לאחר שנים בהן הנושא היה תקוע בסבך הבירוקרטיה, אושרו היום תקנות המשרד להגנת הסביבה המטילות על גופים בעלי היתרי הזרמה לים לשלם היטל כספי המתבסס על סוג וכמות המזהמים אותם הם מזרימים לים
ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה היום את התקנות למניעת זיהום הים ממקורות יבשתיים שיזם המשרד להגנת הסביבה. התקנות קובעות כי ההיטל יוטל על מי שמזרים או מטיל שפכים או פסולת לים בהיתר. הפדיון מהיטל זה יועבר לקרן למניעת זיהום הים וישמש לאכיפה ופיקוח על מזהמי הים.
יש להדגיש, כי היתרי ההזרמה לים ניתנים כיום על ידי הועדה הבינמישרדית למתן היתרים, רק כאשר אין חלופות לטיפול או לסילוק יבשתי של הפסולת או השפכים.
השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: "אנחנו מגדירים היום 'כללי משחק' חדשים בישראל כפי שנעשה במדינות רבות בעולם וממשיכים ליישם את עיקרון המזהם משלם. התשלום הכספי מגלם את העלויות הנובעות מהזרמת השפכים לים ויתמרץ להפחית ההכרחי את השפכים המוזרמים וכך נצמצם את הפגיעה בסביבה הימית, בבריאות הציבור ונהנה מחופים נקיים יותר".
העקרונות עליהם מושתת ההיטל המוצע -
• ההיטל יוטל על בעלי היתרי הזרמה בלבד.
• סכום ההיטל ייגזר מסוגי המזהמים המוזרמים והכמויות המוזרמות מכל סוג.
• שיעור ההיטל יהיה שונה לכל סוג של מזהם, וישקף את אומדן הנזק הסביבתי היחסי הכרוך בהזרמת מזהמים אלו. (כך למשל, קילוגרם כספית סביר שישפיע על הסביבה , מאשר קילוגרם מוצקים מרחפים).
• ההיטל יושפע מנסיבות ההזרמה וממיקום ההזרמה. הזרמה לחופי הים התיכון תחייב שיעור היטל שונה מההזרמה למפרץ אילת או ים המלח.
• גובה ההיטל יהיה אפקטיבי, באופן שישפיע על התנהגותם של בעלי ההיתרים ויעודדם להפחית כמות חומרים מזהמים המוזרמים לים. מדובר בהיטל שיכול להגיע למיליוני שקלים בשנה.
התקנות המוצעות יכנסו לתוקף ב- 1 באוקטובר 2011 וזאת כדי לאפשר למקבלי ההיתרים ולמשרד להגנת הסביבה להתארגן לקראת יישום התקנות.