צ'רלס אוקיקי, תושב פיניקס בארה"ב, בעל לאישה ואב לשלושה ילדים, הגיע לכותרות במאי 2010, כאשר היה המטופל הראשון בארה"ב ששוחרר מבית חולים עם לב מלאכותי. בעזרת הטכנולוגיה המתקדמת ביותר, אשר מכונה “Freedom Driver”, יכול היה האיש להשתחרר מבית החולים ולשוב למשפחתו בביתו - ללא לב

כלים

אולם, החל מ-15 בינואר 2011, לא נזקק עוד אוקיקי לטכנולוגיה פורצת הדרך שהעניקה לו חופש ויכולת ליהנות מההנאות הקטנות של החיים - לקרוא סיפור לילדיו, לצאת לבילוי עם אשתו נטלי, ובמילותיו שלו, "לישון במיטה שלי".

ב-15 בינואר 2011 זכה אוקיקי, בן 43, בהשתלת לב - ובהשתלת כליה - בבית החולים Mayo Clinic, לשמחתם של המנתחים והרופאים שטיפלו בו, בני משפחתו, ידידיו ושאר אנשי הצוות של בית החולים. למרות שהוא קיווה זמן רב כי הפרק הבא בהתמודדותו עם מחלת הלב ממנה סבל יהיה השתלת לב, הרי שהגוף שלו ייצר נוגדנים שהקשו על מציאת תורם לב מתאים. הלב שהושתל בגופו בגיל 30 נדחה, וכאשר הגיע ל- Mayo Clinicהוא נזקק ללב מלאכותי.

המכונה שהפעילה את הלב המלאכותי של אוקיקי באותה תקופה שקלה קרוב ל-200 ק"ג וכונתה, בשל ממדיה הענקיים, “Big Blue”. מאחר והמכונה אינה ניידת, נאלץ אוקיקי להתאשפז בבית החולים במשך למעלה מ-600 ימים. עד שברגע היסטורי, ב-3 במאי 2010, הוחלף “Big Blue” בגרסה ששוקלת 6 ק"ג בלבד, ואפשרה לו לנשום סוף סוף את האוויר שמחוץ לבית החולים ולהשתחרר לביתו - לראשונה בארה"ב.

הטכנולוגיה שמאחורי “Freedom Driver” זכתה לאישור מותנה מהרשות האמריקנית למזון ותרופות (FDA) כהתקן לגישור לקראת השתלה שנמצא בשלב של ניסויים קליניים.

המנתח משתיל הלב של Mayo Clinic, ד"ר פרנסיסקו ערביה , שהפנייה החלוצית שלו הובילה לאישור של FDA, מסר כי הניתוח להשתלת הלב בגופו של אוקיקי נמשך 12 שעות, ובתום השתלת הלב הושתלה בגופו כליה מאותו תורם. בשל העומס שנוצר על הכליות של אוקיקי כתוצאה מהשתלת הלב, הפיתרון המתאים ביותר היה להשתיל במשולב לב וכליה.

"ההמתנה הייתה ממושכת, אך בסופו של דבר נמצא תורם לב שהתאים לתמהיל הנוגדנים הייחודי של צ'רלס. נאלצנו להמתין זמן רב עד שנמצא השילוב המתאים, אך ההמתנה השתלמה. אנו מצפים שמצבו של צ'רלס יהיה טוב" אמר ד"ר ערביה.