כיצד המנהלים יכולים להחזיר לתלם את העובדים (ואת עצמם) לאחר החגים? רצף החגים והמעקב אחר החזרה המרגשת של גלעד שליט הוציאו את כולם מהשגרה – כדאי לא להסתער על העובדים מיד לאחר החגים ולהניח להם לשוב ל"מרוץ" בהדרגה
אחרי החגים יחזרו מאות אלפי עובדים לשגרה, מי למשרד ומי לשטח. החזרה, לא קלה. עובדים נדרשים לחזור למצב הצבירה שלפני החגים. אם לפני החגים היו במצב צבירה נוזלי, דינאמי ותזזיתי, הרי שבחגים עברו לאנרגית גז אוורירית ומתפשטת.כשרוצים להחזיר את הגז להיות נוזל חייבים לקרר אותו. מנהלים ידרשו להחזיר גם את העובדים וגם את עצמם למסגרת ברורה שתאפשר חזרה לתלם, הטענות במוטיבציה מחודשת ואת הפוש האחרון בפייט של הפעילות העסקית בשנת 2011.
עובדים שהיו בחו"ל יחזרו עם חוויות מרגשות, אוברדראפט עמוק בחשבון העו"ש, מעופפים. למרות שכבר נחתו מזמן בנתב"ג, בפועל, עדיין לא נחתו.
עובדים שחרשו את ישראל, על גניה, פרקיה ומלונותיה, יחזרו לעבודה עייפים ומותשים, במיוחד אם החופשה כללה ילדים קטנים ואין ספור קניות מתישות בקניונים.
עובדים שנשארו בבית, מתוך רצון לשקט ומנוחה, מחסור בשעות בית עקב שעות עבודה ארוכות, חיסכון או אי- יכולת כלכלית, יחזרו לעיתים מרוקנים, במיוחד אם הבית מוגדר כ 'אזור מלחמה' בגלל גירושין באופק, עומס פעילות של ילדים, אורחים, משפחה וחברים, נחיתה ארוכת טווח לכל החג של החמות, או שיפוצי חגים.
כשהאנרגיות משתנות, כשמחשבות על החיים הפרטיים ממלאות את השגרה, וכשהפוקוס זז מהעבודה לבית, נדרשים ארגונים להתנהל באופן ממוקד ומוגדר יותר מתמיד ולבצע סדרה של פעולות שתבטחנה את חזרת העובדים לתלם והחזרת הארגון לשגרה.
יש לאפשר תקופת מעבר קצרה להסתגלות ואין "להסתער" על העובדים, כדי לאפשר חזרה מדורגת. לא פשוט לחזור לעבודה, גם אם אוהבים אותה ואת הארגון. גם הזמן עושה את שלו ותוך מספר ימים העובדים ישאבו חזרה למרוץ, במיוחד אם יש להם אתגרים מענינים בתפקיד.
לאחר מספר ימים כדאי לכל מנהל צוות או מחלקה להגביר את הקצב: לכנס את אנשיו לשיחת רה ארגון, שתאפשר לאנשים- לשתף בחוויות שחוו ולו כמנהל- לכנס אותם לקראת היום שאחרי.
מומלץ לבקש מכל עובד לשתף במחשבה או תובנה שפיתח בחגים ולתרגמה לפעולה בתחום העבודה.
למשל, אבי מ., מנהל שיווק בחברה תעשייתית, סיפר ש "הבן, בן החמש אמר לי, אבא, אני רוצה לרכב על סוס ואתה רוצה לקחת אותי לטיול אופניים, למה אתה לא מקשיב לי?...". כשחזר לעבודתו, יזם אבי הקמת 'פורום הקשבה יעילה' בארגון, והכול בזכות חופשה, בן, סוס ומנהל שידע לשאול את השאלות הנכונות ולנתבם לתועלות האנשים והארגון.
זה הזמן לשיחות סיכום שלושת הרבעונים הראשונים של הבנה, מתוך התכוונות לחלק החשוב של הרבעון האחרון: סכמו ביצועים, הצלחות, ניסיונות וכישלונות ובדקו מה ניתן יהיה לשפר כמאמץ אחרון ברבעון הרביעי של השנה.
בדקו עם הצוותים, אילו רעיונות יצירתיים, המלצות לפרויקטים, יוזמות והצעות לחדשנות גיבשו במהלך ימי ההתאווררות מהעבודה.
כדי לחזור למסלול עבודה שגרתית, מהנה ותפוקתית, תידרש כמנהל להשקיע בהגדרות ברורות יותר, של מטרות, יעדים ומשימות. במיוחד עכשיו, כשהארגון ניצב בפני חודשיים אחרונים של שנת העבודה 2011, מציאות עסקית לא ברורה, תחזיות ומגמות של קשיים ומשברים עולמיים בכלכלה, למאמצי השיווק, המכירות והשירות האחרונים תהיה משמעות קריטית על הביצועים השנתיים.
תחרויות אישיות וקבוצתיות, פרסים- תעודות, מדליות, כתבת מגזין בעיתון החברה או באינטראנט, או ארוחת בוקר עם המנהל, יאתגרו את העובדים ויאפשרו למנהל לצמצם את העייפות, הריקנות או תחושת האסטרונאוטיות, בדרך להתגברות על 'דיכאון אחרי החגים' וחזרה נלהבת למסלול העבודה. והכול, עד החג הבא.
הכותבת היא שירית בן- ישראל, מנכ"לית חברת STS- עיצוב ארגונים מובילים בע"מ, יועצת רב- תחומית להצלחה בניהול: אסטרטגיה, שיווק ומיתוג