כלים

למרות טראומת הצפלין - לראשונה מאז שנות ה- 40 של המאה שעברה, המימן חוזר לשימוש כדלק: מבנה אקולוגי ייחודי הנבנה במרכז האוניברסיטאי אריאל יונע באמצעות הגז הנפיץ מימן. להפעלתו המלאה של המבנה, המותאם להקמה מהירה באיזורי אסון, אין צורך בחשמל - נדרש רק חיבור למים, אפילו מלוחים. המבנה שהפעלתו מבוססת על מים כולל אף מערכת ביולוגית ייחודית המסוגלת לטהר לא רק מים אפורים, אלא גם מים שחורים. המתכנן, אדריכל מתיתיהו אבשלומוב: "יש הרבה מאוד דיעות קדומות נגד מימן, הטכנולוגיות של ימינו מאפשרות בו שימוש בטוח וירוק"

אדריכל מתיתיהו אבשלומוב ("אבשלומוב אדריכלים"), המרצה במסגרת לימודי האדריכלות במרכז האוניברסיטאי אריאל, העמיד בפני הסטודנטים שלו אתגר ייחודי - ליצור בית אקולוגי, ירוק, קומפקטי (בגודל 25 מ"ר), נייד ומתאים להקמה מהירה באיזורי אסון, אשר יספק את כל צרכי דייריו ללא צורך במקורות חשמל חיצוניים.

לאחר שאבשלומוב והסטודנטים החלו בעבודת התכנון, העלה אבשלומוב פיתרון מקורי, הנחשב בד"כ למסוכן, לנושא אספקת האנרגיה – מימן, הגז הנפיץ שהאנושות ויתרה על השימוש בו בעקבות אסון הצפלין בגרמניה בראשית המאה שעברה.

"מבחינה תשתיתית הבית יתבסס למעשה על שימוש במים (מתוקים או מלוחים) כאשר חלק מהמים יפורקו למרכיביהם: חמצן ומימן, בתהליך קריסטליזציה ראשון מסוגו. במקביל המימן ישמש כגז לבישול ולחימום המים." מסביר אדריכל אבשלומוב.

את הבית הנייד, שתוכנן כפיתרון מגורים מהיר וזמני לאיזורי אסון, ניתן יהיה להעביר ממקום למקום ולהובילו.

מעבר לשימוש במימן, הבית כולל מערכת פוטוולטאית (קולט סולארי) לחשמל ותאורה, שתתאים לקירור ואוורור ומערכת ביולוגית ייחודית לטיהור המים - הכוללת שימוש בחיידקים יעודיים ופילטרים. אל מערכת טיהור המים ינותבו המים האפורים ואף המים השחורים מהכיורים, המקלחת ואפילו האסלה, שם יסוננו ויטוהרו עד לרמה המתאימה להשקייה בחצר הבית לצורך גינון חקלאי (כגון תבלינים וירק).

הבית האקולוגי החדיש ממלא למעשה את כל צרכי הדיירים כאשר הוא זקוק רק לחיבור למים, ומסוגל לספק מים לשתייה גם כאשר ישנם רק מי ים מלוחים בהישג יד, באמצעות מערכת התפלת מים מובנית. המערכת הייחודית, ראשונה מסוגה בעולם, פועלת באמצעות תהליך המכונה קריסטליזציה – פירוק של המים לחמצן ומימן, כאשר החמצן נפלט החוצה כתוצר לוואי והמימן משמש כגז לבישול וחימום המים.

"עד לאחרונה, לא ניתן היה לעשות שימוש בטוח במימן הנוטה להתפוצץ. אך בחמש השנים האחרונות, הטכנולוגיה של אחסון מימן התקדמה מאוד ולכן השימוש הבטוח והאמין במימן הופך לאפשרי", מסביר אדריכל מתיתיהו אבשלומוב, מתכנן הפרוייקט.

הסטודנטים בקורס עמדו מול אתגרים לא פשוטים של עיצוב ותכנון, כיוון שהמבנה תוכנן לגודל של 25 מ"ר, הכולל מטבחון, סלון וחדר שינה. בנוסף, תכנון המבנה היה חייב ליצור אפשרות להובלת המבנה על משאית ובאוניה, כאשר כל החומרים המשמשים ביצירת המבנה והמערכות המתקדמות בו, יהיו אקולוגיים וידידותיים לסביבה.

אבשלומוב התיר לסטודנטים שימוש בברזל, עץ, זכוכית וחומרים טבעיים, בהם חומר איטום טבעי ודבקים מחומרים טבעיים, והורה להם גם לתכנן את המבנה מול שיקולי עלות, כך שיהיה פיתרון בר קיימא לדיור זמני באיזורי אסון. בנוסף, המבנה הירוק אף תוכנן לפי האסטרטגיה החדשנית של בנייה ירוקה המכונהCRADLE TO CRADLE - כלומר, המבנה מתאים לשימוש חוזר וחלקיו השונים ניתנים לפירוק ומיחזור. בנוסף, תפעול המבנה צריך להיות מיידי וללא ידע מוקדם, בסגנון Plug and play, כך שחשיפה לשמש וחיבור למים מפעילים מיידית את כל מערכות המבנה.

אדריכל מתיתיהו אבשלומוב, יוזם ומרצה הקורס: "בפני האנושות עדיין עומדים אתגרים מול איתני הטבע, בצורות, מלחמות ואסונות אשר גוררים צורך מיידי לפתרון דיור, תשתיות וכלכלה עבור מיליוני בני אדם ברחבי הגלובוס. השאיפה שלי היא, שפרויקטים מסוג זה יתנו תחילה מענה אמיתי לצרכים אלו, ובנוסף מתוך הניסיון הזה ודומים לו, להצליח לייצר בהמשך בתים גדולים יותר וסטנדרטיים אשר ניתן יהיה ליישם בהם שיטות אקולוגיות כך שכל אחד יוכל לרכוש בית אקולוגי, לניידו למקום המתאים ולהפעילו מיידית עם חיבור למים וחשיפה לאור יום ושמש וכל זאת תוך שמירה על הסביבה ושימוש מושכל בחומרים מתכלים."

לאחר סיום התכנון והעיצוב, ביצוע הניסויים על מנת לוודא שהמערכות שיותקנו בבית האקולוגי אכן פועלות ומיישמות את הנדרש מהן באופן תקין ובטוח, בימים אלה שוקדים הסטודנטים על חיבור כל המרכיבים יחדיו ובניית הבית האקולוגי ובסיום הסימסטר ניתן יהיה לצפות בו עומד ופועל בשלמותו בתערוכה במרכז האוניברסיטאי אריאל שבשומרון.