ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום הפעלת מסלול חדש בלשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת לעידוד הקמת מרכזי פיתוח של חברות גדולות בפריפריה. חברות שיבחרו להקים מרכזי פיתוח בפריפריה יקבלו הטבה של החזר תמלוגים בקצב איטי עד לתקרת המענק, כך שחברות גדולות ישלמו למדינה תמלוגים בשיעור של 3% ואילו חברות קטנות ישלמו תמלוגים בשיעור של % 1.3 בלבד

כלים

שר התמ"ת בנימין (פואד) בן-אליעזר: "משרד התמ"ת רואה חשיבות רבה ביצירת כלים חדשים לעידוד הצמיחה הכלכלית ויצירת מקומות תעסוקה באזורי הפריפריה. למסלול זה חשיבות גדולה במיוחד במיקוד המאמץ הממשלתי באזורים אלה, בהיותו מנגנון תמרוץ המקנה לחברות ודאות יחסית בתקצוב פעילות המו"פ שלהן לתקופה בה ניתנת ההטבה. למרכזי מחקר ופיתוח של חברות גדולות יש גם השפעה רחבה על הפעילות הכלכלית בסביבתם הגיאוגרפית, ומסלול זה מגשים את מדיניות המשרד לחיזוק הפריפריה"

שר האוצר יובל שטייניץ: "משרד האוצר רואה בתכנית זו כלי לעידוד החדשנות והמו"פ בישראל ולצמצום הפערים המשמעותיים בין הפריפריה למרכז, הבאים לידי ביטוי בין היתר ברמות השכר וההשכלה"

ועדת הכספים של הכנסת אישרה היום הפעלת מסלול חדש בלשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת לעידוד הקמת מרכזי פיתוח של חברות גדולות בפריפריה.

בהמשך לתכניות סיוע קודמות להקמת מרכזי מו"פ בפריפריה ולקליטת עובדים חדשים במרכזי מו"פ ומפעלי עוגן באמצעות סבסוד שכרם, חתמו ביולי 2009 משרדי האוצר והתמ"ת על סיכום בין-משרדי ליצירת מנגנון לתמרוץ חברות גדולות להקמת מרכזי מחקר ופיתוח בפריפריה. התכנית החדשה מהווה חלק מהצעדים אותם נוקטת הממשלה לעידוד הצמיחה באזור הפריפריה ושיפור פוטנציאל הצמיחה של כלל המשק, בדגש על הגדלת היקפו ושיפור איכותו של המחקר והפיתוח. זאת, בהמשך לממצאי ועדת מקוב, אשר ייחסו תפקיד קריטי לתרומתה של הצמיחה הכלכלית של חברה גדולה ולהשפעות החיצוניות הנלוות אליה - למסה התעשייתית והעסקית הנוצרת בסביבה בה היא פועלת. היום אושרו בועדת הכספים של הכנסת הוראות המסלול המבוססות על סיכום זה.

המסלול יופעל ע"י לשכת המדען הראשי במשרד התמ"ת. ד"ר אלי אופר, המדען הראשי ציין כי כלי הסיוע החדש הנו אחד הבודדים הקיימים כיום, אשר מטרתו לעודד יצירה משמעותית של תעסוקת עובדי היי-טק בפריפריה. "אנו בלשכת המדען הראשי" הדגיש ד"ר אופר, "מאמינים כי תמיכה בחברות ההיי-טק הישראליות בשיעור חריג תאפשר להן להתחרות בעלויות השכר הנמוכות המשולמות לעובדי מחקר ופיתוח במדינות המזרח, ולפיכך, הן יעדיפו להעביר פעילות מחקר ופיתוח לפריפריה בישראל במקום למדינות במזרח-אסיה ומזרח-אירופה. אני סבור כי לחברות ההיי-טק הגדולות היכולת להקים מרכזי פיתוח משמעותיים בפריפריה, אשר יהוו עוגן תעסוקתי וירכזו סביבן חברות היי-טק קטנות נוספות, אשר ביחד יביאו לשינוי המיוחל במאפייני השכר והתעסוקה בפריפריה".

פרטי התכנית: המסלול החדש יופעל במסגרת תכנית שנתית של תמיכה בפרויקטים ייחודיים של חברות גדולות במשך 3 שנים. התמיכה תהיה בשיעור של 75% - 65% מתקציב הפרויקט, ויחולו עליה הוראות חוק המו"פ והתקנות שהותקנו מכוחו, ובהן החובה לשלם תמלוגים, תוך ביצוע ההתאמות הנדרשות. התקציב שיועמד לרשות מסלול מרכזי מו"פ בפריפריה של חברות גדולות לא יעלה על 100 מליון ₪, מתוך סך התקציב הכולל של המדען הראשי באותה שנה.

תנאי הסף לתכנית זו יהיו:

  1. רוב ייצור (מעל 50%) של תוצרי התכנית ייעשה במדינת ישראל.
  2. המסלול מיועד לחברות שהתאגדו בישראל ושמחזור המכירות הכולל שלהן מפעילות בישראל בשנה שקדמה להגשת הבקשה עלה על 100 מליון דולר.
  3. התכנית תהיה בעלת רמת חדשנות גבוהה על פי מדדי המדען הראשי.
  4. בשנה הראשונה לתמיכה לפחות 40% מהעובדים יתגוררו בפריפריה, בשנה השנייה - לפחות 50% מהעובדים יתגוררו בפריפריה, ובשנה השלישית - לפחות 60% יתגוררו בפריפריה.
  5. באם תידרש פעילות של קבלנות משנה במסגרת התכנית - היקף הפעילות המבוצעת במסגרת זו מחוץ לפריפריה לא יעלה על 40% מהיקף התכנית כולה.
  6. ההיקף המינימאלי של סך הבקשות של חברה במסלול זה בכל אחת משלוש השנים יהיה 10 מליון ש"ח, והיקף מינימאלי של סך התכנית של אותה חברה יהיה 60 מליון ₪.

הטבה משמעותית נוספת שתוענק לחברות שיבחרו להקים מרכזי פיתוח בפריפריה הנה החזר תמלוגים בקצב איטי עד לתקרת המענק, כך שחברות גדולות ישלמו למדינה תמלוגים בשיעור של 3% ואילו חברות קטנות ישלמו תמלוגים בשיעור של % 1.3 בלבד.