הקיץ אהוב על הילדים. הים, הבריכה, היציאות הרבות מן הבית, הממתקים והחטיפים שמתלווים ליציאות האלו,קיצור שעות השינה - כולם אהובים על הילדים, אך גם מקשים עליהם לשמור על שיווי משקל בריאותי. באופן כללי, צריך לזכור שהקיץ היא תקופה של מסיבות ובמסיבות, הילדים שלנו אוכלים לא טוב. חומרי שימור, צבעי מאכל והרבה הרבה סוכר מתערבלים להם יחדיו בקיבותיהם הקטנות ועושים בהם שמות– ליחה, וחוסר שקט הם רק אחדים מן הסימפטומים המתלווים לכך
כהורים כדאי לנו לזכור שכשהולכים לאירועים וימי הולדת למיניהם, שבאופק מחכה כבר היום הולדת או האירוע הבא, ולכן המשפט "זה יום הולדת, לא נורא" אולי מרגיע אותנו. המציאות מוכיחה אחרת. חגיגות ימי ההולדת והפיג'מות למיניהן הופכות לחגיגת ממתקים בלתי נגמרת על תקן של בסיס שבועי. זאת כמובן בתוספת דברי המתיקה שנצרכים על בסיס יום יומי בבית ובקייטנה.
בהחלט אפשר גם אחרת. ימי הקיץ הם אינם גזירה משמיים ומה לעשות? חלק עיקרי מתפקידנו כהורים הוא לעמוד על המשמר ולדאוג לבריאות ורווחת ילדינו.
מה חשוב לדאוג שילדינו יאכלו בקיץ?
• רצוי לאכול בקיץ הרבה מאכלים מצננים ובעלי תכולת מים גבוהה. רובינו עושים זאת בלי לחשוב על כך אך לא תמיד עם מוצרים הראויים לצריכה יום יומית. לאכול כל יום קרטיב בקיץ המכיל צבעי מאכל זה פתרון רע, אפילו רע מאוד.
יתרונו הבולט של הקיץ על פני החורף הוא במגוון ענק של פירות והשמיים הם הגבול. שפע של פירות מצננים, מתוקים וטבעיים. פירות היישר מן המקרר, פירות מוקפאים, פירות בשייק. יש רק בעייה אחת עם הפירות – הם מחווירים אל מול ממתקים תעשייתיים. קשה להתחרות בכמות השומן, הסוכר ובמרקמים המלאכותיים ה"נמסים בפה".
הפתרון שאני מצאתי אולי קיצוני אך בשורת התוצאה הוא עובד ובגדול – לא להכניס מלכתחילה את המוצרים הללו הביתה. כשהילדים הולכים לימי הולדת, לסבתא או לחבר, מותר להם לצרוך מן המוצרים הללו במידה. כך נחסכת הדילמה בין "קסטה" מהפריזר הרוויה במרגרינה ובין קרטיב אבטיח קפוא שהכנתם מבעוד מועד.
• זכור לי מקרה של חבר שביקר את בני בפעם הראשונה. מייד לאחר תום ארוחת הצהריים הוא דחף את הצלחת והכריז "קינוח!" בקול דורש אך עליז. הודעתי לו באותו קול עליז ש"לא, יקירי, אצלנו בבית אין קינוח". הלם קל אחז בפניו. הסברתי לו שאנחנו אוכלים קינוחים אצלנו בבית אבל כאלה שהכנו בעצמנו על בסיס טבעי. יש לנו אננס מיובש, ואגוזים.
• רבות כבר נאמר ונכתב על הכנת דברי מתיקה ממיני פירות ועל בסיס טבעי. המינוס הוא כמובן הבלאגן שנגרם במטבח, אך לעומתו קיימים שלושה פלוסים כבדי משקל – העבודה המשותפת עם הילדים, איכות החטיף וכמובן עלויות זולות בצורה משמעותית. (אל תזלזלו בפלוס השלישי שכן מדובר בהוצאה לא מוכרת כבדה מאוד, בעיקר כאשר הבית הופך במהלך הקיץ למועדון חברים על בסיס יומיומי) הראשון והקליל שבהם, שכל כך מתאים לקיץ, הוא שייק פירות.
וכאשר אני אומרת שייק, הכוונה היא לפרי עצמו, חתוך לקוביות וטחון בבלנדר, ואפילו פשוט מכך, ב"סטיק" בתוך כוס גבוהה שממנה גם שותים. תתפלאו כמה הדבר הבסיסי הזה טעים, מרווה ומצנן – ורוב הילדים מתענגים עליו, בעיקר אם הם שותפים בהכנה במסגרת כללי הבטיחות הנהוגים בביתכם. אפשר לרסק פנימה גם קרח ולהוסיף כף טחינה להסמכה. כל התהליך לוקח כ – 3 דקות, והמוצר המוגמר מתקבל מייד, אין צורך בדחיית סיפוקים...וזו דרך אגב גם יופי של ארוחת בוקר.
• על בסיס של אותו שייק פירות אפשר לקנות את תבניות הארטיקים שמוכרים בכל חנות כלי בית במחיר מצחיק, ליצור את התערובת לפי הפירות שיש בבית ולהקפיא. התוצאה מענגת ובמיוחד לילדים. אפשר להוסיף לפרי הטחון יוגורט למרקם חלבי יותר או רכזי פירות שונים ללא תוספת סוכר שאפשר למצוא בכל חנות טבע. אפשר אפילו להוסיף ריבה או אפילו "מושחתים" אחרים למיניהם דוגמת ריבת חלב, צ'וקלד ציפס, או כל ממרח אחר, בכמות קטנה, עד כפית לכל קרטיב.
• את הג'לי המכונה גם אגר אגר גיליתי אצל חברתי. הבסיס לג'לי הוא אצות חסרות טעם וריח שגם תורמות לבריאות. פשטות ההכנה היא החלק הנחמד כאן – מוסיפים שתי כפות אגר אגר לסיר מים ומרתיחים כחמש דקות, מוסיפים חומרי טעם כמו רכז תפוחים טבעי למשל של סיידר הגליל או כל רכז פירות אחר, מקררים כמה שעות ו – זה מוכן!
לתוספת טעם ויופי אפשר לסדר פירות חתוכים. ענבים למשל מתאימים פה נפלא. מתאים מצוין לימי הולדת וסתם בתור ממתק כיפי שאפשר לשמור לעיתות מצוקה בפריזר. את ה"אגר אגר" ניתן לקנות בכל חנות טבע.
• מי לא אוהב סלט פירות? כפי שציינו, אין דבר שילדים אוהבים יותר מלהיות מעורבים בתהליך ההכנה. ילדים מעל גיל 5 בהחלט יכולים לסייע בתהליך, בעזרת סכין לא חד. רווח נקי של בילוי זמן כיפי ביחד עבודה על מוטוריקה עדינה וצריכת מזון בריא וטבעי.
• אפשר להכביר באין ספור מילים בשבחם של הירקות בתזונת האדם. ירקות הם עסיסיים ורבים מהם נחשבים למצננים ובעלי תכולה גבוהה של מים דוגמת מיודענו המלפפון. ילדים רבים נמנעים מאכילת ירקות. יכולות להיות מספר סיבות לכך – פשוט בשביל לעשות לנו דווקא, או בשל מערכת עיכול חלשה שכן רבים מן הירקות במצבם הנא אינם קלים לעיכול בקרב ילדים וגם בשל גורמים חברתיים.
חשוב לא להפעיל לחץ, ולא לגרום לריבים סביב הנושא. כדאי לברר האם לילד יש קושי בעיכול הירקות בשל הסיבים שבהם ובעיקר להגיש אותם על השולחן ובפיקניק כאשר שהילדים רעבים במיוחד. אם תתמידו בכל ארוחה ובכל ארוע מזדמן להגיש צלחת ירקות על השולחן ישנו סיכוי רב שהתוצאות אכן בוא יבואו.
הכותבת, דיקלה מנחם, היא בעלת קליניקת "כפות" בצפון תל אביב ובוגרת המסלול לנטורופתיה בבית הספר לרפואה משלימה בסמינר הקיבוצים