בהבנה. כאשר בת זוגו עייפה או מנותקת, חשוב ביותר להניח לה ולא להציק לה בשאלות. שאלות שונות, הקשורות לסדר היום או להריון, עלולות להפר את האיזון הרגיש בו היא מצויה, ולגרום לה לכעס. במצבים בהם בת הזוג עייפה חשוב ביותר להקרין שלווה, להקשיב לה ולנהל שיחה קלה שאיננה קשורה בהכרח לנושאי הריון או לידה. בנוסף לכך, במצבים אלה חשוב למנוע מאנשים אחרים, כדוגמת אימא מודאגת, להטריד את מנוחתה של בת הזוג.

מצב רוח רע – פעמים רבות מלווה ההריון גם בהופעת דיכאונות חולפים ומצבי רוח לא מאוזנים. במצב זה חשוב כי בן הזוג, שעתיד להיות הורה, ינסה לברר בעדינות מהו הגורם להרגשה הרעה. פעמים רבות נגרם מצב הרוח מעודף התייחסות, תשומת לב והתעסקות בנושאי הריון או לידה. במצב זה, ניתן להתגבר על הדיכאון באמצעות עיסוק בנושאים שאינם קשורים להריון. תמיד אפשר לצפות בסרט, לצאת למסעדה טובה, לארח חברים או אפילו לשוחח על היום שלאחר הלידה ועל המצב החדש של להיות הורה. פעמים רבות נגרם הדיכאון כתוצאה מעייפות, כאשר מנוחה קלה יכולה לגרום להתפוגגותו. במקרים בהם נגרם הדיכאון כתוצאה מחשש כלשהו, כדוגמת: החשש לבריאותו של העובר, חשש לידה או החשש משילוב חיים של כל הורה עם הקריירה, חשוב ביותר לשוחח על החששות ולנסות להתמודד איתם ביחד.

עצבנות ולחץ נפשי – מצבים של עצבנות גם הם שכיחים ביותר במהלך התפתחות כל הריון. במצבים אלה חשוב ביותר, כי בן הזוג יעשה הכול כדי להרגיע את האישה, ולא ייכנס איתה לעימות, גם כאשר הזעם מופנה כלפיו. חשוב ביותר להתגבר על הנטייה לקחת את כעסה של האישה באופן אישי ולהגיב בצורה רציונאלית. בן הזוג, שהוא הורה לעתיד, צריך לזכור כי עצבנות במהלך הריון היא מצב טבעי הנובע, בין השאר, משינויים הורמונאליים המתרחשים בגופה של האישה. ולכן, עליו לנסות להרגיע את האישה גם כאשר התקף הזעם פוגע ישירות בו, ואף להתייחס לכל הסיטואציה בצורה הומוריסטית.

תמיכתו של הורה גברי בשעת לידה

תמיכת בן הזוג באשתו בעת לידה איננה פחות חשובה מהתמיכה לאורך כל חודשי ההריון. לבד מהתמיכה הנפשית שמעניק בן הזוג בנוכחותו, יש לו גם תפקיד חשוב בעזרה מבחינת טיפול בכל הנושאים הבירוקראטיים הקשורים ללידה. תמיכה זו מסייעת לו גם להסתגל לאט למצבו החדש – של הורה לעתיד. לעיתים הבאת מים, הנחת כרית, עידוד, תמיכה וייצוג מול הצוות הרפואי עושים את ההבדל בין הריון או לידה מוצלחת, ללידה פחות נעימה. עם זאת, חשוב ביותר לוודא כי בן הזוג נוכח בחדר הלידה מרצונו החופשי ולא מתוך כפייה.

המאמר נכתב ע"י פורטל הורות שיוויונית בישראל הפועל למען הורות נכונה יותר