סדרת "מוסיקת עולם" במשכן לאמנויות הבמה תציג במהלך עונת 2010-2011, ארבעה קונצרטים של אמני מוסיקת עולם מובילים מחו"ל, בייעוצו המוסיקלי של עידן רייכל

כלים

על הבחירה בעידן רייכל לניהולה של הסדרה אומרת חנה מוניץ, מנכ"ל האופרה הישראלית- המשכן לאמנויות הבמה:

"בית האופרה מתמחה בסוגי מוסיקה רבים. השנה החלטנו לפתוח סדרה שבהגדרתה מציגה מוסיקת עולם בינלאומית. הבחירה בעידן רייכל הינה מתבקשת. רייכל הוא האמן הישראלי הבינלאומי הבולט ביותר שפועל בתחום זה. בחירותיו לסדרה הראשונה שאנו משיקים הינן מרתקות ומסקרנות וחושפות לקהל הישראלי אמנים ויוצרים חשובים הזוכים להערכה גדולה מצד הקהל בעולם כולו".

לדברי עידן רייכל, "ההיענות מצד האמנים הייתה מרשימה ומרגשת. המשותף לכל האמנים שהוזמנו הם שורשיהם האפריקאים הבאים לידי ביטוי במגוון הסגנונות והז'אנרים: מוויו פארקה טורה ממאלי, דרך בויקה מספרד, ליידסמית' בלאק ממבזו ועד ריצ'רד בונה- כולם חצו גבולות והצליחו, במוסיקה הייחודית שיצרו, לחצות את גבולות אפריקה ולהגיע למאזינים בכל העולם. אני בטוח שהקהל הישראלי יחבק אותם חיבוק גדול".

קונצרט ראשון

וויו פארקה טורה _(Vieux Farka Toure)

יום שישי | 26/11/2010 | 22:00 | האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה

וויו פארקה טורה הוא זמר וגיטריסט, מהמשפיעים והידועים ביותר ממאלי. הוא משלב מוסיקה מאלית אפריקאית מסורתית עם מוסיקה מערבית הכוללת רוק'נ'רול, רגאיי, פופ וסלסה. אביו, עלי פארקה טורה, נחשב לאחד מגדולי הגיטריסטים המאליים הבינלאומיים ומי שהוכיח שאת הנשמה האמיתית של הבלוז ניתן למצוא במערב אפריקה. טורה הבן לעומתו, הצליח לצעוד אל מחוץ לצילו של אביו כאשר הגיע עם רעיון רדיקלי אפילו עוד יותר – שילוב של הצליל השורשי עם הסאונד חוצה הז'אנרים של להקות הג'אמים ומוסיקת הדאב מג'מייקה. זהו שילוב ייחודי של גיטרות וירטואזיות ושורשים צפון מאליים מסורתיים שהביאו מבקרי מוסיקה ומאזינים אדוקים לכנות את טורה "הג'ימי הנדריקס של הסהרה". לא בכדי זכה המוסיקאי בן ה-29 להופיע בפני מיליארד צופים בטקס פתיחת משחקי המונדיאל ביוהנסבורג, בהופעה שגם הוקלטה וראתה אור כאלבום.

טורה הוציא לאור עד כה ארבעה אלבומים (כולל אלבום ההופעה בטקס המונדיאל). אלבומו הראשון שיצא ב-2006, בו השתתף גם אביו המנוח בחלק מן הקטעים, זיכה אותו בתשומת לב בינלאומית ולתשבחות המבקרים. אלבומו האחרון של טורה, "פונדו", עליו עבד יחד עם המפיק ונגן הבס הישראלי יוסי פיין, נחשב ע"פ iTunes לאחד מאלבומי מוסיקת העולם הטובים ביותר לשנת 2009. נוסף על כך, נכנס האלבום ודורג גבוה ברשימות אלבומי השנה של מבקרי הוול סטריט ג'ורנל, ניו יורק טיימס, ה-BBC ועוד.

טורה יגיע לארץ במסגרת סדרת "מוסיקת העולם" של המשכן לאמנויות הבמה ויופיע בליווי אנסמבל של 5 נגנים: גיטרה אקוסטית, תופים, כלי הקשה וכלים אפריקאים מסורתיים.

קונצרט שני

קונצ'ה בויקה (Concha Buika)

יום שישי | 11/2/2011 | 22:00 | האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה

קונצ'ה בויקה, זמרת פלמנקו ממיורקה אשר הייתה מועמדת בשנת 2008 בקטגורית אלבום השנה בתחרות הגראמי הלטיני. בויקה היא בעלת שורשים אפריקאיים והשפעות צועניות, והיא מבצעת מוסיקת פלמנקו בהשפעות מוסיקת נשמה אפריקאית וג'אז.

משפחתה במקור מגינאה המשוונית, קולוניה ספרדית לשעבר. אביה גורש מסיבות פוליטיות אך היא נולדה ב-1972 במיורקה, והרבה מהסגנון המוסיקלי שלה כרוך באוכלוסייה המגוונת שבמיורקה: מיליונרים אמריקאים, תיירים בריטים וגרמנים, וכן צוענים עניים ברובע שבו גדלה כנערה השחורה היחידה, ושמהם למדה את רזי הפלמנקו.

את הקריירה שלה התחילה בויקה באי הבילויים איביזה השכן. היא אף ניסתה את מזלה בלאס וגאס, אולם רק עם צאת אלבומה השני "מי נינה לולה" (Mi Niña Lola) ב-2006 אשר הפך לסנסציה בספרד, היא התפרסמה וקצרה שבחים רבים. אלבומה השלישי "נינה דה פווגו" (Niña de Fuego) שיצא ב-2008 היה מועמד לפרס הגראמי הלטיני בקטגורית אלבום השנה. רומנים סוערים ומתוקשרים שלה עם שני צידי המגדר הוסיפו הילה וסקרנות לדמותה בספרד.

קונצרט שלישי

ריצ'רד בונה (Richard Bona)

יום שישי | 22/4/2011 | 22:00 | האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה

ריצ'רד בונה, בסיסט וזמר מפורסם מקמרון, המבצע ג'אז בהשפעות מוסיקה ברזילאית ואפריקאית. שיריו של בונה עוסקים לרוב בסוגיות חברתיות בוערות והוא היה מועמד לגראמי בקטגוריית מוסיקת עולם עכשווית. בונה, יליד 1967, נולד למשפחה של מוסיקאים. כבר בגיל ארבע החל לנגן על הבלאפון (כלי הקשה מערב אפריקאי), ובבגיל חמש הופיע בכנסיית הכפר. משום שהגיע ממשפחה ענייה, נאלץ בהרבה מקרים לייצר את כלי הנגינה בעצמו. בגיל 11 למד לנגן על הגיטרה ובגיל 13 יזם הרכב נגנים והופיע איתו במועדון הג'אז הצרפתי בעיר דאולה. בהשראת נגן הבס האגדי ג'קו פסטוריוס עבר להתמקד בנגינה על גיטרת הבס.

בגיל 22 היגר בונה לגרמניה ולאחר מכן לצרפת שם המשיך להשקיע את זמנו בפיתוח המוסיקה. בצרפת הופיע בין היתר לצד אמנים דוגמת מאנו דיבאנגו, סאליף קייטה, דידייה לוקווד ועוד.

ב-1995 עבר מצרפת והתבסס בניו יורק, הוא הופיע לצד דמויות כמו לארי קורייל, מייקל ברקר, מייק סטרן וסטיב גאד. ב-1999 שיחרר את אלבומו הראשון והשתתף באופן בולט באלבומי הביג בנד של ג'קו פסטוריוס. ב-2002 יצא לסיבוב הופעות עם ה"פט מת'יני גרופ" כווקליסט ומקישן. מ-1999 ועד היום הוא שחרר שמונה אלבומים, חלקם יצאו בחברת ההקלטות קולומביה וחלקם ביוניברסל. באלבומו הרביעי שיתף פעולה באחד הקטעים עם הזמר המפורסם ג'ון לג'נד.

במאמר שהתפרסם בלוס אנג'לס טיימס ב-2001 נכתב: "דמיינו אמן עם הוירטואזיות של ג'קו פסטוריוס, זרימה ווקלית של ג'ורג' בנסון, רגש והרמוניות של ז'או ז'ילברטו, הכל מעורבב היטב עם מסורת אפריקאית, אנחנו מציגים בפניכם את ריצרד בונה!"

קונצרט רביעי

ליידי סמית' בלאק ממבזו (Ladysmith Black Mambazo)

יום שישי | 24/6/2011 | 22:00 | האופרה הישראלית - המשכן לאמנויות הבמה

להקת הגברים מדרום אפריקה המוכרת בעיקר כלהקה שהקליטה עם פול סיימון את התקליט זוכה הגראמי "גרייסלנד". בנוסף זכתה הלהקה בפרסי גראמי נוספים.

ההרכב נוסד ב-1960 על ידי ז'וסף שאבאללה והפך לאחד ההרכבים הפעילים והמוכרים ביותר ביבשת בפרט ובעולם בכלל. ההרכב פועל כיום גם כאקדמיה ניידת, המלמדת אנשים אודות התרבות הדרום אפריקאית.

על פי שאבאללה נולדה היוזמה להקמת ההרכב בעקבות סדרת חלומות שחלם ובהן שמע הרמוניות isicathamiya(המוסיקה המסורתית של שבט הזולו). לאחר שהצליחו מאוד בחתונות ומאורעות דומים, רשם שאבאללה את ההרכב לתחרות של מוסיקת ה- isicathamiya. באופן אירוני, הם היו "כל כך טובים" עד שנאסר עליהם להשתתף בתחרות. ב-1973 הם הוציאו לאור את אלבומם הראשון "אמאבוטו" (Amabutho). האלבום, כמו אלבומים רבים נוספים שלהם, זכה להפוך לאלבום זהב. שיתוף הפעולה שלהם עם פול סיימון ב-1986 סלל את דרכם אל שוק המוסיקה הבינלאומי והביא אותם לידיעתם של מאזינים רבים בכל העולם.

בית האופרה - המשכן לאמנויות הבמה

שדרות שאול המלך 19

תל-אביב

טלפון לכרטיסים: 03-6927777