מחקר שפורסם בעיתון הרפואי contraception נועד להעריך את יעילות הגלולה החדשה למניעת היריון YAZ שנלקחת במתכונת נטילה רציפה של 28 גלולות , 24 גלולות פעילות ועוד 4 גלולות לא פעילות בהשוואה לטיפול פלאצבו (דמה) בטיפול באקנה

כלים

המחקר כלל 534 נשים צעירות בריאות החל בגילאי 14-45 אשר סבלו מאקנה בדרגה בינונית . הנשים חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה שטופלה בגלולת YAZ (כללה 266 נערות) וקבוצה שטופלה בתרופת פלאצבו\דמה (כללה 268 נערות) .

המעקב אחר הטיפול נערך במשך 6 מחזורי טיפול וכלל הערכות לגבי מצב העור והאקנה שנעשו בתום חודש , 3 חודשים ו6 חודשי טיפול . תוצאות המחקר הראו ירידה משמעותית  במצב האקנה בקרב קבוצת הנשים שהשתמשו ב YAZ .

בסיום המחקר, מספר הנערות בקבוצה שנטלה את הגלולה שמצב עורן הוערך ע"י החוקרים כ "נקי " או "כמעט נקי " היה גבוה פי 4 ממספר הנערות בקבוצת הפלאצבו . גלולת ה YAZ במתכונת לקיחה של 28 יום  המכילה מינון נמוך של אסטרוגן הורידה באופן משמעותי את מספר פצעי הבגרות והוכיחה שיפור ניכר במצב העור.

החוקרים מסבירים את יעילות  הגלולה בטיפול באקנה בעובדה שהיא מכילה מרכיב פרוגסטיני ייחודי, דרוספרינון,  שהוא בעל תכונה הנוגדת את ההורמון הגברי (אנטיאנדרוגן) ולכן תורמת  לשיפור באקנה.

דר' אריה ישעיה, רופא בכיר, מנהל מרכז רפואי "דניאלי", גבעתיים ומזכיר החברה הישראלית לאמצעי מניעה ובריאות מינית, מציין  כי "אקנה הינה תופעה המופיעה בעיקר בגיל ההתבגרות ומטרידה נערות רבות. התופעה יכולה גם להופיע בגילאים מאוחרים יותר ובעצם נשים יכולות לסבול מאקנה במהלך כל שנות הפוריות שלהן".

דר' ישעיה מוסיף גם כי: "הגלולה החדשה למניעת הריון, יאז,  אושרה לטיפול באקנה בינוני . התוויה רפואית זו שניתנה על יד משרד הבריאות לגלולה מסתמכת על אישור הגלולה בהתויה זו בארה"ב על ידי ה- FDA וכן נסמכת על מחקרים שנעשו עם הגלולה בהקשר זה".

לדברי דר' ישעיה: שבוע הפסקה בנטילת הגלולה שהיה נהוג עד כה, עלול לגרום להתחדשות הופעת האקנה, תוך כדי שימוש בגלולות. לעומת זאת בגלולה יאז, יש מתכונת נטילה רציפה של 24 גלולות פעילות וארבע גלולות פלאצבו (דמה) שמשפרת את השפעתו החיובית של הדרוספירנון.