כידוע, יהודים דתיים נוהגים לברך ברכות על כל דבר שעושים (אכילה, שתיה, חתונה,...), ובין ברכות אלו, קיים ביהדות נוסח תפילה מאד חשוב ליוצאים לטיול או לנסיעה ובו מתפללים שהנסיעה תהיה ללא מכשולים וסכנות: תפילת הדרך.

כלים

תפילה זו קצרה למדי אך הנוסח ברור וקליט. אנשים הרגילים לנסוע מידי יום יכולים ללמוד אותה בעל פה על מנת להגיד אותה תוך כדי נסיעה מבלי לצרוך לקרוא אותה מתוך סידור (שלא תהיה מטרה הפוכה! אם קוראים תוך כדי נסיעה אז אי אפשר להתרכז בכביש וזו סכנה הכי גדולה. במקרה הזה ברור שעדיף לא להגיד את תפילת הדרך...).

התנאים בהלכה לאמירת תפילת הדרך הינם ברורים מאד וכדי להכיר את עיקרם על מנת לא לטעות:

- הנסיעה צריכה להיות ממקום למקום ולא נסיעה בתוך עיר אחת או נסיעה העוברת דרך ערים נוספות.

- אורך הדרך צריך להיות לפחות ארבע קילומטרים לפי דעת הפוסקים האשכנזים, או לפחות באורך שמצריך נסיעה של שבעים ושתיים דקות לכל הפחות.

- אם קיים ספק האם ניתן להגיד את תפילת הדרך או לא לפי כללי ההלכה, אז ההוראה היא שניתן להגיד אותה ללא שם ומלכות בברכה הסופית.

גם בטיסה

לרוב המקרים, אנשים נוהגים להגיד את תפילה זו כשהם יוצאים לנסיעה ארוכה ברכב או בתחבורה ציבורית. אך מה קורה כשטסים? האם גם צריכים להגיד תפילת הדרך?

התשובה היא שכן. כאמור, אומרים את התפילה על מנת לבקש להישמר מסכנות הדרך וטיסה גם יכולה להוות סכנה לא קטנה (לא עלינו). אז המסקנה הפשוטה היא שצריכים להגיד את התפילה בזמן טיסה לא מצד הדרך שבה אלא מצד הסכנה הברורה שקיימת.

לצערנו, כשם שאנחנו עדים לתאונות רבות מידי בכבישים כולל תאונות קטלניות, אז גם קורה שמתרחשות תאונות אוויריות קטלניות. אם חלילה קורה תקלה למטוס באמצע הטיסה, אז המטוס קרוב לוודאי יתרסק והסכנה במקרה הזה היא ברורה וקטלנית ברוב המוחלט של המקרים.

נוסח התפילה לטיסה

כשם שסוג התחבורה שונה וגם שסוג הסכנה שונה, אז החכמים תקנו נוסח מיוחד של תפילת הדרך לטיסה. הברכה שחותמת את התפילה זהה לזו שחותמת את תפילת הדרך הרגילה אך גוף התפילה שונה לחלוטין, אז יש להצטייד מראש בנוסח המתאים על מנת לא להיתקע במידה ורוצים להגיד את התפילה בזמן אמת.

לסיכום, אין לשכוח ששום תפילה לא סותרת את חובת הזהירות החלה על כולם ושתהיה לכולם טיסה או נסיעה נעימה ובטוחה!