ארגון "ידידי כדור הארץ מזה"ת" משיק פרוייקט תיירות חדש לקראת חול המועד סוכות. הפרוייקט, אשר נקרא "שבילי שכנים", כולל שמונה מסלולי סיור תיירותיים-לימודיים שמתמקדים בנושאי מים-סביבה וקיום הדדי, ומאפשרים למטיילים ללמוד על בעיות המים המשותפות לפלסטינים, לירדנים ולישראלים. "שבילי השכנים" מודרכים ע"י תושבי הקהילות וכוללים אירוח אקולוגי בקהילה לצד ביקור באתרי מורשת טבע ותרבות. בעוברם על קו התפר בין ישראל לשכנותיה מפנים הסיורים מבט אל הקהילה השכנה וכוללים מידע עדכני לגבי מציאות המים מעבר לגבול

כלים

"שבילי שכנים" הינו פרוייקט חדש של ארגון ידידי כדור-הארץ המזה"ת, הכולל מבחר מסלולי סיור תיירותיים- לימודיים בנושא מים-סביבה וקיום הדדי בישראל, בירדן וברשות הפלסטינית. השבילים לוקחים את ההולכים בהם אל אתרי מים וטבע ברחבי הארץ, וחושפים מציאות מורכבת, שבה חולקות קהילות מקומיות משני עברי גבול את משאבי המים שלהן. השבילים מתמקדים במשאבי מים חוצי גבולות, המשותפים לישראל ולשכנותיה, בהם מורד הירדן, ים המלח, אקוויפר ההר, ונחלים רבים שמקורם בגדה המערבית ושפכם בים התיכון. הסיורים נוגעים בשאלות שנשארות לרוב בשולי השיח הציבורי: כיצד מנוהלים משאבי מים חוצי- גבולות באזורנו? אלו שיתופי פעולה קיימים בשטח? אלו שיתופי פעולה ראויים לקידום?

תושבי הקהילות מדריכים את הסיורים ב"שבילי השכנים", ואלו כוללים אירוח אקולוגי בקהילה, לצד ביקור באתרי מורשת טבע ותרבות. תמהיל הסיורים מייצר חוויית תיירות אלטרנטיבית, ומאפשר הכרה והוקרה מעמיקה יותר של סביבתנו.

כל שביל מתחקה אחר מקור מים חוצה גבולות אחר, ויחסי הקהילה עימו בעבר ובהווה. רבים מהשבילים מדגישים את העבר העשיר של האזור, אך גם את הכשלים והאתגרים בשמירה על נכסי טבע אלו. כל השבילים הוכשרו על ידי הקהילות המקומיות ובשותפות עימן.

"שבילי השכנים" נוצרו במסגרת פרויקט "מים ושכנות טובה" של ארגון ידידי כדור הארץ המזה"ת. הפרויקט עטור הפרסים מתקיים זה שנתו העשירית, ולוקחות בו חלק 25 קהילות ישראליות, ירדניות ופלסטיניות המשתפות פעולה בינהן בהגנה על סביבתן המשותפת.

לדברי מיכל שגיב, הרכזת הישראלית של הפרויקט, "פרויקט "מים ושכנות טובה" מבוסס על צמדים של קהילות, משני עברי הגבול, החולקות בינהן משאב מים בעייתי. כך למשל עמק חפר וטול כרם היושבות לגדות נחל שכם -אלכסנדר, ג'נין וגלבוע היושבות באיזור אקוויפר ההר ולגדות הקישון או מועצה איזורית עמק הירדן ושכנתה הירדנית מועצת מואז בין ג'באל. הפרויקט נוצר על מנת לעורר מודעות לבעיית המים המשותפת לפלסטינים, לירדנים ולישראלים, ובשלב כלשהו צמחו מתוכו מסלולי השבילים, שמאפשרים לנו לחלוק עם הציבור הרחב את נסיוננו הרב בקידום שלום סביבתי".

המסלולים: עמק הירדן, בית שאן, תמר, באקה-ג'ת, עמק חפר, צור הדסה, הבשור וגלבוע:

שביל השכנים עמק הירדן מספר את ספורם של שני נהרות, הירדן והירמוך, המשמשים גם כגבולות בינלאומיים. הסיור כולל הסברים לגבי הסדרי המים בין ישראל וירדן ותצפיות נדירות על הקהילה הירדנית השכנה מואז בין ג'בל.

שביל השכנים בית שאן מתחקה אחר האופן בו ניהלו קהילות מקומיות את משאבי המים האזוריים לאורך ההיסטוריה, תוך השוואה למצב כיום. השביל כולל תחנות לאורך נחל חרוד, אחד מיובלי מורד הירדן, ומסתיים בתצפית מרהיבה על הירדן ותעלת הע'ור.

שביל השכנים תמר הוא שיעור מאלף על האופן בו ניהול קצר רואי של משאבי ים המלח ומורד הירדן השפיע על הסביבה הטבעית ועל חוסנן של הקהילות המקומיות משני עברי הגבול. במהלך הסיור ינתנו הסברים על לשיתופי פעולה בין הקהילות.

שביל השכנים באקה- ג'ת מאפשר הצצה נדירה ומרתקת אל האתגרים ואל היוזמות הסביבתיות בקהילה הערבית ישראלית. במהלך הסיור תוצג המציאות הגיאוגרפית החדשה אשר נוצרה בעשור האחרון והשפעותיה החברתיות כלכליות.

שביל השכנים עמק חפר ממחיש את התלות ההדדית בין שתי קהילות, ישראלית ופלסטינית (טול כרם), החולקות בינהן משאב מים משותף. הסיור מציג פרויקטים חדשניים להתמודדות עם אתגרים ירוקים, לצד קונפליקטים בלתי פתורים.

שביל השכנים צור הדסה הינו שביל הליכה אל תוך אחת מפנינות הטבע של הרי יהודה , על רכס סאן-סאן. הסיור חושף את מאבקם של תושבי האזור, ישראלים ופלסטינים (תושבי צור הדסה וואדי פוכין), למניעת הרס סביבתם המשותפת. במהלך הסיור ניחשף למגוון רחב של איומים, בהם פיתוח אורבני של ההתנחלות ביתר עלית, זיהום פסולת ושפכים, סלילת גדר וכביש. מנגד, ניחשף ליחסי שכנות, אמון וקרבה אשר הולידו שיתופי פעולה מגוונים.

שביל השכנים הבשור חושף את היופי עוצר הנשימה של אגן נחל הבשור, אל מול ההזנחה והכשלים בהגנה על אזור ייחודי זה. השביל מציג דוגמאות למאמץ האנושי ההיסטורי לאגירת מים, וחושף מקרה מבחן מרתק של נחל ושפכים החוצים גבולות וגוזרים תלות הדדית על 3 קהילות: חברון, אשכול ועבסאן שברצועת עזה.

שביל השכנים גלבוע לוקח אותנו אל אגנו הצפוני של אקוויפר ההר, משאב המים המרכזי והמשותף לישראל ולרשות הפלסטינית. במהלך הסיור נכיר סוגיות בנושא חלוקת המים וכן נלמד להכיר את מציאות המים בקהילה השכנה, ג'נין, ואת שיתוף הפעולה הנדיר המתקיים בינה לבין המועצה האיזורית גלבוע.