האי במטבח המודרני נולד מתוך צורך ולכן הוא איננו גחמה עיצובית או טרנד חולף אלא מהות עיצובית חשובה ומרכזית במטבחים מעוצבים רבים היום. כל עוד חלל המטבח מאפשר זאת כמובן.
מדוע אי למטבח?
המטבחים המודרניים החלו כחדר סגור בבית, המרוהט בארונות אחסון עם משטחי עבודה וכיור. לצידם מוקמו מוצרי החשמל ההכרחיים: תנור משולב עם כיריים ומקרר. החשיבה התמקדה בפונקציונליות. בחללים נרחבים יותר התאפשר להוסיף שולחן אוכל למשפחה המצומצמת. הגישה הייתה להסתיר את מה שאפשר: את מלאכת הבישול, הריחות וחווית העשייה במטבח.
עם הזמן נפתחו קירות המטבח לחללי הבית המשותפים המרכזיים. בתחילה בעזרת פתח חלון לפינת האוכל המרכזית, לאחר מכן לסלון, עד שהוסרו כמעט כל המחיצות, מתוך מגמת עיצוב מוצהרת, התואמת לסגנון החיים המודרני. עיקרה הוא פתיחות וניצול טוב יותר של המרחב.
ברגע שהוסרו קירות המטבח והוא הפך למטבח פתוח התעוררה דרישה למקומות נוספים לאחסון ולמשטחי עבודה. אם עד אז הארונות ריהטו כמעט כל קיר פנוי ומשטחי העבודה מוקמו לאורך הקירות, במצב החדש נשארו פחות קירות. בקירות שנשארו נפתחו פתחים גדולים יותר לחלונות ועל כן נדרשה תשובה לצורך בארונות ובמשטחי עבודה נוספים.
האי כפתרון אידיאלי
האי למטבח הפך לפתרון אידיאלי במטבחים מודרניים ובמטבחים מעוצבים בפרט. הוא חופשי, אפשר לקבוע את מידותיו, את תכולתו ואת מראהו. אפשר למקם בו כיור, כיריים, משטחי עבודה, מקומות אחסון נוחים ונגישים, ארונות מעוצבים ואף להקצות עליו מקום לאכילה.
מלבד נוחות השימוש והתפקוד המרשימים של האי במטבח, האי מאד ייצוגי בשל מיקומו המרכזי. הוא ישפיע מאד על הנראות הכללית של מרחב המטבח. במרבית המקרים הוא גלוי לחלוטין, נראה ממקומות רבים בבית ומשמש כקו תיחום דמיוני בין המטבח לסלון או לפינת האוכל. במיוחד במטבחים יוקרתיים בהם מלוא תשומת הלב מוקדשת למטבח.
בצדו של האי, הפונה לתוך מטבח, נשתדל למקם פונקציות הכרחיות, בהתאם לייעודו, ואת כל מה שיגרום למטבח להיות יותר נוח ונגיש בפעילות השוטפת. בצדו האחר, הגלוי לאזור המגורים, יתכן מאד שנעדיף לתכנן בצורה שונה, מעוצבת וייצוגית יותר.
מידות אידיאליות של אי במטבח
השיקולים הראשונים של תכנון האי במטבח צרכים להיות פונקציונליים. האם הכיריים ימוקמו בו? הכיור? רק מקומות אחסון? אזור לישיבה ומספר מקומות הישיבה? לא בכל מטבח ניתן לתכנן אי. לעיתים ישנם אילוצים, כמו: אופי השטח המוקצה למטבח או מידותיו, שלא יאפשרו תכנון של אי. אי קטן מדי יהיה פחות שימושי ואולי לא יהיה פרופורציונלי למטבח בכללותו.
המידות האידיאליות של האי במטבח תלויות בחלל הכולל של המטבח ושל כל האזור הפתוח בו הוא ממוקם. מצד אחר גם לא נרצה שישתלט יתר על המידה על הבית ולא ישאיר מקום לפונקציות חשובות אחרות.
נקודה חשובה להקפדה היא המרחק האידיאלי בין האי לארונות המטבח האחרים. מומלץ להשאיר בין 110 ס"מ ל-120 ס"מ בין האי לארונות. במעברים ללא ארונות אפשר להשאיר קצת פחות. ובכל מקרה לא מומלץ להשאיר פחות מ-80 ס"מ.
תכנון ועיצוב אי במטבח מודרני
תכנון האי צריך להתאים למהלכים הגיוניים של העבודה במטבח. היחידות הפונקציונליות יתוכננו בהתאם. אם הכיריים ממוקמות באי, למשל, יהיה נכון למקם בקרבת מקום את מגירות הסירים ויחידת התבלינים, שיהיו בהישג יד נוח. כמו כן, יש להקפיד על מרחקי בטיחות. יש להימנע מלמקם את הכיריים בקצוות. יש לדאוג שתמיד יהיו משטחי עבודה פנויים סביבם.
במותג המטבח היוקרתי next125 של חברת שולר גרמניה מוקדשת תשומת לב רבה לתכנון ועיצוב האי במטבח. בין עיצוביו המיוחדים של המותג שולחן בישול בעיצוב מיוחד, המשלב חומרים שונים, וזכה בפרסי עיצוב רבים, רגלי אלומיניום בגוון שחור אוניקס לאי מרחף, עגלת טרולי ניידת כפריט שימושי לצד האי ואפשרויות עיצוב רבות אחרות בהתאמה אישית.
המאמר נכתב באדיבות מותג הפרימיום next125 אשר מוצג באולם תצוגה מרהיב בהרצליה פיתוח. בואו להגשים את האי שלכם. 09-9569903 info@schuller.co.il