כלים

ועדת טרכטנברג שמעה היום את המלצות 'אדם טבע ודין' בנושאים הקשורים בצדק סביבתי-חברתי. מנהלת המחלקה המשפטית של 'אדם טבע ודין, עו"ד נעמה הלר הציגה בפני חברי הוועדה מקורות מימון לשינוי כלכלי במדינת ישראל ובהם העלאת גובה התמלוגים על מפעלי ים המלח

לדברי עו"ד הלר, לאור העובדה כי מאז הפרטת כי"ל בשנת 1995, גובה התמלוגים לא עודכן, יש להקים ועדה, בדומה לוועדת ששינסקי שתבחן את הנושא ותגיש את המלצותיה במהירות הראויה ובפרק זמן קצוב.

עוד הסבירה עו"ד הלר כי גובה התמלוגים הנמוך שמשלמים מפעלי ים המלח משאיר נתח רווחים אדיר ולא פרופורציונאלי בידי כי"ל ואינו מגיע לציבור וכי מדובר במאות מיליוני שקלים ואף יותר, אשר יכולים לשמש לרווחה, בריאות, סביבה, חינוך וכיו"ב.

בהמשך התייחסה עו"ד הלר לתאגידי המים והביוב ואמרה כי אופן ניהול מערכות המים והביוב במדינת ישראל קשור קשר הדוק לשוויון ושמירה על משאבי מים וטבע ויש להבטיח אספקה ראויה של שירותים אלו בהתאם לאינטרסים סביבתיים, חברתיים וכלכליים.

על כן, קראה עו"ד הלר לוועדת טרכטנברג למנוע את הפרטת שירותי המים והביוב הקבועה על פי חוק וכן להפוך את עשרות תאגידי המים הקיימים היום למספר מצומצם של תאגידים אזוריים שיוקמו על פי קריטריונים של ערבות הדדית באמצעות שילוב של רשויות מקומיות ממעמד חברתי-כלכלי גבוה עם רשויות ממעמד נמוך בכל תאגיד. על פי המלצות 'אדם טבע ודין', אימוץ המלצות אלו גם יביאו להוזלת תעריפי המים.

בסיום דבריה התייחסה עו"ד הלר לרפורמה בתכנון ובבניה ואמרה כי הרפורמה אינה נותנת מענה אמיתי לחסמים במערכת התכנון ועלולה לפגוע באינטרסים ציבוריים החיוניים לתפקודה התקין של מערכת התכנון.

עו"ד הלר קראה לחזק את מערכות הרישוי בועדות המקומיות ואמרה כי 400 מליון שקלים ש"ח שמיועדים לטובת ביצוע הרפורמה בתכנון ובבניה יכולים להיות מופנים לחיזוק הועדות המקומיות בנושאים אלו. עו"ד הלר השיבה לשאלת חברי הוועדה בנוגע לחוק הוד"לים ואמרה כי יש לשנותו באמצעות קביעת קריטריונים לדיור בר השגה וקביעת תמהיל ראוי של דירות קטנות וגדולות בתוכניות המאושרות.

פרופסור טרכטנברג ציין בסוף דבריה של עו"ד הלר כי הוא מסכים שצדק סביבתי הוא צדק חברתי.