80% מהציבור לא מרוצים מפעילות הממשלה בתחומי הדת והמדינה ביניהם 90% מהחילונים. 83% תומכים בקיום חופש דת ומצפון בישראל. כך עולה ממחקר מדד הדת והמדינה לשנת 2011. את המדד ערך מכון המחקר סמית עבור עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון והוא התפרסם בשיתוף עם Ynet.
הסקר שעליו מתבסס המחקר נערך בעיצומה של מחאת האוהלים. למרות זאת 64% מהמשיבים רואים במתח בין חילונים לחרדים את המתח הקשה ביותר או השני אחריו, ורק 30% סבורים כך לגבי המתח בין עשירים לעניים.
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון הרב עו"ד אורי רגב אמר בתגובה ש"הציבור מביע אי אמון מוחלט במדיניות הכניעה של הממשלה בפני המפלגות החרדיות ורוצה בקיום עקרון חופש הדת והמצפון. ממצאי המדד מוכיחים חד משמעית שהציבור מבין שבלי שירות של חרדים ועבודת חרדים לא יהיה שוויון בנטל ולא יהיה צדק חברתי."
מדד הדת והמדינה הוא מחקר שנתי שעורך מכון סמית עבור עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון. המחקר מתבסס על סקר בעל מדגם גדול במיוחד של 800 איש מקרב האוכלוסייה היהודית הבוגרת, שנערך בין ה-16 ל-22 באוגוסט.
מדד הדת והמדינה מגלה שהתמיכה בשוויון בנטל, כלומר בחובת שירות לחרדים, ביציאת אברכים לעבודה וכן באכיפת לימודי ליבה, מקיפה כמעט את כל הציבור הלא חרדי.
93% מהציבור הלא חרדי ו-87% מכלל הציבור היהודי (כולל חרדים) סבורים שיש לחייב את בחורי הישיבות בשירות צבאי או לאומי. מתברר שגם לנוכח הרצון שהחרדים יצאו לעבודה אין בציבור נכונות לוותר על חובת שירות צבאי (50%) או לפחות אזרחי (37%).
85% מהלא חרדים (79% מכלל הציבור היהודי) בעד הקטנת המימון הממשלתי לישיבות ולמשפחות מרובות ילדים כדי לעודד גברים חרדים לצאת לעבוד. זו עליה של 4% לעומת 2010 ושל 8% לעומת 2009. 85% מהלא חרדים גם סבורים שיש לחייב את מוסדות החינוך החרדיים בתוכנית ליבה.
אחת מכל שתי נשים לא חרדיות (50%) אמרה שלא היתה עולה כלל על אוטובוס מהדרין שבו נהוגה הפרדה בין גברים לנשים. רק 29% מהגברים הלא חרדים חושבים שנשים מהמגזר שלהם לא היו עולות על קו מהדרין. הדבר מעיד על פער גדול בתודעה בין שני המינים לגבי האיום שקווים כאלה יוצרים לנשים.
63% מהציבור תומכים בהפעלת תחבורה ציבורית בשבת בהיקף מלא (27%) או חלקי (36%). זו עלייה משמעותית לעומת 58% בחורף 2010. בקרב החילונים תומכים 93% ובקרב העולים 90%.
שוב התברר: התמיכה בחופש בחירה בנישואים גדולה מאוד. 62% מהאוכלוסייה היהודית בעד הכרה בכל סוגי הנישואים, כולל נישואים קונסרבטיבים, רפורמים ואזרחיים.
רוב הציבור 52% תומכים בהכרה בנישואים של זוגות בני אותו מין, ביניהם 69% מהחילונים. בניגוד לנושאי דת ומדינה אחרים בנושא הזה העולים מגלים שמרנות גדולה: 67%, כשני שליש מהעולים מתנגדים. 61% תומכים בהכרה בגיורים של כל הזרמים.
הרב רגב אמר בתגובה שיש הסכמה מוחלטת בקרב הציבור הלא חרדי: "כדי להשיג צדק חברתי צריכה להיות חובת שירות צבאי או אזרחי, צריך לקצץ בהקצבות לישיבות ולהוציא אברכים לעבודה וצריך לחייב מוסדות חרדים ללמד תוכנית ליבה. הציבור מבין שבלי שוויון בנטל זה לא יעבוד, ומעביר מסר ברור: אסור להירתע מעימות עם המפלגות החרדיות. אחרת לא רק שהנטל על מעמד הביניים לא יקטן. הוא ילך ויגדל".
61% תומכים בחוק דרעי
מדד הדת והמדינה שערך מכון סמית עבור עמותת חדו"ש העלה גם ממצאים מרתקים בנושאים פוליטיים. 61% מהאוכלוסייה היהודית תומכים בהעברת חוק שיאסור על מי שביצע עבירות פליליות חמורות שיש עמן קלון לכהן בכנסת ובממשלה. זאת, לנוכח כוונת מנהיג ש"ס לשעבר אריה דרעי לחזור לחיים הפוליטיים.
תוצאה מעניינת: 65% מהעולים מתנגדים להעברת החוק. זאת, למרות העוינות הגדולה בין ציבור העולים לתומכי ש"ס, ואולי בשל חוסר אמון במערכת המשפט. כן מתנגדים לחוק 82% מהחרדים.
מנכ"ל חדו"ש הרב אורי רגב אמר בתגובה ש"חזרתו של אריה דרעי לפוליטיקה תדרדר עוד יותר את כבודה של המערכת הפוליטית בישראל. יש לזכור שעד היום דרעי לא חזר בתשובה ולא הכיר באחריותו ובכישלונו. טוב שרוב הציבור מבין שאין מקום בכנסת ובממשלה לעבריין שהורשע בקבלת שוחד ומסרב להכיר בעבירותיו ולחזור בתשובה..שיבתו לזירה הציבורית לא תאחה קרעים אלא תרבה מחלוקות ותערער את שלטון החוק"
43% מהאוכלוסייה היהודית תומכים בכניסתו של יאיר לפיד לפוליטיקה. מתוכם 24% מעוניינים שיעשה זאת בראש מפלגה עצמאית ו-19% במסגרת מפלגה קיימת.
זוהי ללא ספק תמיכה משמעותית אבל צידה השני הוא שלמרות שמדובר באיש תקשורת פופולארי במיוחד, כניסתו לפוליטיקה אינה נושא להסכמה לאומית. 57% מהאוכלוסייה היהודית אינם תומכים. אפילו בקרב הציבור החילוני רק 55% תומכים בכניסת לפיד לפוליטיקה. בקרב החרדים מאה אחוז אינם תומכים ובקרב העולים 62%. לתמיכה הגדולה ביותר זוכה לפיד בקרב מצביעי קדימה. 71% תומכים בכניסתו לחיים הפוליטיים, מהם 40% רוצים שיעשה זאת בראש רשימה עצמאית..