תופעה קשה של הפרת זכויות אדם וזכויות עובדים זרים על -ידי מעסיקים נחשפה היום בדיווח של רשות האוכלוסין וההגירה במשרד הפנים, בדיון שהתקיים בוועדה למאבק בסחר בנשים בראשות חה"כ אורית זוארץ

כלים

הדיון התקיים לאור תפקודה הלקוי של רשות האוכלוסין וההגירה והביקורת שנמתחה בשנה האחרונה על הטיפול המערכתי הלוקה בחסר, נושא שעלה בדיוני ועדת המשנה למאבק בסחר בנשים.

התמונה שהוצגה מצביעה על כך שרשות האוכלוסין וההגירה עושה מאמצים לאתר קורבנות ולטפל בעובדים הזרים שמנוצלים למטרות עבדות, למרות זאת הנתונים עודם חלקיים ומועטים מכדי להצביע על צמצום בדפוסי הסחר.

בדיון הוצגו הנתונים הבאים:”מאז מרץ 2010, זוהו 25 מקרים של פגיעות חמורות בעובדים/מעסיקים ובעקבות התערבותה ועבודתה עם המשטרה מספר עובדים הועברו למקלט.‏ (מתוכם הוגש עד כה כתב אישום אחד בלבד).

באפריל 2010, נכנס לתוקף תיקון לחוק עובדים זרים המאריך את התקופה המקסימאלית לשלילת היתר של מעסיק עובד זר שביצע הפרות חמורות משנה אחת לשלוש שנים.‏

מאז נרשמו כ- 40 ביטולי היתרים של מעסיקי עובדים זרים:‏ ענף הסיעוד – בוטלו 14 היתרים, ענף החקלאות – בוטלו 20 היתרים, ענף התעשייה והשירותים – בוטלו 4 היתרים .‏

ביטול רשיונות לתיווך עובדים זרים:‏ לשלוש לשכות פרטיות נשלל היתר לתווך עובדים זרים לסיעוד.‏ ללשכה פרטית אחת נשללה ההיתר לתווך עובדים זרים לחקלאות.‏ ניתנה הנחייה ללשכות הפרטיות להפסיק התקשרויות עם 11 חברות תיווך זרות בתחום החקלאות לאחר גילוי הפרות חמורות.

קנסות שהוטלו על מעסיקי עובדים זרים (ינואר - מאי 2010)‏: העסקה שלא כדין-‏ 504 קנסות בשווי של כ- 5,000,000 ש"ח.

סחר בנשים: 9 בקשות להארכת רישיון ב/1 במסגרת תקופת העדות, שתי בקשות לשנת שיקום.

סחר בבני אדם: 78 בקשות להארכת רישיון ב/1 במסגרת תקופת עדות

ניתן ללמוד מהנתונים כי קיים קושי ממשי באיתור קורבנות סחר בנשים, שכן פשיטות יזומות של רשות האוכלוסין יחד עם המשטרה על בתי בושת לא מעלים דבר.

באשר לאיתור קורבנות הסחר הוצגה תכנית לאיתור וטיפול מערכתי, בתהליך הכשרה ממושך והקניית כלים ומיומנויות לאיתור קורבנות ואכיפה. הוקמו ארבעה מינהלים מרכזיים הפועלים בכל המישורים- טיפול בהיתרים, מעסיקים, אכיפה כלפי שוהים בלתי חוקיים, טיפול במבקשי מקלט וטיפול במעברי הגבול.

היחידה אמנם פועלת מזה זמן, אך הנתונים שהוצגו המצביעים על פגיעה בעובדים לא הניבו כתבי אישום אלא רק שלילת רשיון להעסקה או לתיווך.

חה"כ אורית זוארץ, אמרה בדיון כי "הצגת תכנית עבודה ומבנה ארגוני הם תחילתו של שינוי בכיוון הרצוי, אך רחוקים עדיין ממיגור התופעה הבזויה של סחר בבני אדם בכלל ובנשים בפרט."

לדבריה, "מחד, יש לברך את רשות האוכלוסין והגירה על ההתקדמות באיתור קורבנות סחר בבני-אדם, נשים וגברים, באופן מערכתי, ומאידך להביא לכך שהמערכת הארגונית שהוצגה היום תפעל הלכה למעשה ותהיה אפקטיבית. הועדה תמשיך לעקוב אחרי המידע שמגיע מארגוני עובדים זרים, ארגוני זכויות אדם ורשויות המדינה על מנת לטפל באופן מערכתי ושיטתי בכל פגיעה בזכויות אגם ובסחר בנשים בפרט"

אמנון בן עמי, מנכ”ל רשות האוכלוסין וההגירה: “כולנו שותפים לאותה דרך ולאותה מטרה. בתקווה למגר לחלוטין את התופעה הכ"כ מכוערת הזו. רשות האוכלוסין וההגירה עברה דרך ארוכה בחודשים האחרונים לטיפול בסוגיה ועל אף שישנן עוד משימות לפנינו ההתקדמות היא משמעותית ביותר"

רחל גרשוני, המתאמת הבין-משרדית לטיפול בסחר בבני אדם: “ישנו שיפור בטיפול המערכתי ובהקטנת הבירוקרטיה בין הגופים המטפלים השונים. אני רוצה לציין לחיוב את מערך ההדרכות האפקטיבי שמפעילה הרשות בכלל היחידות המאתרות והמטפלות בשטח. יש לקוות כי בעקבות העברת האחריות על הצומת החשוב של מעברי הגבול לרשות האוכלוסין ווהגירה נראה שיפור דרמטי באיתור וטיפול בתופעה"

יו"ר הוועדה למאבק בסחר בנשים, חה"כ אורית זוארץ סיכמה את הדיון ואמרה: "התמונה שהוצגה כאן היום היא צעד בכיוון הנכון, אני קוראת לכלל הגורמים המעורבים לפעול ליצירת שיח ציבורי על בסיס מקצועי. עלינו להרחיב את התודעה הציבורית לתופעה שמצויה בחצר האחורית של מדינת ישראל ובמקביל, לפעול לתיקוני חקיקה נדרשים והגברת האכיפה".