לאחר שנים שבהם פעל פאב "השמורה" באופן בלתי חוקי, בית המשפט העליון שם סוף לסבלם של תושבי שכונת אחוזה בחיפה וקבע כי יש להרוס את המבנים הבלתי חוקיים בפאב "השמורה" ולהחזיר את השטח לשימוש הציבור. בהחלטתם מציינים שופטי בית המשפט העליון כי דיני התכנון המודרניים מחייבים לשקול גם שיקולים חברתיים וסביבתיים

כלים

בית המשפט העליון קיבל הבוקר (ד') את הערעור שהגישה 'אדם טבע ודין' נגד תוכנית הבנייה במתחם "השמורה" בחיפה. בהחלטתו, הפך בית המשפט העליון את החלטת בית המשפט המחוזי בחיפה וקבע כי אין להכשיר תוכניות בנייה בלתי חוקיות וכי יש להרוס את המבנים שהוצבו במקום ולהשיב את השטח לשימוש הציבור.

משמעות ההחלטה היא שצו ההריסה בשטח ייכנס לתוקפו והשטח יחזור להיות פתוח לשימוש הציבור. בהחלטתו מתייחס כבוד שופט בית המשפט העליון, עוזי פוגלמן להכשרת עבריינות בנייה ופוסק: "...אין לאשר תוכנית שאינה ראויה תכנונית רק משום קיומה בשטח של בנייה בלתי חוקית שהינה פועל יוצא של הפרת דיני התכנון והבנייה. שאם לא תאמר כן, תמצא כי עברייני הבנייה הם שמתווים את דפוסי התכנון במדינת ישראל".

בית המשפט העליון אף מתח ביקורת על החלטת בית המשפט המחוזי וקבע כי לא היתה כל עילה להתערבות בית המשפט המחוזי בחיפה בהחלטת המועצה הארצית.

עו"ד קרן הלפרין מוסרי, מנהלת תחום קהילה וסביבה ב'אדם טבע ודין': "מדובר בהחלטה חשובה של ביהמ"ש העליון המחזקת את ההגנה על שלטון החוק ואת האינטרס החשוב של מניעת עידוד עבריינות הבנייה על ידי הכשרתה בדיעבד. פסק הדין מקדם גם את הצדק הסביבתי, שכן שכונה שלמה סבלה במשך שנים ממטרדים קשים עקב הפעילות ב"שמורה", וכיום יוכלו התושבים לחזור ולהנות משטח ירוק ופתוח".

פאב השמורה אשר החל את דרכו כמזנון לפני כעשרים שנה, הוקם בואדי אחוזה, בלב שכונת אחוזת שמואל בחיפה, באופן בלתי חוקי וללא רישיון עסק. עם השנים התרחב המזנון, המצוי בלב אחד השטחים הירוקים הפתוחים האחרונים שנותרו בחיפה, והשתלט על שטחים פתוחים נוספים, תוך ביצוע עבירות בנייה חמורות, עד שהגיע למימדים של גן אירועים רחב ידיים והיווה מפגע סביבתי בלתי נסבל עבור המתגוררים בסביבתו. לאור זאת עתרה אדם טבע ודין לביהמ,ש המחוזי בדרישה להורות לוועדה המקומית להרוס את הבניה הבלתי חוקית. ביהמ"ש קיבל את העתירה וקבע /שיש להרוס את המבנים בתוך שנתיים או לחילופין להגיש תכנית להכשרת עבודות הבניה.

בשנת 2005 הגיש בעל המקום תכנית שנועדה להכשיר בדיעבד את עבירות הבנייה החמורות, והמשך פעילות העסק במקום. 'אדם טבע ודין' ותושבי האזור הגישו התנגדויות לתוכנית, אך הועדה המחוזית בחרה לאשר את התוכנית ולאפשר את המשך פעילותה של המסעדה במקום.

'אדם טבע ודין' הגישה ערר על החלטה זו למועצה הארצית, אשר קיבלה את טענות 'אדם טבע ודין' וקבעה כי יש להשאיר את שטח השמורה ירוק ופתוח ולשמור על רציפות השטחים הפתוחים בעיר וכן כי יש לקחת בחשבון את מימדי עבריינות הבניה שבעברו של המקום.

היזם עתר כנגד החלטת המועצה הארצית, ובית המשפט המחוזי בחיפה קיבל את הערער והכשיר את הבנייה במקום. כאמור, 'אדם טבע ודין' ערערו לביהמ"ש העליון על החלטה זו, ובנוסף ערערו גם נציגי תושבים ופרקליטות המדינה, והיום קבע העליון כי יש להרוס את המבנים הבלתי חוקיים במקום ולהחזיר את השטח לשימוש הציבור.